Τέλος τα διόδια από τον νέο μεγάλο αυτοκινητόδρομο της Ελλάδας – Πώς θα πληρώνουμε

Κοινοποίηση:

Για τα χιλιόμετρα που διανύουν θα χρεώνονται οι οδηγοί κατά τη χρήση του νέου αυτοκινητοδρόμου των 75 χλμ. που βρίσκεται προ των πυλών.

Με τον βραχνά των διοδίων καλούνται να συνυπάρξουν οι οδηγοί κατά τη χρήση των αδιαμφισβήτητα σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων της χώρας μας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά το συνολικό κόστος του ταξιδιού.

Σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των διοδίων αφορά σταθερή χρέωση, δηλαδή η επιβάρυνση των οδηγών είναι ανεξάρτητη από τα χιλιόμετρα που διανύουν. Εξαίρεση αποτελεί η Ολυμπία Οδός (αυτοκινητόδρομος Ελευσίνας-Κόρινθος-Πατρών) όπου εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο του 2021 το σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης.

Με την προμήθεια του πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS, οι χρήστες πληρώνουν την πραγματική αξία της απόστασης που διένυσαν. Ειδικότερα, το εξοπλισμένο με πομποδέκτη όχημα που διέρχεται από τα διόδια πληρώνει κανονικά όλο το αντίτιμο της ζώνης χρέωσης, ενώ αν εξέλθει από τον αυτοκινητόδρομο πριν από το τέλος της συγκεκριμένης ζώνης επιστρέφεται και πιστώνεται αυτόματα στον πομποδέκτη το ποσό που αντιστοιχεί στη μη διανυθείσα απόσταση.

Πρόκειται για ένα σύστημα δικαιότερης χρέωσης που θα εφαρμοστεί και στον νέο αυτοκινητόδρομο της Πελοποννήσου, ήτοι τον Πάτρα-Πύργος που επεκτείνει την Ολυμπία Οδό και σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστου Δήμα, θα είναι έτοιμος έως τα τέλη Νοεμβρίου 2025.

«Τέλος Ιουλίου, μέσα στο καλοκαίρι, θα έχουμε την παράδοση σε κυκλοφορία των 65 χλμ. από τον Αλισσό ως τον Πύργο και έως το τέλος του έτους, τέλος Νοεμβρίου, θα έχουμε τα υπόλοιπα 10 χιλιόμετρα. Πλέον, η Ολυμπία Οδός θα είναι ένας από τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους στη χώρα, προσεγγίζοντας τα 300 χλμ.», δήλωσε ο Χρίστος Δήμας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα εργοτάξια κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου.

Το συνολικό μήκος του Πάτρα-Πύργος ανέρχεται σε 74,8 χλμ. και θα διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση συνολικού πλάτους 14 μέτρων, 2 γέφυρες, 19 άνω και κάτω διαβάσεις, 3 ανισόπεδους κόμβους και 42 τοίχους αντιστήριξης.

Με την ολοκλήρωση του έργου η διάρκεια ταξιδιού για το Αθήνα-Πύργος θα μειωθεί σε περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά, ενώ θα ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό η ασφάλεια των ταξιδιωτών.

Παράλληλα, ο νέος οδικός άξονας θα προκαλέσει μια σειρά ευεργετικών επιδράσεων στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη ολόκληρης της Δυτικής Πελοποννήσου.

Θυμίζουμε ότι το έργο έχει χωρίστει σε τρία τμήματα, καθένα εκ των οποίων το έχει αναλάβει μια κατασκευαστική εταιρεία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Να τον βάλετε εκεί που ξέρετε τον πομποδέκτη νεοταξιτες ξεπουλημενοι

  2. … αρκεί να μην βρέξει, να μην ρίξει κανα ψιλόχιονο και να μην είναι υπο κατασκευή εις τον αιώνα τον… άπαντα , μέχρι να κονομήσουνε εκατομμύρια απο τα κλεψιμαΐικα απο τα διοδια

  3. Στη Λακωνία δεν κερδίζουμε καθόλου χρόνο με το νέο δρόμο απο την παράκαμψη Τρίπολης – Καλαμάτας διοτι ειναι 25 χιλιόμετρα μακρύτερος απο τον παλιό δρόμο Τριπολης- Σπάρτης, άσε που πληρώνουμε επιπλεων πέντε ευρώ διοδια απο ή προς Τρίπολη.

Leave a Response