Τραμπ για δασμούς: «Μερικές φορές πρέπει να πάρεις το φάρμακό σου για να γίνεις καλά»

Κοινοποίηση:
President Donald Trump pumps his fist before departing on Marine One from the South Lawn of the White House, Friday, March 7, 2025, in Washington. (AP Photo/Alex Brandon)

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας χθες Κυριακή (6/4) για τους δασμούς, τόνισε ότι μερικές φορές πρέπει να πάρεις φάρμακο για να διορθώσεις κάτι και πρόσθεσε ότι δεν προσπαθούσε σκόπιμα να προκαλέσει πτώση της αγοράς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πάνω στο Air Force One, ο Τραμπ είπε ότι δεν θα προχωρήσει σε συμφωνία αν δεν επιλυθεί το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα. Πρόσθεσε ότι έχει μιλήσει με ηγέτες της Ευρώπης και της Ασίας για τους δασμούς που επέβαλε η κυβέρνησή του.

«Μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου για να γίνεις καλά», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους, την ώρα που ηλεκτρονικές συναλλαγές προοιωνίζονται νέα θεαματική πτώση της Γουόλ Στριτ σήμερα ενώ στην Ασία και στην Ωκεανία οι χρηματιστηριακοί δείκτες καταγράφουν νέες βίαιες πτώσεις.

Κατά την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον μετά το σαββατοκύριακο στο οίκημά του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, ο Ρεπουμπλικάνος δέχτηκε ερωτήσεις για την πορεία των χρηματιστηρίων αφότου ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη κυμαινόμενους τελωνειακούς δασμούς κατ’ ελάχιστον 10% σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ.

Διαβεβαίωσε πως η χώρα του είναι «πολύ πιο δυνατή» μετά την αναγγελία των μέτρων του, ενώ διαβεβαίωσε πως η πτώση των χρηματιστηρίων δεν ήταν κάτι που είχε σκοπό.

«Όμως θέλω να λυθεί το ζήτημα του (εμπορικού) ελλείμματος που έχουμε με την Κίνα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με άλλες χώρες», επέμεινε.

«Δεν θέλω την πτώση» κανενός χρηματιστηρίου, «όμως μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου για να γίνεις καλά», συμπλήρωσε, κατά τα φαινόμενα αναφερόμενος στην εξάρτηση της αμερικανικής οικονομίας από τις εισαγωγές.

«Ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του προβλήματος είναι οι τελωνειακοί δασμοί», επανέλαβε.

Ο Ν.Τραμπ αποκάλυψε πως το σαββατοκύριακο συζήτησε «με πολλούς Ευρωπαίους, Ασιάτες, όλο τον κόσμο».

«Θέλουν όλοι απεγνωσμένα να κλείσουμε συμφωνία», κόμπασε.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να διαπραγματευτεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου —με άλλα λόγια αδασμολόγητου— ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, όπως υπέδειξε ο σύμβουλος και σύμμαχός του Έλον Μασκ, ο πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε πως κατά την άποψή του «η Ευρώπη έκανε περιουσία στην πλάτη μας και μας μεταχειρίστηκε πολύ άσχημα».

«Θέλουν να συζητήσουμε αλλά δεν θα γίνει συζήτηση καθώς δεν μας δίνουν πολλά χρήματα σε ετήσια βάση» αγοράζοντας αμερικανικά προϊόντα, διεμήνυσε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response