Το νόημα της φράσης συνδέεται με το ρητό του Πιττακού
Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο για να μεταδοθούν από γενιά σε γενιά σημαντικές αξίες, ηθικές αρχές και πρακτικές συμβουλές για τη ζωή.
Μια από αυτές τις φράσεις αυτές είναι το «Νίψον ανομήματα, μη μόναν όψιν».
Μια φράση με νόημα και ιστορία
Η φράση αυτή σημαίνει: «Καθάρισε τις αμαρτίες σου, όχι μόνο το πρόσωπό σου». Πρόκειται για καρκινική πρόταση (διαβάζεται και ανάποδα), η οποία προτρέπει σε εσωτερικό και όχι απλώς εξωτερικό καθαρμό. Βρέθηκε χαραγμένη σε κολυμβήθρα μπροστά από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη και αποδίδεται στον Άγιο Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό, θεολόγο του 4ου αιώνα.
Το νόημα της φράσης συνδέεται με το ρητό του Πιττακού: «Μη την όψιν καλλωπίζου, αλλ’ εν τοις επιτηδεύμασιν ίθι καλός», δηλαδή: μην φροντίζεις μόνο την εξωτερική σου εμφάνιση, αλλά να είσαι ηθικά και πνευματικά ωραίος μέσα από τα έργα και τη συμπεριφορά σου. Το ίδιο απόφθεγμα έχει αποδοθεί και στον Θαλή.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η φράση, όταν αποδοθεί με κεφαλαία (ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑΜΗΜΟΝΑΝΟΨΙΝ), αποτελεί όχι μόνο παλίνδρομο αλλά και οπτικά συμμετρικό αμφίγραμμα, με εξαίρεση το γράμμα Ν.