Απρόβλεπτο παράγοντα στο πεδίο της διαπραγμάτευσης θεσμών – Ελλάδας χαρακτηρίζει η WSJ τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, βλέποντας ακόμα και τον Έλληνα πρωθυπουργό να οδηγεί σε πρόωρες εκλογές.
«Το έπος του ελληνικού προγράμματος διάσωσης έχει ακόμα μία από τις περιόδους έντασης όπου όλη η συμφωνία μπορεί να καταρρεύσει. Μία συμβιβαστική λύση είναι απαραίτητη», σχολιάζει η Wall Street Jurnal, σε άρθρο της με τίτλο Ελλάδα, Γερμανία, ΔΝΤ, κάποιος πρέπει να κάνει πίσω». Κάποιος πρέπει να υποχωρήσει ώστε να παραμείνουν στο πρόγραμμα οι πιστωτές αλλά χωρίς να κλυδωνιστεί η εύθραυστη πολιτική σκηνή της χώρας, τονίζεται.
Το ΔΝΤ είναι πεπεισμένο ότι όπως τα μέτρα λιτότητας δεν θα πιάσουν του συγκεκριμένους στόχους του προγράμματος κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, έτσι θέλει η Ελλάδα να εγγυηθεί ότι θα επιβάλει αυτόματα επιπλέον περικοπές της τάξεως του 2% του ΑΕΠ, αναφέρει η εφημερίδα, χαρακτηρίζοντας τον συγκεκριμένο τομέα ως το αγκάθι της διαπραγμάτευσης.
«Ο πέλεκυς θα πέσει σε συντάξεις, μισθούς στο δημόσιο τομέα, καθώς και φορολογικές απαλλαγές», τονίζεται.
Ο οξύθυμος, όπως χαρακτηρίζεται υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schäuble, ακολουθεί σκληρή γραμμή εναντίον οποιασδήποτε συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους. Έτσι, το ΔΝΤ, με τη γερμανική ενθάρρυνση, «ακολουθεί σκληρή γραμμή αναφορικά με τις περικοπές του ελληνικού προϋπολογισμού».
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν σε μία «τεχνολογία δέσμευσης» ή ενός τύπου για «μέτρα έκτακτης ανάγκης» ύψους 2%, που θα μπορεί να ικανοποιεί τόσο το ΔΝΤ όσο και την Αθήνα, σημειώνεται.
Σύμφωνα με την WSJ η Άγκελα Μέρκελ θέλει να αποφύγει ένα Grexit, λόγω απρόβλεπτων οικονομικών και πολιτικών επιπτώσεων που αυτό θα έχει, ενώ τον κ. Σόιμπλε (ένα Grexit) δεν θα τον πείραζε τόσο πολύ. Όπως σημειώνεται, τα τελευταία έξι χρόνια η Γερμανίδα Καγκελάριος υποστηρίζει προς τους ψηφοφόρους της ότι δεν είναι αξιόπιστο το πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ, έτσι είναι δύσκολο και για την ίδια να κάνει πίσω στην αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.
Τελικά η Ελλάδα ίσως αναγκαστεί να υποχωρήσει λόγω του προβλήματος ρευστότητας, αναφέρει η εφημερίδα.
«Αντί να χάσει την υποστήριξη των βουλευτών του στο κοινοβούλιο (αν το ΔΝΤ επιμείνει στα έκτακτα μέτρα), ο κ Τσίπρας θα μπορούσε να επιλέξει τις πρόωρες εκλογές, που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση. Στη συνέχεια, το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να συμφωνήσει με το ΔΝΤ, τις απαιτήσεις του οποίο επίσης απορρίπτει», σημειώνει η WSJ ως άλλο ένα πιθανό σενάριο, χαρακτηρίζοντας απρόβλεπτο παράγοντα τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
O Eυκλ. Τσακαλώτος λέει ότι καμιά εκλεγμένη κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αυτά που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρουν πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, γράφει η εφημερίδα.
Το σιχαμα αλεξης δεν σκεφτεται το αλλο σιχαμα καμμενο το κλαρινο που θα κανει στις εκλογες