Συνεχίζει να γράφει απώλειες για 3η συνεχόμενη εβδομάδα η Wall Street.
Τα θετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας ελάχιστα άλλαξαν την κυρίαρχη άποψη των επενδυτών για την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve): Θα προχωρήσει επιθετικά στην αύξηση επιτοκίων, προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 337,58 μονάδες ή 1,07%, στις 31.318,84, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει απώλειες 40,85 μονάδων ή 1,03%, στις 3.926 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει πτώση 154,26 μονάδων ή 1,31%, στις 11.630,86.
Στην εβδομάδα, ο Dow έχασε 2,99%, ο S&P 500 έχασε 3,28%, ο Nasdaq κατρακύλησε κατά 4,21%.
Οι δείκτες γύρισαν στο «κόκκινο» μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις θέσεις που πρόσθεσε η οικονομία των ΗΠΑ τον Αύγουστο (315.000 έναντι πρόβλεψης για 318.000).
Σύμφωνα με τον Steve Sosnick, επικεφαλής στρατηγικής στην Interactive Brokers, όσον αφορά την αγορά εργασίας, τα στοιχεία δείχνουν «όχι υπερθέρμανση, αλλά όχι και παγωνιά στην οικονομία. Η κατάσταση είναι συνεπής προς τις προβλέψεις. Δεν υπάρχει κάτι στα στοιχεία που να βγάζει από το τραπέζι μια αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από πλευράς Fed».
Η ισχυρή εικόνα που επιδεικνύει η αγορά εργασίας μετριάζει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο μιας ύφεσης, επιτρέποντας στην Fed μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων της προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών. Οι αναλυτές ωστόσο προειδοποιούν ότι με τις διαδοχικές και μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων, αυξάνεται ο κίνδυνος της ύφεσης.
Τι ρόλο έπαιξε η ανακοίνωση της Gazprom
Το επενδυτικό κλίμα πιθανώς επηρεάστηκε και από την είδηση για την πλήρη διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1, με επίκληση τεχνικής βλάβης. Αυτό εκτίμησε ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για τη Βόρεια Αμερική της Northern Trust Asset Management, Chris Shipley.
Το φυσικό αέριο είναι «τεράστιας σημασίας για την εκτίμηση των οικονομικών προοπτικών στην Ευρώπη καθώς βαδίζουμε προς τον χειμώνα”, σημείωσε ο Shipley. Μια ύφεση στη Γηραιά Ήπειρο “θα ήταν αρνητική για το επενδυτικό κλίμα, ειδικά σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, σε παγκόσμια κλίμακα».