Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ανίχνευσης ψεύδους για τους υπαλλήλους του, με σκοπό την ανακάλυψη των ατόμων που ευθύνονται για τις διαρροές εσωτερικών πληροφοριών. Η υπουργός Κρίστι Νόεμ δήλωσε σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την προστασία της ασφάλειας και της ακεραιότητας των δεδομένων του υπουργείου.
Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει προηγουμένως σχετικά με τη χρήση ανιχνευτών ψεύδους από το υπουργείο. Ωστόσο, η Νόεμ δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των υπαλλήλων που θα υποβληθούν σε αυτές τις δοκιμασίες. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις και συζητήσεις σχετικά με την ηθική και νομική διάσταση της χρήσης τέτοιων τεχνικών.
Η εφαρμογή αυτής της διαδικασίας εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια του υπουργείου να διασφαλίσει την εμπιστευτικότητα και την ασφάλεια των εσωτερικών πληροφοριών, καθώς οι διαρροές μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την εθνική ασφάλεια. Οι ανιχνευτές ψεύδους θεωρούνται ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στην ταυτοποίηση των υπευθύνων και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης εντός του οργανισμού.
Homeland Security Secretary Kristi Noem says she plans to step up lie detector tests on employees to figure out who may be leaking information to the media. https://t.co/pH27xqxTUZ
— WGRZ (@WGRZ) March 9, 2025
Δύο εργαζόμενοι του υπουργείου διέρρευσαν εμπιστευτικές πληροφορίες για αστυνομικές επιχειρήσεις και έτσι έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τις ζωές αστυνομικών, υποστήριξε η Νόεμ. Τώρα θα απαγγελθούν σε βάρος τους κατηγορίες και αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως 10 ετών.
Η υπουργός υπογράμμισε ότι η Εσωτερική Ασφάλεια θα χρησιμοποιήσει «σίγουρα» ανιχνευτές ψεύδους στην έρευνά της για ενδεχόμενες περαιτέρω διαρροές στις τάξεις της.
Η Νόεμ δήλωσε πως, ως επικεφαλής του υπουργείου, έχει ένα ευρύ φάσμα εξουσιών και σκοπεύει να τις χρησιμοποιήσει.
Το γραφείο της Νόεμ, μεταξύ άλλων, προχωρεί σε συλλήψεις και απελάσεις μεταναστών οι οποίοι δεν έχουν άδεια παραμονής ή έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα.
ΑΠΕ – ΜΠΕ