To δολάριο χάνει διαρκώς έδαφος – Ανοιχτός ο δρόμος προς την κατάρρευση…

Κοινοποίηση:
648b46b976021c1c91031f6c2b7cfe21_XL

Το δολάριο ΗΠΑ συνέχισε να χάνει έδαφος ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα ανάμεσα στα πολλά αποθεματικά νομίσματα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες.
Το μερίδιό του μειώνεται σταδιακά εδώ και χρόνια, καθώς οι κεντρικές τράπεζες διαφοροποιούν τα αποθεματικά τους επενδύοντας σε περιουσιακά στοιχεία που είναι εκφρασμένα σε διαφορετικά νομίσματα.
Παράλληλα, έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους σε χρυσό – αν και το δολάριο παραμένει μακράν το κυρίαρχο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία COFER του ΔΝΤ για το γ’ τρίμηνο του 2024, το μερίδιο των συναλλαγματικών αποθεμάτων εκφρασμένων σε δολάρια ΗΠΑ έπεσε στο 57,4% του συνόλου των αποθεμάτων, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1994.
Στα αποθέματα αυτά περιλαμβάνονται αμερικανικά κρατικά ομόλογα, τίτλοι αμερικανικών οργανισμών, ομόλογα ενυπόθηκων δανείων (MBS), εταιρικά ομόλογα, μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία εκφρασμένα σε δολάρια, τα οποία κατέχουν κεντρικές τράπεζες εκτός της Fed.

Το πρώτο τρίμηνο του 2015, το μερίδιο του δολαρίου ήταν 66%. Μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια, το μερίδιο του δολαρίου στα παγκόσμια αποθεματικά νομίσματα μειώθηκε κατά 8,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, το μερίδιο του δολαρίου θα πέσει κάτω από το 50% σε λιγότερο από 10 χρόνια, μέχρι το τέλος του 2034.

Ιστορική πτώση και ανάκαμψη του δολαρίου

Το μερίδιο του δολαρίου είχε ήδη πέσει κάτω από το 50% το 1990 και το 1991, στην τελική φάση της μακράς πτώσης του από το 85% το 1977 στο 46% το 1991, μετά την έκρηξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970.
Αυτή η κατάσταση προκάλεσε απώλεια εμπιστοσύνης στην ικανότητα της Fed να ελέγξει τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1990, οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν ξανά να αυξάνουν τα αποθέματά τους σε περιουσιακά στοιχεία εκφρασμένα σε δολάρια, μέχρι την εμφάνιση του ευρώ.

Οι κεντρικές τράπεζες δεν εγκαταλείπουν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα

Οι κεντρικές τράπεζες και άλλοι ξένοι κάτοχοι έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα, κάνοντας διαδοχικά ρεκόρ.
Τους τελευταίους 12 μήνες, οι ξένοι κάτοχοι πρόσθεσαν $880 δισ., αυξάνοντας το συνολικό ποσό στα $8,67 τρισ., σύμφωνα με τα στοιχεία TIC του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Συνολικά συναλλαγματικά αποθέματα

Τα συνολικά συναλλαγματικά αποθέματα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες, εκφρασμένα σε όλα τα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε δολάρια, αυξήθηκαν στα $12,7 τρισ.
Από το σύνολο αυτό εξαιρούνται τα αποθέματα που είναι εκφρασμένα στο νόμισμα της ίδιας της κεντρικής τράπεζας, όπως τα ομόλογα που κατέχει η Fed σε δολάρια, η ΕΚΤ σε ευρώ ή η Τράπεζα της Ιαπωνίας σε γεν.

Κύρια αποθέματα, εκφρασμένα σε δολάρια:

• Περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια: $6,77 τρισ.
• Περιουσιακά στοιχεία σε ευρώ: $2,37 τρισ.
• Περιουσιακά στοιχεία σε γιεν: $0,69 τρισ.
• Περιουσιακά στοιχεία σε λίρες Αγγλίας: $0,59 τρισ.

