To νου σας στις καταθέσεις σας! Οι 4 πληγές που θέτουν σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Κοινοποίηση:
trapeza-peiraios-500

Μεγάλος όγκος «κόκκινων» δανείων, αργή επιστροφή καταθέσεων, κόπωση των καθαρών εσόδων προ προβλέψεων και πιέσεις στις μετοχές. Αυτές είναι οι τέσσερις «πληγές» των συστημικών ομίλων, οι οποίες όσο καθυστερεί η ανάπτυξη τόσο θα παραμένουν… ανοιχτές, θέτοντας σε κίνδυνο την «υγεία» του εγχώριου συστήματος.

«Η αντίδραση των αγορών την περασμένη Τετάρτη ήταν αδικαιολόγητη μόνο ως προς το χρόνο εκδήλωσης και όχι ως προς την ουσία», σημειώνουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής αρμόδια στελέχη, εξηγώντας πως οι… άγριες διαθέσεις των επενδυτών ήταν ήδη ορατές από τα τέλη Αυγούστου, οπότε και ανακοινώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου.

«Οι ερωτήσεις, που δέχτηκαν οι διοικήσεις, στο πλαίσιο των teleconferences, ήταν επιθετικότερες εν συγκρίσει με παλαιότερα», τονίζουν χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως στο ήδη βαρύ κλίμα προστέθηκαν, αφενός, η νέα στοχοθεσία μείωσης των επισφαλειών και, αφετέρου, το πιο γενικευμένο stressάρισμα του Νοεμβρίου από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

«Στο μικροσκόπιο του SREP, άλλωστε, θα μπουν τόσο η τάση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και η βιωσιμότητα των ρυθμίσεων των “κόκκινων” οφειλών όσο και η αποτελεσματικότητα των πολιτικών που εφαρμόζουν οι τράπεζες για να πετύχουν τους φιλόδοξους στόχους», καταλήγουν τα ίδια στελέχη.

«Κόκκινα» ανοίγματα
«Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) αποτελούν περίπου το 50% των assets των εγχώριων ομίλων, περισσότερο, δηλαδή, από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε.». Η επισήμανση του Bloomberg αντικατοπτρίζει τον άθλο που καλείται να επιτύχει η διοικητική ομάδα των «4», προκειμένου να μην παρεκκλίνει των νέων στόχων για περιορισμό των NPEs στο 20% σε βάθος τριετίας. Πιο αναλυτικά, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank φέρεται να σχεδιάζουν μείωση στο 17% με 18%, ενώ πέριξ του 23% υπολογίζεται ο στόχος της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία, άλλωστε, εμφανίζει και το μεγαλύτερο σχετικό δείκτη ελέω Αγροτικής Τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό, τα ιδρύματα προτίθενται να προχωρήσουν σε ακόμη περισσότερες πωλήσεις/τιτλοποιήσεις και πλειστηριασμούς, αλλάζοντας το μίγμα της πολιτικής τους, που μέχρι σήμερα βασιζόταν ως επί το πλείστον στις ρυθμίσεις.

Καταθέσεις
Τη δυσκολία των τραπεζών να επαναφέρουν στο σύστημα τα περίπου 45 δισ. ευρώ, που χάθηκαν το διάστημα Νοεμβρίου 2014 – Ιουνίου 2015, λίγο πριν, δηλαδή, από την επιβολή των capital controls, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) για την πορεία των καταθέσεων. Ειδικότερα, τον Αύγουστο οι καταθέσεις κατέγραψαν αύξηση δύο δισ. ευρώ, με τα νοικοκυριά να επιστρέφουν στα γκισέ 764 εκατ. ευρώ. «Εισροή υπάρχει, όχι, όμως, με τέτοιο ρυθμό, που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά», σημειώνουν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής αρμόδια στελέχη, προσθέτοντας πως σημαντικό μέρος από τις αποταμιεύσεις, ύψους 107 δισ. ευρώ, των νοικοκυριών έχει ήδη εκταμιευθεί για την εξόφληση ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών. Αξίζει να επισημανθεί ότι, όπως προκύπτει από σχετική μελέτη της Eurobank, με τους υπάρχοντες ρυθμούς μεταβολής των καταθέσεων απαιτούνται σχεδόν τρία χρόνια, για να επιστρέψει το επίπεδο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα στο υψηλό επίπεδο του Σεπτεμβρίου 2014.

Καθαρά έσοδα
Παρά την επάνοδο στην οργανική κερδοφορία, οι ενδείξεις για τα έσοδα προ φόρων των τεσσάρων συστημικών ομίλων κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Κι αυτό γιατί, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους, αυτά καταγράφουν σημαντική κόπωση. Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα εμφάνισε το επίμαχο διάστημα κέρδη προ προβλέψεων, ύψους 227 εκατ. ευρώ από 399 εκατ. ευρώ πέρυσι (-43%), η Τράπεζα Πειραιώς 196 εκατ. ευρώ έναντι 298 εκατ. ευρώ (-34,2%), η Eurobank 477 εκατ. ευρώ από 479 εκατ. ευρώ (+0,6%) και, τέλος, η Alpha Bank 103,2 εκατ. ευρώ έναντι 174,8 εκατ. ευρώ (-41%). «Η τάση αυτή θα συνεχίζεται όσο οι τράπεζες θα αναγκάζονται να προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις NPEs, υπό την πίεση και των παραπάνω στόχων», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Τραπεζικές μετοχές
«Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε κατά περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την τρίτη υποχώρηση της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών τους τελευταίους πέντε μήνες, μετά την απώλεια περίπου 2,2 δισ. ευρώ τον Μάιο και επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο». Αυτό επισημαίνει σε έκθεσή της η HSBC, με αφορμή τη «μαύρη Τετάρτη» και συνεχίζει: «Και ενώ οι πρώτες δύο πτώσεις συνδέονταν στενά με το ελληνικό κράτος, αντανακλώντας τις φιλοδοξίες για τη μεταμνημονιακή δομή της Ελλάδας στην πρώτη και τη γενικότερη αποστροφή έναντι του ρίσκου στις αναδυόμενες αγορές στη δεύτερη, η υποχώρηση του Σεπτεμβρίου συντελέστηκε εν μέσω ανόδου των ελληνικών κρατικών ομολόγων». Αξίζει να επισημανθεί πως τη… διαβολοβδομάδα οι συστημικοί όμιλοι απώλεσαν μισό δισεκατομμύριο από την κεφαλαιοποίησή τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: