Διαδικτυακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση οργάνωσε ο Λευκός Οίκος, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 100 μέλη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Την εκδήλωση συντόνισε η ελληνικής καταγωγής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκη, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να απευθύνεται στους ομογενείς, λέγοντας: «Βλέπω την οθόνη και βλέπω πολλούς καλούς φίλους».
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην τηλεφωνική συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι θα έρθει να τον επισκεφτεί στην Ουάσιγκτον όταν θα το επιτρέψει ο κορωνοϊός. Μάλιστα, δεν έκρυψε την επιθυμία του για την οικοδόμηση μιας ακόμα ισχυρότερης σχέσης για τη προώθηση των κοινών συμφερόντων που έχουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα, σημειώνοντας πως αυτό ήταν το βασικό θέμα που συζήτησε με τον πρωθυπουργό. «Υπό τη κυβέρνηση μου, θα είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται. Σας το υπόσχομαι αυτό. Έχω δεσμευτεί να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη εταιρική σχέση από ό,τι ήδη έχουμε και να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Αυτό ήταν το βασικό θέμα για το οποίο μιλήσαμε με τον πρωθυπουργό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την λύπη του που δεν κατάφερε να φιλοξενήσει τους ομογενείς στην παραδοσιακή εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο στον Λευκό Οίκο, λέγοντας «σας υπόσχομαι, το επόμενο έτος, με την πανδημία πίσω μας, θα έχουμε μια σημαντική γιορτή».
Η τηλεφωνική επικοινωνία με Μητσοτάκη
Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν επαναβεβαίωσαν τον στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ για την ασφάλεια και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κατά την διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας αργά χθες το βράδυ.
Η επικοινωνία των δύο ηγετών, που διήρκεσε γύρω στα 30 λεπτά, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος.
Τι αναφέρει ο Λευκός Οίκος
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα επικρατήσει σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την εκτίμησή του για την αυξανόμενη αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, μεταξύ άλλων μέσω της Δραστηριότητας Ναυτικής Υποστήριξης των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την απειλή της κλιματικής αλλαγής και να επιδιώξουν μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη. Συμφώνησαν επίσης να συντονιστούν σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής ασφάλειας, της Κίνας, της Ρωσίας και των Δυτικών Βαλκανίων.
Αυτή ήταν η πρώτη επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον Τζο Μπάιντεν ως 46ου προέδρου των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι πριν από τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής και την επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τζο Μπάιντεν απέστειλε μήνυμα με αφορμή την 25η Μαρτίου.
Μπάιντεν για Τουρκία
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στους ηγέτες της ΕΕ ότι ανησυχεί για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Τουρκίας και για τους δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία. H παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ έρχονται ύστερα από την τρικυμία στην τουρκική οικονομία , μετά από την απόφαση Ερντογάν να «καρατομήσει» τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.
Ό πρόεδρος Μπάιντεν είχε στείλει λίγες ώρες νωρίτερα, μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα και συμπόρευσης για το μέλλον, επ’ αφορμής του εορτασμού της 25ης Μαρτίου και της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Όπως είπε ο Τζο Μπάιντεν, «την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ελληνική Δημοκρατία. Οι ιδρυτικοί πατέρες του έθνους μας εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας για να διαμορφώσουν το Σύνταγμά μας».
«Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς. Είχα την ευλογία να αποκτήσω φιλίες που κράτησα μία ζωή με μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο ηγέτη που χάσαμε πρόσφατα, τον γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Από νεαρή ηλικία, θαύμαζα το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την τιμή που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινότητα – την απροθυμία να λυγίσει ή να υποκύψει μπροστά στην αδικία ή να δεχτεί κατάχρηση εξουσίας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Π@π@ριες ερχεται πολεμος στην κριμαια και μας χρειαζονται. Παλι θα τους τα δωσουμε ολα χωρις ανταλλαγμα !
Παίζει πολύ σοβαρά αυτό το σενάριο.
Αυτό να δω και τίποτα άλλο στον κόσμο….. τον Μητσοτάκη να μιλάει με το ολόγραμμα του Μπάιντεν και τον Mr voice of America Ιγνατίου να κάνει σοβαροφανή σχόλια και τις λοιπές γνωστές σε μας ηλίθιες αναλύσεις.