Ο θαυμαστός κόσμος των ζώων είναι κάτι παραπάνω από μία έκφραση, καθώς πράγματι το ζωικό βασίλειο κρύβει ακόμα πολλές εκπλήξεις για τους ανθρώπους. Συνεχώς οι επιστήμονες φέρνουν στο φως νέα δεδομένα, νέα στοιχεία για το πώς ζουν τα ζώα και πώς λειτουργούν – ακόμα και αυτά που έχουμε κάθε μέρα δίπλα μας.
Ας δούμε παρακάτω δέκα «περίεργες» αλήθειες από τον κόσμο των ζώων, που θα μας αφήσουν με τον στόμα ανοιχτό!
Οι κατσίκες προτιμούν τους χαμογελαστούς ανθρώπους
Μια έρευνα του 2018 αποκάλυψε ότι οι κατσίκες όχι μόνο μπορούν να «διαβάζουν» τα πρόσωπα των ανθρώπων, αλλά έχουν και… προτιμήσεις: Προτιμούν ξεκάθαρα τους γελαστούς ανθρώπους. Οι ερευνητές του Queen Mary University του Λονδίνου κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα δείχνοντας σε 20 κατσίκες φωτογραφίες ανθρώπων που είχαν διαφορετική έκφραση στα πρόσωπά τους.
Οι φάλαινες – κάποτε – είχαν πόδια και περπατούσαν στη στεριά
Ναι, το μεγαλύτερο θαλάσσιο θηλαστικό του σήμερα, κάποτε ζούσε στη στεριά. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πριν από περίπου 50 εκατ. χρόνια, οι φάλαινες είχαν τέσσερα πόδια και μπορούσαν να κυκλοφορούν κανονικά και στην ξηρά. Πιθανώς το λιώσιμο των παγετώνων να συνέβαλε στην μετέπειτα εξέλιξή τους και στην σημερινή τους μορφή.
Ο Μεγαλοπόδαρος (Bigfoot) ίσως ήταν ένας λεμούριος
Πολλοί τους γνωρίσαμε ως τα συμπαθέστατα πιθηκάκια που χόρευαν «I like to move it» στην ταινία κινουμένων σχεδίων Μαγαδασκάρη, όμως οι λεμούριοι είναι… πραγματικοί και εκτιμάται πως συνολικά συναντώνται σε 105 παραλλαγές. Πρόγονος των σημερινών λεμούριων ήταν ο Μεγκαλάνταπις, ένας γιγάντιος λεμούριος που πολύ πιστεύουν ότι αποτέλεσε την αφορμή για τον μύθο του Μεγαλοπόδαρου.
Τα κοράκια μας αφήνουν δώρα
Γυαλιστερές πετρούλες ή γενικά πραγματάκια που λάμπουν όπως ένα σκουλαρίκι, άφηναν τα κοράκια ως δώρα, ως ανταπόδοση προς ένα κοριτσάκι που τους έδινε καθημερινά φαγητό. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε επιστημονικά και είναι πλέον γεγονός: Τα κοράκια ανταποδίδουν τα δώρα τους.
Η Λούλου, το καγκουρό, ήταν ηρωίδα
Το 1988 η Λούλου διασώθηκε από τον σάκο της νεκρής μητέρας της από την οικογένεια Richards family, που την μεγάλωσαν ως οικόσιτο. Όταν το 2003, ο Len Richards έχασε τις αισθήσεις του, η Λούλου άρχισε να φωνάζει δυνατά μέχρι που τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας την άκουσαν και έσπευσαν να δουν τι συμβαίνει, σώζοντας τη ζωή του Len.
Τα λυκάκια τα μεγαλώνει η αγέλη
It takes a village to raise a child (χρειάζεται όλο το χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί), λένε οι αγγλοσάξωνες και οι λύκοι το κάνουν πραγματικότητα. Τα μικρά λυκάκια μεγαλώνουν υπό την φροντίδα της αγέλης, κάθε αρσενικού και θηλυκού λύκου και όχι μόνο των γονιών τους.
Οι ελέφαντες έχουν ανθρώπινα συναισθήματα
Το ότι οι ελέφαντες είναι συναισθηματικά ζώα, είναι γνωστό. Ειδικά όταν αφορά το πένθος, πραγματικά το βιώνουν στο έπακρο – κάποιες φορές μάλιστα, «θάβουν» τους νεκρούς τους, καλύπτοντάς τους με χώμα ή γρασίδι. Όταν είχε πεθάνει ο Lawrence Anthony, γνωστός ως γητευτής των ελεφάντων, το 2012, δύο από τους ελέφαντες που είχε αναθρέψει εμφανίστηκαν στο σπίτι του, όπου έμειναν για δύο ημέρες και μετά επέστρεψαν στο χώρο που ζούσαν – περίπου 12 ώρες μακριά.
Οι κροκόδειλοι μπορούν να καλπάσουν
Όχι μόνο κοιμούνται με το στόμα ανοιχτό ώστε να μην ζεσταίνονται υπερβολικά, αλλά παρά τα μικροσκοπικά τους πόδια – σε σχέση με το σώμα τους – οι κροκόδειλοι, μπορούν να καλπάσουν! Αυτό τουλάχιστον επιβεβαίωσαν ερευνητές για πέντε είδη κροκοδείλων: African dwarf crocodile, African slender snouted crocodile, Cuban crocodile, Philippine crocodile και ο American crocodile είναι ικανοί να καλπάσουν.
Τα αραβικά άλογα είναι τόσο αρχαία όσο οι Πυραμίδες της Αιγύπτου
Εκτιμάται ότι τα αραβικά άλογα υπάρχουν στον κόσμο εδώ και 4.500 χρόνια, δηλαδή περίπου από τότε που χτίστηκαν οι πυραμίδες των Φαραώ. Μεταξύ άλλων, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Μέγας Ναπολέων, ο Τζέκινς Χαν, αλλά και ο Τζορτζ Ουάσινγκτον είχαν στην κατοχή τους αραβικά άλογα.
Οι αγελάδες έχουν «κολλητούς» φίλους
Οι αγελάδες έχουν αρκετή νοημοσύνη ώστε να επιλέγουν με ποιες ταιριάζουν περισσότερο και να «κάνουν παρέα» περισσότερο με αυτές – να έχουν δηλαδή «κολλητούς»!