Η πλατφόρμα που «γεννήθηκε» σε μία παιδική χαρά
Στις 15 Ιουλίου 2006 η εταιρεία podcasting του Σαν Φρανσίσκο Odeo εγκαινιάζει επισήμως το Twttr (αργότερα θα αλλάξει το όνομα σε Twitter), μια υπηρεσία σύντομων μηνυμάτων για ομάδες.
Ο συνιδρυτής του Twitter, Evan Williams, έγινε γνωστός στον κόσμο της Silicon Valley όταν ίδρυσε την υπηρεσία Blogger, την οποία το 2003 πούλησε στην Google αντί αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων. Το 2005, μαζί με τον Noah Glass ίδρυσαν την Odeo, όμως εκείνο το φθινόπωρο, η Apple εγκαινίασε τα iTunes (που είχαν τη δική τους πλατφόρμα podcasting), ουσιαστικά ακυρώνοντας τον λόγο ύπαρξη της εταιρείας τους.
Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, ο Williams ζήτησε από τους 14 υπαλλήλους της εταιρείας να κατεβάσουν ιδέες για το τι θα μπορούσε να κάνει η startup. Ένας από τους μηχανικούς της Odeo, ο Jack Dorsey, είχε την ιδέα μιας υπηρεσίας που θα επέτρεπε στους χρήστες να μοιράζονται updates για τα προσωπικά status τους μέσω SMS με ομάδες ατόμων. Έως τον Μάρτιο του 2006 είχαν φτιάξει ένα πρωτότυπο και είχαν σκεφτεί το όνομα Twttr, με έμπνευση από τους ήχους που κάνουν τα πουλιά. Στις 21 Μαρτίου του 2006, ο Dorsey έστειλε το πρώτο tweet της ιστορίας μέσω του λογαριασμού του, @jack. Έγραφε τη θρυλική πλέον φράση, «απλά στήνω το twttr μου».
Όταν το Twitter μπήκε στο χρηματιστήριο, τον Νοέμβριο του 2013, η αποτίμησή του είχε ξεπεράσει τα 31 δισ. δολάρια. Πριν από μερικούς μήνες, το Twitter ήρθε στην πρώτη γραμμή της οικονομικής επικαιρότητας, όταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της γης, ο Elon Musk, συμφώνησε να το εξαγοράσει αντί 44 εκατ. δολαρίων. Τελικά, την περασμένη εβδομάδα έκανε πίσω και ακύρωσε το deal, με τον ισχυρισμό ότι οι spam και fake λογαριασμοί στην πλατφόρμα είναι περισσότεροι από ό,τι παραδέχεται επισήμως το Twitter. Όλα δείχνουν ότι οι δύο πλευρές θα βρεθούν αντιμέτωπες σε μία σκληρή δικαστική μάχη.
Τα 10 πράγματα που δεν ξέρατε για το Twitter
1. Το Twitter «γεννήθηκε» σε μία παιδική χαρά. Η ομάδα της Odeo ανέβηκε σε μία τσουλήθρα για να κάνει «brainstorming» και εκεί ο Jack Dorsey τους μίλησε για «μια ιδέα τόσο απλή ώστε δεν το σκέφτεσαι καν, απλά γράφεις».
2. Το Twitter παραλίγο να ονομαστεί Twitch. Πριν να οριστικοποιήσει το όνομα, η ομάδα έψαξε στο λεξικό. Όταν βρήκαν τη λέξη Twitter, που στα αγγλικά σημαίνει «σύντομη ασήμαντη έκρηξη πληροφοριών, κελαηδήματα από πουλιά», θεώρησαν ότι περιγράφει ακριβώς αυτό που ήθελαν να κάνουν.
3. Το αρχικό όριο των 140 χαρακτήρων προήλθε από το γεγονός ότι το Twitter γεννήθηκε σαν υπηρεσία SMS σε κινητά τηλέφωνα και έτσι σχεδιάστηκε με βάση τον περιορισμό που είχαν τότε τα μηνύματα.
4. Το Twitter πλήρωσε ελάχιστα για να αγοράσει το Twitter.com από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του. Πριν από το 2006, δεν υπήρχε τίποτα στο domain αυτό.
5. Το ίδιο το Twitter δεν δημιούργησε τα retweets, τα replies, τα hashtags ή το mobile app του. Όλα αυτά δημιουργήθηκαν από τους χρήστες και τους developers στο οικοσύστημά του, οι οποίοι, βέβαια, δεν πλούτισαν από το IPO του 2013, όπως συνέβη με τους εργαζόμενους και τα στελέχη της εταιρείας.
6. Χρειάστηκαν τρία χρόνια, δύο μήνες και μία ημέρα για να φτάσει το Twitter στο ένα δισεκατομμυριοστό του tweet.
7. Το τέταρτος συνιδρυτής του Twitter, Noah Glass, εκδιώχθηκε από την εταιρεία και λέγεται ότι δεν έβγαλε σχεδόν καθόλου χρήματα από το IPO. To bio του στην πλατφόρμα γράφει «εγώ το ξεκίνησα αυτό», αλλά ο ίδιος δεν έχει τουιτάρει από το 2013.
8. Ο σκηνοθέτης James Cameron τουίταρε κάποτε από το βαθύτερο σημείο της θάλασσας. «Ποτέ άλλοτε δεν ένιωσα τόσο καλά πιάνοντας πάτο», έγραψε.
9. Δεν θυμάστε πόσα «t» έχει το Twitter; Δεν πειράζει. Εάν γράψετε twittter.com και πάλι θα μπορέσετε να μπείτε στο σάιτ της πλατφόρμας.
10. Το όνομα του πουλιού του Twitter είναι Larry. Για την ακρίβεια, ονομάζεται Larry Bird και έχει πάρει το όνομά του από έναν θρυλικό μπασκετμπολίστα των Boston Celtics.