Οι δείκτες της Wall Street παρουσίασαν μικρές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί εν αναμονή των εξελίξεων σχετικά με τους δασμούς, τα μακροοικονομικά στοιχεία και τα εταιρικά αποτελέσματα, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,28% φτάνοντας τις 40.227 μονάδες. Ο S&P 500 κατάφερε να κλείσει ελαφρώς θετικά με αύξηση 0,06%, καταλήγοντας στις 5.528 μονάδες. Αντίθετα, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,10%, κλείνοντας στις 17.366 μονάδες, αν και νωρίτερα οι απώλειές του ξεπερνούσαν το 1%.
Με πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ο S&P 500 διατήρησε το μεγαλύτερο ανοδικό σερί του από τον Ιανουάριο. Ωστόσο, σε μηνιαία βάση παραμένει αρνητικός κατά περίπου 2%. Παράλληλα, ο Dow έχει χάσει πάνω από 4% μέσα στον Απρίλιο, ενώ ο Nasdaq παραμένει σχεδόν σταθερός.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε ελαφρά στο 4,21% και του 2ετούς στο 3,685%.
Το κλίμα στην αγορά ήταν χλιαρό, καθώς οι επόμενες ημέρες «κρύβουν» μεγάλες… συγκινήσεις. «Αυτή θα είναι μία από τις πιο φορτωμένες εβδομάδες του έτους», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Άντονι Σαγκλιμπένε της Ameriprise. «Οι εξελίξεις στο εμπόριο, ένα γεμάτο οικονομικό ημερολόγιο και το αποκορύφωμα της περιόδου ανακοίνωσης εταιρικών επιδόσεων με αρκετές εταιρείες των Υπέροχων Επτά να δημοσιεύουν αποτελέσματα, αναμένεται να κρατήσουν τους επενδυτές σε εγρήγορση».
Από το εμπορικό πεδίο δεν έχουν για την ώρα καταγραφεί απτά σημάδια προόδου για την υπογραφή νέων εμπορικών συμφωνιών. Αν και από την άλλη πλευρά δεν υπάρχουν και πληροφορίες για σοβαρά εμπόδια στις συνομιλίες.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε στο CNBC ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βάλει «στον πάγο» τις συνομιλίες με την Κίνα, καθώς εστιάζουν σε εμπορικές συμφωνίες με 15 έως 17 άλλες χώρες, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση με την Κίνα πρέπει να έρθει από το Πεκίνο.
Με τα ερωτηματικά για τις συνέπειες της προστατευτικής εμπορικής πολιτικής στην οικονομία και τον πληθωρισμό να παραμένουν, οι επενδυτές θα πάρουν μια πρώτη… γεύση από τα νέα στοιχεία για την μεταποίηση (δείκτης PMI), τα προκαταρκτικά στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, αλλά και τον αγαπημένο πληθωριστικό δείκτη της Fed, τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), την ίδια μέρα.
Παράλληλα, συνολικά μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει ένας «βομβαρδισμός» στοιχείων που θα αποτυπώνει την εικόνα της αγοράς εργασίας, με το δείκτη κενών θέσεων εργασίας (έκθεση JOLTS), τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα (έκθεση ADP) και βέβαια το κρίσιμο Jobs Report του Απριλίου, που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή.
Μέσα στο ρευστό αυτό κλίμα το «σήμα» από τα εταιρικά αποτελέσματα κυρίως από τις κορυφαίες Big Tech θα λειτουργήσουν καταλυτικά. Συνολικά τέσσερις από τις επτά κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες της επίλεκτης ομάδας των Υπέροχων Επτά θα ανακοινώσουν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Πρόκειται για την Microsoft και την Meta την Τετάρτη, καθώς επίσης την Apple και την Amazon, την Πέμπτη.
Μόνο οι τέσσερις εν λόγω εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης μαζί, αναλογούν περίπου στο 20% του S&P 500, λειτουργώντας έτσι καθοριστικά όχι μόνο για την κατεύθυνση του συγκεκριμένου δείκτη, αλλά και της αγοράς συνολικά.
«Οποιοδήποτε στοιχείο (από τις συγκεκριμένες Big Tech) που απογοητεύσει έστω και ελάχιστα την αγορά θα προκαλέσει νέο sell-off» προέβλεψε ο Φιλ Μπλανκάτο, της Osaic Wealth. Μάλιστα, η αγορά δεν ανησυχεί τόσο πολύ για τις επιδόσεις που κατέγραψαν το πρώτο τρίμηνο, όσο κυρίως για τις προβλέψεις που θα εκδώσουν για την πορεία του δευτέρου τριμήνου και συνολικά του έτους.
Σύμφωνα με στοιχεία της FactSet, περίπου το 73% των αμερικανικών εταιρειών που έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα αποτελέσματα, έχει κινηθεί πάνω από τις προβλέψεις για το πρώτο τρίμηνο. Όμως, ολοένα αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων έχει προχωρήσει σε επί τα χείρω αναθεώρηση του guidance για το δεύτερο τρίμηνο και των προοπτικών της χρονιάς, λόγω της αβεβαιότητας των δασμών Τραμπ.
Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη από τη σημερινή συνεδρίαση οι τεχνολογικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Ειδικά η Nvidia έπρεπε να διαχειριστεί και τη ζημιά που πιθανότατα θα υποστεί από την ενδυνάμωση της κινεζικής Huawei μετά την είδηση ότι έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ενός νέου προηγμένου μικροτσίπ ΑΙ, που θα είναι ισάξιο και θα μπορεί να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα μικροτσίπ της αμερικανικής τεχνολογικής.
Εξαίρεση στο καθοδικό ρεύμα των τεχνολογικών επιχειρήσεων συνέχισε να αποτελεί το Netflix, καθώς η μετοχή της δημοφιλούς πλατφόρμας διατηρεί τη δυναμική της μετά τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε προ ημερών. Αναλόγως και η μετοχή της ΙΒΜ, μετά την ανακοίνωση ότι σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 150 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ την επόμενη πενταετία, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τις βουλές του Λευκού Οίκου.
Στις κερδισμένες που κράτησε σε θετικό έδαφος τον Dow ήταν η μετοχή της Boeing μετά την ώθηση που πήρε από την αναβάθμιση της από την Bernstein, που υποστήριξε ότι ο αμερικανικός κολοσσός της αεροναυπηγικής έχει κάνει σημαντική πρόοδο από τα προβλήματα που τον είχαν ταλαιπωρήσει την προηγούμενη διετία και βρίσκεται πλέον σε πιο σταθερή πορεία.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα δύσκολα θα εκλείψει από την αγορά. Σύμφωνα με τον Κρις Λάρκιν της E*Trade από τη Morgan Stanley, για να συνεχιστεί η άνοδος των μετοχών θα απαιτηθεί σαφής στροφή της κυβέρνησης Τραμπ προς μια πιο διαλλακτική προσέγγιση στο εμπόριο με την Κίνα, κάτι που δεν διαφαίνεται ακόμη!