Ο θάνατος του «πετροδολαρίου» και απώλεια της οικονομικής ηγεμονίας
Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία και γεωπολιτική για δεκαετίες και έχει προσφέρει στις ΗΠΑ σημαντικά οικονομικά και πολιτικά πλεονεκτήματα.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, διαμορφώνεται στις αγορές ενέργειας μια πρακτική με στόχο την απομείωση της κυριαρχίας του πετροδολαρίου και την άνοδο νέων εναλλακτικών λύσεων, επισημαίνουν Αμερικανοί αναλυτές της ενεργειακής αγοράς.
Σε ένα ιστολόγιο που απευθύνεται σε οικονομικούς εμπειρογνώμονες επισημαίνεται ότι η
πιο συχνή ερώτηση (FAQ) μεταξύ των αμερικανών επενδυτών είναι η εξής: Είναι το πετροδολάριο νεκρό;
Τι πραγματικά θέλουν οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) και πώς σχετίζονται με το «πετροδολάριο».
Η πτωτική πορεία
Επενδυτές και Χρηματοοικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κυριαρχία του πετροδολαρίου μειώνεται.
Η άνοδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η μεταβαλλόμενη δυναμική στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου έχουν οδηγήσει σε μειωμένη εξάρτηση από το πετρέλαιο και, στη συνέχεια, το δολάριο
Οι BRICS έπαιξαν ρόλο στην αμφισβήτηση του πετροδολαρίου.
Συζήτησαν εναλλακτικά, τοπικά νομίσματα για τις συναλλαγές πετρελαίου, τα οποία θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το καθεστώς του δολαρίου ως κύριου αποθεματικού νομίσματος.
Η γεωπολιτική μετατόπιση
Οι BRICS στοχεύουν στην αναμόρφωση του παγκόσμιου γεωπολιτικού τοπίου.
Με την προσθήκη νέων μελών, όπως τα κράτη του Περσικού Κόλπου, επιδεικνύουν τη δέσμευσή τους να επεκτείνουν την επιρροή τους πέρα από την αρχική τους ομάδα.
Έχουν στόχο να αμφισβητήσουν την κυριαρχία του πετροδολαρίου.
Η συμπερίληψη σημαντικών πετρελαιοεξαγωγικών κρατών όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν στην ομάδα των BRICS θα μπορούσε να είναι μια στρατηγική κίνηση για να αμφισβητηθεί το σύστημα του πετροδολαρίου, λένε οι αναλυτές.
Οι BRICS, με ηγετικά κράτη την Ινδία και την Κίνα, επιδιώκουν να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία, το εμπόριο και την ανάπτυξη μεταξύ τους και να μειώσουν την εξάρτηση από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κυριαρχούνται από τη Δύση.
Οι BRICS αποτελούν πραγματική πρόκληση για τη δυτική κυριαρχία, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ.
Η επέκταση και οι φιλοδοξίες τους σηματοδοτούν μια τεκτονική αλλαγή στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων.
Η τύχη του πετροδολαρίου είναι ένα σύνθετο και εξελισσόμενο ζήτημα.
Αν και μπορεί να μην είναι εντελώς νεκρό, υπάρχουν σημαντικές έως και.., θανάσιμες προκλήσεις για την κυριαρχία του.
Παραγωγή πετρελαίου/χώρα
Οι γεωπολιτικές μετατοπίσεις…
Οι BRICS, με την αυξανόμενη επιρροή και τις φιλοδοξίες τους, διαδραματίζουν ρόλο στην αναμόρφωση του παγκόσμιου οικονομικού και γεωπολιτικού τοπίου.
Καθώς αυτές οι δυναμικές συνεχίζουν να εκτυλίσσονται, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε πώς επηρεάζουν τα χρηματοπιστωτικά συστήματα και τις δομές εξουσίας παγκοσμίως λένε οικονομικοί αναλυτές στη Wall Street.
Η ιστοσελίδα Inside Wall Street αναλύει τις παγκόσμιες τάσεις συναλλαγών και τις συναλλαγματικές κινήσεις και επισημαίνει ότι το πετρέλαιο διαπραγματεύεται πλέον εκτός του συστήματος πετροδολαρίων.
