Time: Τι έκανε σωστά η Ελλάδα και γλίτωσε τα χειρότερα

Κοινοποίηση:
akropoli-696x379

Συνεχίζονται τα θετικά για την Ελλάδα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Το περιοδικό Time φιλοξενεί εκτενές άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα έχει γηρασμένο πληθυσμό και μία εύθραυστη οικονομία. Πώς γλίτωσε από τα χειρότερα από τον κορωνοϊό μέχρι τώρα;»

To άρθρο, αφού παρουσιάζει το διαφορετικό Πάσχα που έζησαν φέτος οι Έλληνες, λόγω των περιοριοριστικών μέτρων, εξηγεί ότι ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε δυνητικά ένα σημαντικό κίνδυνο λόγω των διεθνών ταξιδιωτών. Επιπλέον ο τομέας της υγείας έχει πληγεί από τη λιτότητα και η οικονομία της εξακολουθεί να είναι σχεδόν 40% πιο περιορισμένη από ό,τι ήταν πριν από την κρίση.

«Παρόλο αυτά, η Ελλάδα έχει αποφύγει τα χειρότερα από την παγκόσμια πανδημία μέχρι στιγμής» τονίζει το Time.

Το κλειδί για την επιτυχία της Ελλάδας, λένε οι αναλυτές, ήταν τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης για τον περιορισμό του ιού πιο πριν από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Στα τέλη Φεβρουαρίου, πριν καταγραφεί θάνατος από την ασθένεια, τα καρναβάλια ακυρώθηκαν. Τα σχολεία, οι καφετέριες, τα πανεπιστήμια και οι περισσότερες επιχειρήσεις έκλεισαν στις 5 Μαρτίου, όταν υπήρχαν μόνο 31 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα. Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε γρήγορα εξαιτίας του παραμελημένου δημοσίου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, λένε οι ειδικοί.

«Δεν νομίζω ότι ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση, λόγω της γνώσης ότι το σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την κρίση», λέει η Δρ Στέλλα Λαδή, πρώην σύμβουλος δημόσιας πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης και σήμερα επίκουρη καθηγήτρια Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα και στο Queen Mary, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Όταν η κυβέρνηση απαγόρευσε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια στις 23 Μαρτίου, κοιτούσε την κατάσταση στην Ιταλία. Αξιωματούχοι ήξεραν ότι θα χρειαζόταν ένα πολύ μικρότερο ξέσπασμα για να επαναληφθούν οι ίδιες σκηνές στην Αθήνα.

«Δυστυχώς, στην Ιταλία ένα άτομο χάνεται κάθε δύο λεπτά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας το lockdown στις 22 Μαρτίου. «Πρέπει να προστατεύσουμε το κοινό καλό, την υγεία μας», πρόσθεσε. Τότε, υπήρχαν 624 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 15 θάνατοι στην Ελλάδα. Συγκριτικά, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε το δικό του lockdown την ίδια μέρα, είχε 6.650 επιβεβαιωμένα κρούσματα και τουλάχιστον 335 θανάτους.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε επίσης καθημερινές ενημερώσεις για την κατάσταση, προειδοποιώντας τους πολίτες ότι το αδύναμο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σήμαινε ότι έπρεπε να εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα νωρίς για να σωθούν ζωές, ακόμη και αν η οικονομία χτυπηθεί σκληρά.

«Η επικοινωνιακή στρατηγική ήταν εξίσου σημαντική με τα πρώτα μέτρα», λέει η κα Λαδή «Κάθε μέρα στις 6 μ.μ., οι άνθρωποι σταματούν να κάνουν οτιδήποτε για να δουν ποιες είναι οι εξελίξεις», λέει ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τα μέτρα χαιρετίστηκαν με ευρεία υποστήριξη για τους ίδιους λόγους, λένε οι ειδικοί. «Το κοινό ήξερε ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν θα λειτουργούσε, οπότε το δέχτηκαν», λέει η κα Λαδή για το πρώιμο lockdown.

Η σημασία της υγείας στον ελληνικό πολιτισμό, τονίζει, είναι ένας άλλος λόγος για την εύκολη αποδοχή του lockdown από τους Ελληνες. «Από πολιτιστική άποψη, κάθε συζήτηση, κάθε επιθυμία για το μέλλον, τελειώνει πάντα με μια λέξη για καλή υγεία», υπογραμμίζει στο TIME. «Δεν υπάρχει συζήτηση για το εάν η υγεία είναι πιο σημαντική από το να κρατάς ανοιχτό το κατάστημά σου. Η υγεία είναι πιο σημαντική και το κατάστημα έρχεται δεύτερο. Δεν ήταν αμφισβητούμενο ζήτημα όπως σε άλλα μέρη», επισημαίνει.

Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε επίσης το lockdown για να αυξήσει την ικανότητα υγειονομικής περίθαλψης, αυξάνοντας τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ από 565 στις αρχές Μαρτίου σε 910 στο τέλος του μήνα. Και μια συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτικών νοσοκομείων σημαίνει ότι έχουν αρχίσει να δέχονται ασθενείς με ασθένειες που δεν σχετίζονται με κορωνοϊό, ελευθερώνοντας χώρο για ασθενείς με Covid-19 σε δημόσια νοσοκομεία.

To Time κάνει εκτενή αναφορά και στα κέντρα προσφύγων και μιλά για δομές προσφύγων στα νησιά όπου βρίσκονται 40.000 άνθρωποι. «Η πυκνότητα του πληθυσμού είναι έξι έως οκτώ φορές υψηλότερη από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, όπου ο ιός εξαπλώθηκε ακόμη πιο γρήγορα από ό, τι στην Γουχάν, σύμφωνα με το IRC», αναφέρει -μεταξύ άλλων- το TIME.

Το άρθρο καταλήγει με αναφορά στην οικονομία και υπογραμμίζει ότι «ενώ η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα τόνωσης για τη στήριξη των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του lockdown, ο υψηλός λόγος χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας σημαίνει ότι μπορεί να είναι δύσκολο να συνεχίσει να δανείζεται εάν η κρίση επεκταθεί σε μήνες ή χρόνια». «Ως αποτέλεσμα, τα διαθέσιμα φορολογικά μέτρα είναι σχετικά περιορισμένα», λέει στο TIME ο κ. Τσακλόγλου. Ωστόσο, τονίζει ότι η πιθανότητα να χρειαστεί η Ελλάδα άλλη μια διάσωση παραμένει χαμηλή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Παλιά στο χρηματιστήριο όταν έλεγαν ότι θα πέσει ανέβαινε και το αντίθετο. Έτσι και τώρα όταν
    ακούς πολλά καλά λόγια από χρόνιους και δεδηλωμενους εχθρούς κάποιο λάκκο έχει η φάβα.
    Ας είναι καλά οι χρόνιες επικηψεις
    των εκάστοτε κυβερνήσεων μας να
    μια φορά που αθελα τους μας βοήθησαν και σε κάτι.

Comments are closed.