«Βόμβα» από τον Άκη Τσελέντη: «Κινδυνεύει και η Ελλάδα από ισχυρούς σεισμούς»

Κοινοποίηση:
ΣΩΣ

Ο φονικός σεισμός στη Μιανμάρ, που ήδη έχει προκαλέσει χιλιάδες θύματα και μεγάλες καταστροφές, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη σεισμική τρωτότητα της Ελλάδας. Ο Άκης Τσελέντης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως και η χώρα μας απειλείται από παρόμοια φαινόμενα.

Η τραγωδία στη Μιανμάρ έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, ενώ δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που εξετάζουν τις συνέπειες τέτοιων σεισμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανάμεσα τους και ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, ο οποίος με ανάρτησή του επισημαίνει πως και η Ελλάδα δεν είναι απρόσβλητη από αντίστοιχους ισχυρούς, αλλά μακρινούς σεισμούς, λόγω της γεωτεκτονικής της θέσης.

Τι αναφέρει ο Άκης Τσελέντης για τους σεισμούς

Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επηρεαστεί από μακρινούς ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτός στη Μιανμάρ, εξαιτίας της δημιουργίας επιφανειακών σεισμικών κυμάτων. Αυτά τα κύματα, λόγω του πολύ μικρού εστιακού βάθους, έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν σε τεράστιες αποστάσεις και να φτάνουν μέχρι και στη χώρα μας με σημαντική ένταση.

«Υπάρχει κίνδυνος για την Ελλάδα; Δυστυχώς ναι!»

Ο Τσελέντης αναφέρεται συγκεκριμένα στο Ελληνικό Τόξο – την περιοχή νότια της Κρήτης όπου συγκρούεται η Ευρασιατική με την Αφρικανική πλάκα – τονίζοντας πως εκεί υπάρχει δυναμικό για σεισμούς μεγέθους 7,5 έως 8 Ρίχτερ.

Παρατηρώντας το φαινόμενο στη Μιανμάρ, εξηγεί πως ουρανοξύστες κατέρρευσαν ακόμη και σε απόσταση 1.400 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, εξαιτίας της κυριαρχίας χαμηλόσυχνων κυμάτων. Αυτά τα κύματα συντονίζονται με ψηλά κτίρια, καθώς και με άλλες κατασκευές μεγάλων ιδιοπεριόδων όπως γέφυρες, αγωγοί φυσικού αερίου και ανεμογεννήτριες.

Παραδείγματα από την ελληνική πραγματικότητα:

Ο σεισμολόγος ανατρέχει σε ιστορικά σεισμικά γεγονότα, όπως ο σεισμός της Αθήνας το 1981, όπου επλήγησαν κυρίως οι τελευταίοι όροφοι ψηλών πολυκατοικιών, και ο σεισμός του 1999, με μεγαλύτερες ζημιές σε ισόγεια και πρώτους ορόφους. Επίσης, υπενθυμίζει τον σεισμό των Θεοφανείων του 2006 από τα Κύθηρα, ο οποίος έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη την Ελλάδα – ακόμη και σε ψηλά κτίρια της Αθήνας, όπου σημειώθηκαν ζημιές μικρής κλίμακας.


Τι πρέπει να μας προβληματίσει:

Ο κ. Τσελέντης εξηγεί πως αυτού του τύπου οι σεισμοί προκαλούν χαμηλόσυχνες αλλά παρατεταμένες ταλαντώσεις του εδάφους, χωρίς απαραίτητα να έχουν μεγάλες επιταχύνσεις. Αυτό τους καθιστά επικίνδυνους για συγκεκριμένες κατασκευές, σε αντίθεση με τους τοπικούς σεισμούς που χαρακτηρίζονται από έντονες, υψηλόσυχνες δονήσεις.

Η προειδοποίηση του Άκη Τσελέντη έρχεται ως υπενθύμιση της ανάγκης για συνεχή επαγρύπνηση και ενίσχυση της αντισεισμικής προστασίας στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη προσοχή οφείλει να δοθεί σε κατασκευές υψηλού κινδύνου, που ενδέχεται να επηρεαστούν από μακρινούς αλλά ισχυρούς σεισμούς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response