To 2024 το πιο θερμό έτος στην ιστορία – Στα 320 δις δολάρια οι ζημιές από τις φυσικές καταστροφές

Κοινοποίηση:
a07c0307ee9af66c18f934c7e337ea9a_XL

Το 2024 είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, τουλάχιστον από το 1850, όταν και άρχισαν να τηρούνται στατιστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής (C3S) του Copernicus, τα δύο τελευταία χρόνια ξεπεράστηκε μεσοσταθμικά το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου ως προς την αύξηση της θερμοκρασίας σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο.
Το όριο αυτό είχε θεσπιστεί στη Συμφωνία του Παρισιού σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν οι εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου που με τη σειρά του οδηγεί στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Η πιο θερμή ημέρα

Σημειώνεται ότι το να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5° Κελσίου μάλλον, αντί των 2° Κελσίου – το ανώτατο όριο της συμφωνίας του Παρισιού -, θα επέτρεπε να περιοριστούν σημαντικά οι πιο καταστροφικές συνέπειες, σύμφωνα με την GIEC, τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ.
Πάντως, ο Copernicus επισημαίνει πως οι μετρήσεις αυτές δεν δείχνουν ότι τελεσίδικα έχει χαθεί ο στόχος, αν και επισημαίνεται πως «οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ανεβαίνουν πέραν αυτών που έχουν γνωρίσει οι σύγχρονοι άνθρωποι».
Βάσει της έκθεσης, το 44% του πλανήτη επηρεάστηκε από ένα ισχυρό έως ακραίο θερμικό στρες (θερμική καταπόνηση) στις 10 Ιουλίου του 2024, ενώ στις 22 Ιουλίου 2024 σημειώθηκε νέο ρεκόρ ημερήσιας μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στις 17,16 βαθμούς Κελσίου.

Βράζουν οι ωκεανοί

Οι ωκεανοί, που απορροφούν το 90% της πλεονάζουσας θερμότητας που προκαλείται από την ανθρωπότητα, συνεχίζουν επίσης να υπερθερμαίνονται.
Ο ετήσιος μέσος όρος της θερμοκρασίας της επιφάνειάς τους, πλην των δυο πολικών ζωνών, έφθασε σε επίπεδο άνευ προηγουμένου, στους 20,87° Κελσίου, συντρίβοντας το προηγούμενο ρεκόρ, που καταγράφτηκε μόλις το 2023.
Πέρα των άμεσων συνεπειών των θαλάσσιων καυσώνων στα κοράλλια και στα ψάρια, η διαρκής υπερθέρμανση των ωκεανών, βασικών ρυθμιστών του κλίματος της Γης, επηρεάζει τα θαλάσσια και τα ατμοσφαιρικά ρεύματα.
Οι θερμότερες θάλασσας εκλύουν πλέον περισσότερο εξατμισμένο νερό στην ατμόσφαιρα, δίνοντας μεγαλύτερη ενέργεια σε τυφώνες, κυκλώνες ή καταιγίδες.
Ο Copernicus σημειώνει ακόμη πως το επίπεδο εξατμισμένου νερού στην ατμόσφαιρα έφθασε και αυτό σε επίπεδο άνευ προηγουμένου το 2024, βρίσκεται πλέον 5% πάνω από ό,τι ήταν κατά μέσον όρο την περίοδο 1991-2020.

Ζημιές 320 δις δολαρίων

Πάντως την περασμένη χρονιά τερματίστηκε το φαινόμενο El Nino, το οποίο συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στην εμφάνιση ακραίων φαινομένων, κι αναμένεται μετάβαση στις πιο ουδέτερες συνθήκες του αντίστροφου φαινομένου, του La Nini.

Το 2025 δεν αναμένεται νέο ρεκόρ, όμως, από την πλευρά της, η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία προεξόφλησε πως η χρονιά που μόλις άρχισε θα είναι μια από τις τρεις θερμότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ στη Γη.
«Πήραμε μια πρόγευση του κόσμου με θερμοκρασία (αυξημένη κατά) 1,5° Κελσίου, (πρόγευση) από τα δεινά και τα κόστη άνευ προηγουμένου για τον κόσμο και την παγκόσμια οικονομία, εξαιτίας των ενισχυμένων ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως οι ξηρασίες, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές και οι καταιγίδες», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Ινστιτούτου του Potsdam για την Έρευνα προς τον Αντίκτυπο στο Κλίμα (PIK), Johan Rockstrom.

Σύμφωνα με την αντασφαλιστική εταιρεία Munich Re, οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν ζημίες ύψους 320 δισεκ. δολαρίων σε παγκόσμια κλίμακα το 2024.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response