Τα άλλα μεγάλα αποθεματικά νομίσματα

Το μερίδιο του ευρώ, το οποίο κατατάσσεται δεύτερο, αυξήθηκε στο 20,0%, το υψηλότερο από το 2022.
Ωστόσο, οι μεταβολές ήταν μικρές, καθώς το μερίδιό του παραμένει γύρω στο 20% για χρόνια.

Η άνοδος των «μη παραδοσιακών αποθεματικών νομισμάτων»

Τα υπόλοιπα νομίσματα, εκτός του κινεζικού γιουάν (RMB), έχουν αυξήσει το μερίδιό τους εις βάρος του δολαρίου, ενώ το μερίδιο του ευρώ παραμένει σταθερό.
Αυτό περιλαμβάνει το καλάθι των «μη παραδοσιακών αποθεματικών νομισμάτων», όπως τα αποκαλεί το ΔΝΤ, που συνδυάζονται στην κατηγορία «Όλα τα υπόλοιπα», και το συνολικό τους μερίδιο έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2020.
Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά το νόμισμά της παίζει μικρό ρόλο ως αποθεματικό νόμισμα.
Επιπλέον, έχει χάσει έδαφος έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων από το 2022.
Το 2016, το ΔΝΤ προσέθεσε το γιουάν στο καλάθι των νομισμάτων που στηρίζουν τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDR).
Παρόλο που αυτό θεωρήθηκε μεγάλο βήμα, οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν ενθουσιαστεί με τα περιουσιακά στοιχεία σε γουάν λόγω περιορισμών, όπως οι έλεγχοι κεφαλαίων και ζητήματα μετατρεψιμότητας.
Πέρυσι, το γιουάν ξεπεράστηκε από το αυστραλιανό δολάριο (AUD).

Μεγαλύτερα νομίσματα βάσει μεριδίου (μετά το USD και το EUR):

1. Ιαπωνικό γεν: 5,8%
2. Βρετανική λίρα: 5,0%
3. «Όλα τα υπόλοιπα νομίσματα» συνολικά: 4,5%
4. Καναδικό δολάριο: 2,7%
5. Αυστραλιανό δολάριο: 2,3%
6. Κινεζικό γουάν: 2,2%
7. Ελβετικό φράγκο: 0,2%

Οι κεντρικές τράπεζες διαφοροποιούν τα αποθέματά τους από το δολάριο σε άλλα νομίσματα

Το ΔΝΤ διαπίστωσε ότι 46 κεντρικές τράπεζες θεωρούνται «ενεργοί διαφοροποιητές», συμπεριλαμβανομένων αυτών των περισσότερων οικονομιών της G20.
Ο όρος αναφέρεται σε τράπεζες που κατέχουν τουλάχιστον 5% των συναλλαγματικών αποθεμάτων τους σε «μη παραδοσιακά αποθεματικά νομίσματα».

Δύο λόγοι για την άνοδο των μη παραδοσιακών νομισμάτων:

• Η αυξανόμενη ρευστότητα των περιουσιακών στοιχείων που εκφράζονται σε αυτά τα νομίσματα.
• Η αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων κατά την περίοδο μηδενικών επιτοκίων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Συναλλαγματικές ισοτιμίες και αποθέματα

Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες επηρεάζουν τα αποθέματα εκτός δολαρίου, αλλά όχι τα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια.
Για παράδειγμα, τα αποθέματα σε ευρώ μετατρέπονται σε δολάρια με βάση την τρέχουσα ισοτιμία, ενώ τα αποθέματα σε δολάρια δεν επηρεάζονται.

Η άλλη διαφοροποίηση: ο χρυσός

Ο χρυσός δεν θεωρείται «συναλλαγματικό αποθεματικό» αλλά «αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο».
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει τις ποσότητες χρυσού που κατέχουν, φτάνοντας τις 1,16 δισεκατομμύρια ουγγιές (περίπου $3,08 τρισ.), σε σύγκριση με τα $12,3 τρισ. των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response