TOP NINE!! Κατάθλιψη: 9 μύθοι που πρέπει να πάψετε να πιστεύετε

Κοινοποίηση:
depressed-woman

Χαρακτηρίζεται «σύγχρονη μάστιγα» και όχι άδικα, καθώς η κατάθλιψη πλήττει 300 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως.

Κι ενώ τα μονοπάτια της είναι ήδη σκοτεινά και χαοτικά, η παραπληροφόρηση βάζει επιπλέον εμπόδια στο δρόμο προς τη θεραπεία.

Δείτε 9 μύθους που κυκλοφορούν σχετικά με την κατάθλιψη και τις αλήθειες που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

Μύθος #1: Η εργασιοθεραπεία αντιμετωπίζει την κατάθλιψη

Αλήθεια: Η κατάθλιψη επηρεάζει σχεδόν έναν στους έξι ανθρώπους σε κάποια στιγμή της ζωής τους, γι ‘αυτό και τα «γιατροσόφια» και οι μισές αλήθειες για αυτή την κοινή ασθένεια αφθονούν. Κάπως έτσι υπερεκτιμήθηκαν και οι δυνατότητες της εργασιοθεραπείας. Γιατί ενώ, ενδεχομένως, σε μια ήπια περίπτωση μελαγχολίας θα μπορούσε πράγματι να βοηθήσει, δεν ισχύει το ίδιο και στην κατάθλιψη. Η υπερβολική εργασία μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα σημάδι της κλινικής κατάθλιψης, ειδικά στους άνδρες.

Μύθος #2: Η κατάθλιψη δεν είναι πραγματική ασθένεια

Αλήθεια: Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση και μάλιστα αποτελεί την πρώτη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως. Ωστόσο, εξακολουθεί να συγχέεται με τη απλή θλίψη κι εδώ ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα, καθώς μεταξύ των δύο καταστάσεων υπάρχει μεγάλη διαφορά. Οι βιολογικές ενδείξεις της κατάθλιψης μπορούν να παρατηρηθούν σε εγκεφαλικές απεικονίσεις, οι οποίες παρουσιάζουν μη φυσιολογικά επίπεδα δραστηριότητας. Οι βασικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μεταφέρουν σήματα μεταξύ των νεύρων εμφανίζονται, επίσης, εκτός ισορροπίας σε καταθλιπτικούς ανθρώπους.

Μύθος #3: Η κατάθλιψη είναι μια αυταπάτη

Αλήθεια: Η εποχή μας και η κουλτούρα μας μάς προδιαθέτουν να βάζουμε εύκολα ταμπέλες, με αποτέλεσμα να μην διστάζουμε να χαρακτηρίσουμε κάποιον «τεμπέλη» ή «μίζερο». Ωστόσο, οι άνθρωποι που πάσχουν από κλινική κατάθλιψη δεν είναι τεμπέληδες, ούτε απλώς λυπούνται για τον εαυτό τους και φυσικά δεν μπορούν «δια μαγείας» να ξεφύγουν από αυτήν. Η κατάθλιψη είναι ασθένεια, ένα πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με αλλαγές στον εγκέφαλο και όπως και στις άλλες ασθένειες, συνήθως βελτιώνεται με την κατάλληλη θεραπεία.

Μύθος #4: «Βοήθεια» σημαίνει φάρμακα για μια ζωή

Αλήθεια: Η φαρμακευτική αγωγή είναι μόνο ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Και ζητώντας βοήθεια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πάρετε συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ακόμα κι αν σας χορηγηθούν αντικαταθλιπτικά, πιθανότατα δεν θα είναι εφ όρου ζωής. Ο γιατρός σας θα σάς βοηθήσει να προσδιορίσετε την κατάλληλη στιγμή για να τα διακόψετε.

