Την τεράστια γεωπολιτική, ενεργειακή και κυρίως στρατιωτική σημασία της Κύπρου για το κράτος του Ισραήλ αναφέρει γνωστός λογαριασμός, αποκαλύπτοντας ότι τα πάντα παρακολουθούνται στενά και σε συνδυασμό με την κατασκευή του αγωγού East Med και την πρόθεση της Τουρκίας για πιθανή στρατιωτική πρόκληση.
«Η Κύπρος είναι μια πύλη για το Ισραήλ στην Ευρώπη. Σε περίπτωση πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον του Ισραήλ, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία (IAF) θα μεταφέρει μέρος των αεροσκαφών της στην Κύπρο. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο το Ισραήλ δεν μπορεί να ανεχθεί τις εχθρικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Άλλωστε ο ισραηλινός στρατός έχει 4 ετήσιες κοινές ασκήσεις με την εθνική φρουρά κάθε χρόνο τουλάχιστον»
Όντως μετά την επικύρωση της συμφωνίας των δύο χωρών πέρυσι τέτοια εποχή, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της Κύπρου αποτελούν για το Ισραήλ, μια τρομερής σημασίας «διέξοδο» για την Ευρώπη και την Μεσόγειο.
Το κυπριακό FIR είναι το κύριο κομμάτι από το οποίο διέρχονται εκατοντάδες πτήσεις πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών από και προς το Ισραήλ, αλλά και άλλες χώρες της περιοχής.
Για αυτό και έχουμε την σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών ειδικά στο αμυντικό τομέα, κοιτώντας πάντα προς την πλευρά της Τουρκίας και των κατεχομένων.
Το δημοσίευμα στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα μόνο τυχαίο δεν είναι μετά την εκπεφρασμένη πρόθεση της Τουρκίας να υφαρπάξει μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ οι απειλές για νέες «διακοπές της Αισέ» από τον Ερντογάν και τους αξιωματούχους του πάνε και έρχονται.
Ένα πράγμα διαγράφεται ζωηρά στον «ορίζοντα» της περιοχής της Κύπρου, οι Τούρκοι φαίνεται ότι ετοιμάζονται για κάτι …πολύ σημαντικό για να μην πούμε «άκρως προκλητικό».
Το κύριο θέμα το οποίο ενοχλεί αφόρητα την Άγκυρα είναι το γεγονός της δημιουργίας του αγωγού East Med, ο οποίος «κόβει» στην μέση τα σχέδια της Τουρκίας για την απόκτηση Μεσογειακής ΑΟΖ.
«Αν δημιουργηθεί ο East Med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα εκτοπίσει ουσιαστικά την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν πρόκειται για μια σωλήνα απλά.
Για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής απαιτείται μια μεικτή αεροναυτική δύναμη που να διασφαλίζει την περιοχή από ασύμμετρες κι όχι μόνο απειλές», είχε δηλώσει στρατηγόςε.α. Ανδρέας Πενταράς, πρώην επικεφαλής της ΚΥΠ.
Εδώ και μεγάλο διάστημα, Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος, κινούνται προς ενίσχυση τους στην Ανατολική Μεσόγειο με συστηματικό τρόπο, προβαίνοντας στις απαραίτητες συνεννοήσεις για τον αγωγό αυτό.
Πληροφορίες φέρουν ότι το φλέγον ζήτημα της φύλαξης του αγωγού αυτού που θα διέρχεται μεγάλο μέρος της ελληνικής, κυπριακής και ισραηλινής επικράτειας, να φέρνει οπωσδήποτε μια κοινή στρατιωτική δύναμη.
Μια δύναμη από ταχέα σκάφη, εξοπλισμένα ελικόπτερα, ειδικές δυνάμεις, σε συνεργασία με δορυφόρους και κλειστές επικοινωνίες, θα βρίσκεται στην περιοχή σε μόνιμη βάση λόγω των τουρκικών απειλών και κινήσεων, ενώ η τοποθέτηση ραντάρ μακράς εμβέλειας στην Κρήτη θα «κλειδώσει» μέχρι τα Στενά.
Το άλλο αφορά την ίδια την Κύπρο, την οποία λιγουρεύονται να κάνουν ολόκληρη δική τους οι νέο-οθωμανοί κάποια στιγμή στο μέλλον, αφού συνεχίσουν να εποικίζουν το νησί και να εισβάλλουν προκλητικά στην νεκρή ζώνη και όπου μπορούν.
Ότι και να έχουμε πάντως στον ορίζοντα, το σίγουρο είναι ότι τόσο το Ισραήλ, όσο και η Αίγυπτος δεν επιθυμούν επουδενί την δημιουργία τουρκικής ΑΟΖ στην περιοχή, διότι πολύ απλά τότε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος με την Άγκυρα θα γίνει αυτόματα και δικό τους.