Αυτό είναι το ίδιο σύστημα που βοήθησε να γίνουν οι ΗΠΑ τόσο ισχυρές τις τελευταίες δεκαετίες.
Στην τρέχουσα συγκυρία, η Ρωσία χρησιμοποιεί το γιουάν της Κίνας για να διευθετήσει το 25% του εμπορίου της με τον υπόλοιπο κόσμο.
Πολλές αλλαγές λαμβάνουν χώρα στις αγορές πετρελαίου — και σημαίνουν πολλά όσον αφορά τις επιπτώσεις για τη μελλοντική κυριαρχία του δολαρίου.
Η επίδραση της πολιτικής του OPEC+
Ο όρος «πετροδολάριο» διαμορφώθηκε ως γνωστόν κατά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970, όταν καταγράφηκαν ιστορικές αυξήσεις των τιμών.
Αυτό συνέβη αφότου το Ιράν, το Ιράκ, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία και η Βενεζουέλα ίδρυσαν τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC) το 1960.
Στόχος τους ήταν να ενοποιήσουν τις πετρελαϊκές πολιτικές για τις χώρες μέλη με βάση τη σκέψη ότι θα αποκτήσουν διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στις αγορές.
Σήμερα το μερίδιο του OPEC στα παγκόσμια αποθέματα αργού πετρελαίου αντιστοιχεί περίπου στο 80% της αγοράς.
Οι αναλυτές αναφέρονται συχνά στον OPEC ως ένα ισχυρό καρτέλ που μπορεί να ρίξει ή να ωθήσει ανοδικά τις τιμές με μία μόνο απόφαση να περικόψει ή να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου στις χώρες μέλη.
Ήδη από τη δεκαετία του ’70, οι χώρες εξαγωγικές χώρες επέλεξαν να αφήσουν τις παγκόσμιες πωλήσεις πετρελαίου να εκφράζονται σε δολάρια με τη λογική ότι το δολάριο ήταν το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο, αξιόπιστο και σταθερό νόμισμα.
Αυτή η λογική ισχύει ακόμα και σήμερα.
Το 1974, η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να χρησιμοποιήσει πετροδολάρια για να αγοράσει ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.
Ήταν μια από τις πρώτες συμφωνίες σε πετροδόλαρα.
Έκτοτε, η Σαουδική Αραβία και άλλες κυβερνήσεις έχουν αγοράσει αμερικανικά στρατιωτικά όπλα και άλλα προϊόντα με πετροδολάρια.
Κάτω από την επιφάνεια, ωστόσο, υπάρχει μια κρυμμένη αλήθεια: Δεν υπάρχει νόμος σύμφωνα με τον οποίο οι εξαγωγείς πετρελαίου πρέπει να δέχονται δολάρια ΗΠΑ για το πετρέλαιο τους, έγραψε ο δρ David Norris, οικονομικός εμπειρογνώμονας στο Inside Wall Street.
H άνοδος του πετρογιουάν
Οι κυβερνήσεις μπορούν να αποφασίσουν τι είναι πιο συμφέρον για αυτές οικονομικά και γεωπολιτικά.
Και σήμερα, μια νέα δύναμη αναδύεται… η ομάδα των BRICS+.
Τα κράτη των BRICS+ συνάπτουν συμφωνίες για την αγορά πετρελαίου του OPEC+ στο πιο σημαντικό νόμισμα στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση – το κινεζικό γιουάν.
Τώρα, το «πετρογιουάν» αναδύεται. .
Νέες χώρες της Μέσης Ανατολής προστίθενται και η επέκταση συνεχίζεται με την ελπίδα ότι μπορεί να αναδειχθεί ως ένα σημαντικό εμπορικό μπλοκ που μπορεί να καθοδηγήσει και να δημιουργήσει μια νέα οικονομική τάξη στο παγκόσμιο εμπόριο σε αντίθεση με το ευρώ και το δολάριο.
