Η στιγμή όπου ένας Επίσκοπος έψαλλε το «Χριστός Ανέστη» στα ελληνικά κατά τη διάρκεια της κηδείας του Πάπα είχε ιδιαίτερο συμβολισμό.
Αυτή η πράξη αναδεικνύει τις κοινές ρίζες της χριστιανικής πίστης και υπογραμμίζει την αξία της ελληνικής γλώσσας, η οποία υπήρξε η γλώσσα των Ευαγγελίων. Η χρήση της ελληνικής σε μια τόσο σημαντική τελετή ενισχύει την ιστορική σύνδεση μεταξύ των χριστιανικών παραδόσεων.
Οι Ελληνόρρυθμοι Ουνίτες αποτελούν μια ομάδα Ρωμαιοκαθολικών που ακολουθούν το λειτουργικό τυπικό της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ παράλληλα αναγνωρίζουν το πρωτείο τιμής του Πάπα και αποδέχονται το φιλιόκβε. Το φιλιόκβε αποτελεί βασική θεολογική διαφορά μεταξύ των Παπικών και των Ορθοδόξων στο σύμβολο της πίστεως τους, αλλά οι Ελληνόρρυθμοι Ουνίτες γεφυρώνουν αυτή τη διαφορά μέσω της μοναδικής τους παράδοσης.
Όπως επισημαίνει ο Φ. Απόστολος Επίκουρος Καθηγητής, Ιστορίας και Θεολογίας της Θείας Λατρείας ΕΚΠΑ, «δεν είναι κατι ξένο, αυτό συμβαίνει σε όλες τις κηδείες των Παπών γιατί εκπροσωπούνται και αυτοί από τη στιγμή που ανήκουν στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία και η παράδοση τους είναι να λενε τη θεία λειτουργία στα ελληνικά. Μην ξεχνάμε ότι η Ελληνική είναι μια από τις επίσημες γλώσσες από τις οποίες μπορούσε να γίνει η θεία λειτουργία και στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία».
Η ελληνική γλώσσα ήταν η επίσημη γλώσσα της λειτουργίας μέχρι και τον 4ο αιώνα. Το Χριστός Ανέστη είχε ακουστεί και στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’.
«Η ελληνική γλώσσα είναι η γλώσσα η οποία γράφτηκαν τα Ευαγγέλια, είναι η γλώσσα που βλέπουμε αρκετες φορές και μέσα στον Αγιο Πέτρο», προσθέτει ο καθηγητής.
Αποκαλώντας τον Πάπα «αδελφό», ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις από κοινού προσπάθειες τους στο προσφυγικό.
Φέτος, το Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων συνέπεσε. Ωστόσο στο επίκεντρο των τελευταίων επαφών των δύο προκαθημένων βρισκόταν η ιδέα του κοινού εορτασμού του Πάσχα.
ΟΥΝΙΤΕΣ ήταν αυτοί που παρουσιάστηκαν σαν ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ! Το αίσχος των παπικών αιρετικών, παπικοί ντυμένοι με ορθόδοξη αμφίεση για να εξαπατούν τους πιστούς στην ανατολική κυρίως Ευρώπη ….