Μύθος #5: Οι καταθλιπτικοί άνθρωποι κλαίνε πολύ

Αλήθεια: Αυτό δεν ισχύει πάντα. Μερικοί άνθρωποι δεν κλαίνε, ούτε καν φαίνονται λυπημένοι. Αντ ‘αυτού είναι συναισθηματικά «κενοί» και μπορεί να αισθάνονται ανάξιοι ή άχρηστοι. Ακόμα και χωρίς δραματικά συμπτώματα, η αθεράπευτη κατάθλιψη εμποδίζει τους ανθρώπους να ζουν τη ζωή τους στο έπακρό και έχει επιπτώσεις στις οικογένειές τους.

Μύθος #6: Η κατάθλιψη είναι μέρος της γήρανσης

Αλήθεια: Οι περισσότεροι άνθρωποι γερνούν χωρίς να χαθούν στα μονοπάτια της κατάθλιψης. Αλλά όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί εύκολα να παραβλεφθεί. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να κρύψουν τη θλίψη τους ή να έχουν διαφορετικά, ασαφή συμπτώματα: δεν τους αρέσει πλέον κανένα φαγητό, οι πόνοι επιδεινώνονται ή αλλάζουν τα πρότυπα ύπνου. Τα ιατρικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη στους ηλικιωμένους και η κατάθλιψη μπορεί να επιβραδύνει την αποκατάσταση από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή χειρουργική επέμβαση.

Μύθος #7: Η συζήτηση επιδεινώνει το πρόβλημα

Αλήθεια: Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι καθοδηγούμενες συζητήσεις με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορούν να κάνουν τα πράγματα πολύ καλύτερα. Διαφορετικοί τύποι ψυχοθεραπείας βοηθούν στην θεραπεία της κατάθλιψης αντιμετωπίζοντας αρνητικά μοτίβα σκέψης, ασυνείδητα συναισθήματα ή προβλήματα σχέσεων. Το πρώτο βήμα είναι να μιλήσετε με έναν ειδικό.

Μύθος #8: Οι έφηβοι είναι από τη φύση τους «καταθλιπτικοί»

Αλήθεια: Παρόλο που πολλοί έφηβοι είναι κυκλοθυμικοί, αντιδραστικοί και, ίσως, γοητευμένοι από τη «σκοτεινή πλευρά» της ζωής, η παρατεταμένη θλίψη ή ευερεθιστότητα δεν είναι φυσιολογική. Όταν η θλίψη διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες, μπορεί να είναι ένα σημάδι της κατάθλιψης. Άλλα σημάδια που δείχνουν ότι ένας έφηβος ενδεχομένως να χρειάζεται βοήθεια είναι η παρατεταμένη ευερεθιστότητα ακόμη και με φίλους, η έλλειψη ικανοποίησης από τις αγαπημένες δραστηριότητες ή μια ξαφνική πτώση της απόδοσης στο σχολείο.

Μύθος #9: Η κατάθλιψη είναι δύσκολο να θεραπευτεί

Αλήθεια: Η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που αναλαμβάνουν δράση για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους έχουν αποτέλεσμα. Μεγάλη μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ, έδειξε ότι στο 70% των ανθρώπων υποχώρησαν τα συμπτώματα μέσω φαρμάκων – αν και όχι πάντα με το πρώτο φάρμακο. Οι μελέτες δείχνουν ότι η καλύτερη θεραπεία είναι ο συνδυασμός της φαρμακευτικής αγωγής με την ψυχοθεραπεία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Δεν αναφέρετε όμως πουθενά πόσο καταστροφικά είναι τα αντικαταθλιπτικά χάπια, που αλόγιστα κάθε γιατρουδάκος άσχετος συνταγογραφεί στους ασθενείς του και τι καταστροφικές παρενέργειες έχουν … Για μένα, καλύτερα ένας άνθρωπος να καταπολεμήσει τη κατάθλιψη με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου, παρά με του ψυχίατρου-δολοφόνου. ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΨΥΛΛΟΥ ΠΗΔΗΜΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.