Σταδιακή αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα στη Θεσσαλονίκη αποτυπώνεται στις μετρήσεις του τελευταίου δεκαημέρου για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ φαίνεται πως η διασπορά του ιού στην κοινότητα, παράλληλα με την επικράτηση του στελέχους Όμικρον, κορυφώθηκε στις 6 Ιανουαρίου, οπότε καταγράφηκε η υψηλότερη τιμή ιικού φορτίου από την αρχή της πανδημίας. Έκτοτε παρατηρείται μία σταδιακή μείωσή του, ενώ στις τέσσερις πιο πρόσφατες μετρήσεις καταγράφονται διακυμάνσεις, που ερμηνεύονται ως τάση σταθεροποίησης.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 17/01/2022 και της Τρίτης 18/01/2022 είναι:
Σταθερή (-6%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 15/01/2022 και της Κυριακής 16/01/2022.
Μειωμένη (-54%) σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 10/01/2022 και Τρίτης 11/01/2022
Δείτε τα σχετικά διαγράμματα:
Η εκτίμηση του πρύτανη του ΑΠΘ
«Λόγω της μεταδοτικότητας του στελέχους Όμικρον έχουμε πει πως οι εκτιμήσεις μας για την πορεία της πανδημίας θα πρέπει να στηρίζονται σε δεδομένα περισσότερων ημερών σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα. Οι μετρήσεις μας, ιδιαίτερα από τις 12 Ιανουαρίου και μετά, δείχνουν ότι και η σταθεροποίηση που είχε προηγηθεί ήταν στο πλαίσιο της σταδιακής βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης.
Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πως σε αυτή την υψηλή συγκέντρωση ιικού φορτίου, η ισορροπία παραμένει εύθραυστη και η περαιτέρω αποκλιμάκωση εξακολουθεί να εξαρτάται στον μεγαλύτερο βαθμό από την τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
Σε ό,τι αφορά την παρουσία των παραλλαγών του SARS-CoV-2 στα λύματα, ο πρύτανης του ΑΠΘ διευκρίνισε: «Έχει σημασία πως η αποκλιμάκωση του συνολικού ιικού φορτίου που παρατηρούμε σχετίζεται κατεξοχήν με τη μείωση του φορτίου του πολύ πιο μεταδοτικού στελέχους Όμικρον, ενώ το φορτίο του πιο λοιμογόνου στελέχους Δέλτα διατηρείται από τις 7 Ιανουαρίου και μετά περίπου στο ίδιο επίπεδο.
Αυτό σημαίνει πως ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας από την έκθεση στον ιό παραμένουν κρίσιμης σημασίας, προκειμένου και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας να βελτιωθούν αισθητά τις επόμενες εβδομάδες».
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κοροναϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Η μοριακή μέθοδος real-time PCR, που ανέπτυξε η Ομάδα του ΑΠΘ, έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζει επιλεκτικά το τμήμα του γονιδιώματος που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ακίδα του στελέχους Όμικρον.
Ιός που δεν απομονώθηκε ακόμη… αλλά τον ανιχνεύουν συνέχεια στα σκ@τ@…
Απ αυτά που μας ταΐζουν..