Και οι BRICS γίνονται τώρα BRICS+ χάρη σε έξι νέα μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η κυριαρχία στην παραγωγή
Αυτό σημαίνει ότι οι BRICS+ θα περιλαμβάνουν τους δύο μεγαλύτερους προμηθευτές πετρελαίου στον κόσμο, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.
Φέτος, η Κίνα άρχισε να χρησιμοποιεί το γιουάν για τις περισσότερες από τις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων της από τη Ρωσία.
Το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ινδίας, η Indian Oil Corp, και δύο άλλα διυλιστήρια εκεί άρχισαν να πληρώνουν σε γιουάν για ορισμένες από τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.
Η Κίνα ζήτησε επίσης από τους προμηθευτές της Μέσης Ανατολής να δεχτούν το γιουάν αντί για δολάρια στις συναλλαγές για την αγορά πετρελαίου.
Όλα αυτά δείχνουν ότι όλο και περισσότερο πετρέλαιο αγοράζεται εκτός του πετροδολαρίου, είπε ο Δρ Norris ότι η εποχή της «αποδολαριοποίησης» των οικονομιών της Ρωσίας και της Κίνας φαίνεται να έχει ξεκινήσει.
Για να είμαστε σαφείς, μια πλήρης και ολοκληρωτική μετατόπιση από τα πετροδολάρια δεν θα συμβεί ποτέ..
Όμως φαίνονται μικροσκοπικές ρωγμές και συντελείται μια σημαντική στροφή.
Οι δύο κορυφαίες χώρες εξαγωγής και εισαγωγής πετρελαίου BRICS — η Ρωσία και η Κίνα — υπερασπίζονται τη στροφή, ανέφερε το Inside Wall Street.
Η Ρωσία βρίσκεται πλέον στην κορυφή της λίστας εισαγωγών πετρελαίου της Κίνας.
Πήρε την πρωτιά από τη Σαουδική Αραβία φέτος.
Ιδού λοιπόν η κατάσταση.
Η Κίνα χρειάζεται πετρέλαιο και η Ρωσία το έχει.
Αυτό σημαίνει ότι τα δολάρια δεν χρειάζεται πλέον να παίζουν ρόλο στο στις συναλλαγές της Κίνας και της Ρωσίας.
Οι δύο χώρες συναλλάσσονται επίσης περισσότερο μεταξύ τους σε κινεζικό γιουάν.
Οι αιτίες της μετατόπισης
Οι εξελίξεις αυτές οφείλονται σε δύο βασικούς παράγοντες.
Το πρώτο είναι το «πάγωμα» των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Ρωσίας από τη Δύση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Το δεύτερο είναι ότι η Ρωσία οδήγησε ομάδα των BRICS και άλλα κράτη στην απόφαση να «αποδολαριοποιήσουν» τις εμπορικές τους συναλλαγές ήδη από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008/2009, ακολουθούμενη από εκκλήσεις από Κίνα.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί τώρα το γιουάν της Κίνας για να διευθετήσει το 25% του εμπορίου της με τον υπόλοιπο κόσμο.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η Κίνα δημιουργεί τα αποθέματά της σε ρωσικό αργό πετρέλαιο. Και αυτό έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, γεγονός που οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου περαιτέρω ανοδικά.
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτή η τάση θα επιβραδυνθεί.
Στην πραγματικότητα, ένας από τους κρατικούς ομίλους πετρελαίου της Κίνας πρόκειται να διπλασιάσει τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία φέτος
Το δολάριο ΗΠΑ χρησιμοποιείται σε σχεδόν το 90% όλων των συναλλαγών σε ξένο συνάλλαγμα.
Το ήμισυ του παγκόσμιου εμπορίου και τα 3/4 του εμπορίου Ασίας-Ειρηνικού εκφράζονται σε δολάρια ΗΠΑ. Οι περισσότερες από τις συναλλαγές πετρελαίου στον κόσμο εξακολουθούν να γίνονται σε δολάρια.
Όλες αυτές οι συναλλαγές αντιστοιχούν σε δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα.
Όμως, η μετατόπιση από το δολάριο συμβαίνει.
