Unicef: Σε κίνδυνο η ζωή 59 παιδιών στην Υεμένη

Κοινοποίηση:
UNICEF

Τον κίνδυνο που διατρέχει η ζωή 59 παιδιών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Χοντέϊντα από τις σφοδρές μάχες που μαίνονται μεταξύ ανταρτών και φιλοκυβερνητικών δυνάμεων επισήμανε σήμερα η Unicef.

«Οι σφοδρές μάχες στην πόλη – λιμάνι της Χοντέϊντα πλησιάζουν επικίνδυνα στο νοσοκομείο Al-Thawra, θέτοντας τη ζωή 59 παιδιών σε κίνδυνο, περιλαμβανομένων 25 παιδιών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας», τόνισε το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά σε ανακοίνωσή του.

«Το ιατρικό προσωπικό και οι ασθενείς στο νοσοκομείο επιβεβαιώνουν ότι ακούν θορύβους εντατικών βομβαρδισμών και πυρών και η πρόσβαση προς και από το νοσοκομείο, το μοναδικό που λειτουργεί στην περιοχή, έχει καταστεί πλέον επικίνδυνη», υπογραμμίζεται.

Σύμφωνα με το Ταμείο, από τα περίπου 400.000 παιδιά στη χώρα, που υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό, το 40% εξ αυτών βρίσκεται στη Χοντέϊντα και σε γειτονικές περιοχές. «Κάποιοι από τους πιο σοβαρά αρρώστους έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Χοντέϊντα».

Μονάδες της Unicef που βρίσκονται στο πεδίο διανέμουν βοήθεια, όπως φάρμακα, πόσιμο νερό και τρόφιμα προς βοήθεια των παιδιών με σοβαρό υποσιτισμό.

Το Ταμείο κάλεσε όλα τα μέρη «να τερματίσουν τις συγκρούσεις κοντά και γύρω από το νοσοκομείο για να επιτρέψουν σε αμάχους την ασφαλή πρόσβαση σε αυτό και να σταματήσουν τις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές, όπως το λιμάνι της Χοντέϊντα.

Σχεδόν τα 3/4 της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχοντται στην Υεμένη μεταφέρονται μέσα από το λιμάνι της πόλης, που βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο.

Πέντε μέρες συρράξεων στην Χοντέϊντα έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 150 νεκρούς σε όλα τα εμπόλεμα μέρη.

Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις επιδιώκουν να καταλάβουν τον έλεγχο του στρατηγικού σημασίας λιμανιού που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούθι.

Οι χερσαίες μάχες και οι αεροπορικές επιδρομές εντάθηκαν τη Δευτέρα γύρω από το λιμάνι της Υεμένης με τη υψηλότερη στρατηγική σημασία, παρότι η στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επενέβη στη σύρραξη στη χώρα αυτή το 2015 εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, διαβεβαίωσε ότι δεν επιδιώκει κλιμάκωση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: