Το «βότανο της αθανασίας» μπορεί να είναι πιο ευεργετικό από το πράσινο τσάι: «Λίγοι το γνωρίζουν»

Κοινοποίηση:

Πολλά είναι τα κινεζικά βότανα που χρησιμοποιούνται ευρέως για την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας, την τόνωση της ενέργειας και τη μείωση του στρες.

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι το jiaogulan, λεγόμενο και ως «βότανο της αθανασίας», το οποίο εντυπωσιάζει με τις δυνατότητές του να αυξάνει τον μεταβολισμό, να μειώνει τη χοληστερόλη και να μειώνει τη φλεγμονή, προάγοντας παράλληλα τη μακροζωία.

Το Jiaogulan, το οποίο αναπτύσσεται στις ορεινές και δασώδεις περιοχές της Ασίας, είναι γνωστό επίσημα ως Gynostemma pentaphyllum και ανεπίσημα ως «νότιο τζίνσενγκ» ή «θαυματουργό χόρτο.»

«Λίγοι άνθρωποι στις ΗΠΑ γνωρίζουν γι’ αυτό», δήλωσε στην The Post ο Dr. Michael Aziz, ένας πιστοποιημένος παθολόγος και ειδικός στην αναγεννητική ιατρική με έδρα τη Νέα Υόρκη, που καταναλώνει 900 χιλιοστόγραμμα jiaogulan ημερησίως.

Το Jiaogulan, το οποίο αναπτύσσεται στις ορεινές και δασώδεις περιοχές της Ασίας, είναι γνωστό επίσημα ως Gynostemma pentaphyllum και ανεπίσημα ως «νότιο τζίνσενγκ» ή «θαυματουργό χόρτο».

Αν και χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική εδώ και αιώνες, το jiaogulan έχει αυξήσει τη δημοτικότητά του τα τελευταία 10 χρόνια. Βρίσκεται κυρίως στο τσάι βοτάνων και στα συμπληρώματα διατροφής.

«Το τσάι Jiaogulan έχει πολύ υψηλή τιμή ORAC (αντιοξειδωτική ικανότητα). Είναι οκτώ φορές υψηλότερη από αυτή που βρίσκεται στο πράσινο τσάι«, δήλωσε ο Aziz, συγγραφέας του βιβλίου «The Ageless Revolution».

Ο Aziz προτείνει να ετοιμάσετε ένα έως δύο κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα φύλλα τσαγιού jiaogulan σε 250 χιλιοστόλιτρα νερό, να τα σουρώσετε και να τα σερβίρετε. Ο ίδιος περιγράφει τη γεύση ως πικρή αλλά ελαφρώς γλυκιά, ενώ άλλοι την αποκαλούν «γήινη».

Η πικράδα προέρχεται από τις σαπωνίνες του jiaogulan, οργανικές χημικές ουσίες που πιστεύεται ότι αποτελούν το κλειδί για τα οφέλη του φυτού στην υγεία.

«Η πικρή γεύση και η ψυχρή φύση του είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην εκκαθάριση της θερμότητας και την αποτοξίνωση του σώματος, καθιστώντας το ευεργετικό για καταστάσεις όπως η ιογενής ηπατίτιδα, η χρόνια γαστρεντερίτιδα, η χρόνια βρογχίτιδα», έγραψαν οι ερευνητές στην έκδοση Ιανουαρίου του Journal of Functional Foods.

Πώς το jiaogulan ωφελεί την υγεία;

Το Jiaogulan περιέχει γυπενοσίδες, έναν τύπο σαπωνίνης. Οι γυπενοσίδες είναι δομικά παρόμοιες με τις γκινσενοσίδες που βρίσκονται στο τζίνσενγκ.

Οι γυπενοσίδες «διεγείρουν την AMP-ενεργοποιημένη πρωτεϊνική κινάση, ένα ένζυμο που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διατήρηση της κυτταρικής ενεργειακής ισορροπίας. Έχουν αντιοξειδωτικές επιδράσεις», εξήγησε ο Aziz.
«Βελτιώνουν επίσης τη σηματοδότηση της ινσουλίνης και βελτιώνουν τη λειτουργία

των μιτοχονδρίων, που είναι οι μπαταρίες των κυττάρων μας», πρόσθεσε. «Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της γήρανσης που επηρεάζουν τη μακροζωία».

Ο Aziz δήλωσε ότι το jiaogulan έχει αποδειχθεί ότι παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες και συμβάλλει επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες;

Το Jiaogulan θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση, δήλωσε ο Aziz. Οι πιο συχνά αναφερόμενες παρενέργειες είναι η ναυτία και η διάρροια και λιγότερο συχνά, ο έμετος, η ζάλη, η θολή όραση ή οι εμβοές.

Τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν προσθέσουν το jiaogulan στην καθημερινή τους ρουτίνα, καθώς το συμπλήρωμα μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα φάρμακα.

«Οι διαβητικοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ρυθμίζουν τα φάρμακά τους προς τα κάτω με τη βοήθεια των γιατρών τους εάν πίνουν τεράστιες ποσότητες» τσαγιού jiaogulan, επειδή μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα, συμβούλευσε ο Aziz.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response