Είναι ένας αργός θάνατος, είπε ο dr Norris, προσθέτοντας ότι οι πετρελαϊκοί «γίγαντες» —η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα— θα γίνουν μέρος των BRICS+ τον Ιανουάριο του 2024.
Αυτό σημαίνει ότι οι παγκόσμιες εξαγωγές πετρελαίου θα μπορούσαν να υποστούν ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές.
Καθώς περισσότερες κυβερνήσεις αγοράζουν και πωλούν πετρέλαιο σε νομίσματα εκτός δολαρίων, θα μειώσει το εύρος του πετροδολαρίου και, τελικά, το ποσό των δολαρίων που χρησιμοποιούνται για το παγκόσμιο εμπόριο.
Το εφιαλτικό σενάριο για την αμερικανική οικονομία
Πριν από τη σύνοδο κορυφής του Αυγούστου, ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed Al-Jadaan, είχε δηλώσει δημόσια ότι η χώρα εξετάζει να εγκαταλείψει το δολάριο ως το νόμισμα που χρησιμοποιεί για την εμπορία πετρελαίου, τον κύριο και πιο πολύτιμο φυσικό πόρο της χώρας.
Εάν η Σαουδική Αραβία εγκαταλείψει εντελώς το δολάριο, «όλα τα κράτη που κατέχουν ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου για να αγοράσουν πετρέλαιο από τους Σαουδάραβες θα ξεφορτωθούν τα δολάρια προκαλώντας sell off στους αμερικανικούς τίτλους.
Έτσι, τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ θα επέστρεφαν στην εγχώρια οικονομία, αυξάνοντας ουσιαστικά κατακόρυφα την εγχώρια προσφορά χρήματος και δημιουργώντας συνθήκες για «κ
Πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό;
Η θεωρία ότι η Σαουδική Αραβία θα ενταχθεί στους BRICS και στη συνέχεια θα ρίξει το αμερικανικό δολάριο έχει δυο βασικά κενά.
Πρώτα απ ‘όλα, οι Σαουδάραβες είναι πιθανώς πολύ έξυπνοι για να πιστεύουν ότι πρόκειται να υπονομεύσουν την οικονομία των ΗΠΑ».
Αυτές οι χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, εξαρτώνται από την οικονομία των ΗΠΑ και την τεράστια καταναλωτική αγορά τους, υποστήριξε ο Ramsey, οπότε η καταστροφή των ΗΠΑ θα κατέστρεφε τα κράτη των BRICS μέχρι να αποτελέσουν αντίπαλο δέος για την παγκόσμια οικονομία.
Δεύτερον, η ιδέα του συντονισμού τόσων κρατών με τόσο διαφορετικά συμφέροντα είναι σχεδόν.. ουτοπική – σε αυτό βασίζονται κατά κύριο λόγο οι ΗΠΑ.
Τα κράτη BRICS μπορεί να εργάζονται σε ένα σχέδιο για την καταστροφή του δολαρίου, αλλά το σενάριο για ολοκληρωτική καταστροφή της αμερικανικής οικονομίας είναι (ακόμη) υπερβολικό.
Αυτό που θα προέκυπτε είναι μια ολοκληρωτική οικονομική και κυβερνητική κατάρρευση και το μόνο σχέδιο που λειτουργεί τότε είναι…. το εμφιαλωμένο νερό και σφαίρες.
Υπό τέτοιες συνθήκες, όπου η οικονομία όπως τη γνωρίζουμε παύει να υπάρχει και η κυβέρνηση και οι νόμοι της δεν έχουν πλέον κανέναν έλεγχο στην κοινωνία, τα δολάρια θα είναι μηδενικής αξίας.
Δεν θα υπήρχε ασφαλές καταφύγιο ούτε στο χρυσό γιατί κανείς δεν εμπορεύεται ράβδους χρυσού εν τω μέσω μιας καταρρακωμένης οικονομίας».
O καθένας θα αγωνίζεται να διασώσει τη ζωή και την περιουσία του.
Το πετροδόλαρο θα αποδειχθεί ο «δούρειος ίππος» για την καταστροφή της αμερικανικής οικονομίας;
ΑΜΗΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΜΕ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΛΑΝΑΚΙΑ.