Washington Post: «Αιμοραγεί» ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»

Κοινοποίηση:
israel-polemos-in.gr_

Τη στιγμή που η ηγεσία του Ισραήλ είναι καταζητούμενη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, o ισραηλινός στρατός μετράει χιλιάδες απώλειες στις τάξεις του, καθώς πολλοί πολίτες δεν θέλουν να καταταγούν ή να συνεχίσουν να μάχονται.

Ιστορικά, η χώρα έχει διατηρήσει έναν μικρό μόνιμο στρατό, βασιζόμενος σε εφέδρους για να συμπληρώσει τις τάξεις της κατά τη διάρκεια μιας σειράς πολέμων. Όμως, η έκταση που πήραν τα γεγονότα μετά την επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023, ώθησε το Ισραήλ στη μεγαλύτερη σύγκρουση στην ιστορία του.

Τους πρώτους μήνες του πολέμου, περίπου 350.000 Ισραηλινοί κλήθηκαν στα όπλα, αριθμός συγκλονιστικός για μια χώρα κάτω των 10 εκατ. κατοίκων.

Οι απώλειες, επίσης, ήταν άνευ προηγουμένου. Περισσότεροι από 800 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τον Οκτώβριο του 2023, αν και ο Ισραηλινός στρατός έχει δολοφονήσει δεκάδες χιλιάδες αμάχους.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Washington Post, πολλοί στρατιώτες βρίσκονται ήδη στα όριά τους.

«Νιώθω ότι η κυβέρνηση με κάνει να ζητήσω από τη γυναίκα μου να πάμε ένα Σαββατοκύριακο στο Λας Βέγκας, αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να πάω για εβδομάδες στον Λίβανο για να υπερασπιστώ τη χώρα»

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού, Nadav Shoshani δήλωσε ότι ο αριθμός των στρατευμάτων του στρατού έχει μειωθεί κατά περίπου 15% από την περίοδο μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023, όταν εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί από όλα τα κοινωνικά στρώματα κλήθηκαν με πολλούς όμως να μην παρουσιάζονται.

«Όλο και περισσότερο, ορισμένοι επιλέγουν να μην παρουσιαστούν για υπηρεσία, επιβαρύνοντας περαιτέρω τον υπερεκτεταμένο στρατό εν μέσω ενός ολοένα διευρυνόμενου περιφερειακού πολέμου» αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα.

«Μια φορά κι έναν καιρό, είχα την καριέρα μου στην υψηλή τεχνολογία και την οικογενειακή μου ζωή και έπρεπε να βρω τις ισορροπίες», αναφέρει έφεδρος στη ταξιαρχία Γκολάνι, Άρι Κράους, , ο οποίος πέρασε τέσσερις μήνες πολεμώντας στη Γάζα και ετοιμάζεται να επιστρέψει τον επόμενο μήνα. «Τώρα πρέπει να βάλω στην εξίσωση το γεγονός ότι εξαφανίζομαι για εβδομάδες ή μήνες διαρκώς».

Το δίλημμα του Κράους, όμως όπως αναφέρει η εφημερίδα, μοιράζονται περίπου 80.000 Ισραηλινοί έφεδροι που σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν, ή έχουν ήδη εγκαταλείψει, οικογένειες, δουλειές και σπουδές για να υπηρετήσουν στην πρώτη γραμμή.

«Όπου κι αν κοιτάξετε —την οικονομική κρίση, τον απολογισμό των εφέδρων και των οικογενειών τους, και φυσικά τους νεκρούς και τους τραυματίες — η ισραηλινή κοινωνία είναι σίγουρα στα άκρα των δυνατοτήτων της», δήλωσε ο Gayil Talshir, πολιτικός αναλυτής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο.

Οι έφεδροι αφήνουν τους τραπεζικούς κωδικούς πρόσβασης στις συντρόφους που σε περίπτωση που πέσουν στο πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με το ισραηλινό σχέδιο, οι περισσότεροι εβραίοι άρρενες απαιτείται να υπηρετούν για περίπου τρία χρόνια και από τις Εβραίες δύο. Μέλη της αραβικής μειονότητας, συμπεριλαμβανομένων Βεδουίνων και Δρούζων πολιτών, κατατάσσονται επίσης. Ωστόσο, οι υπερορθόδοξοι φανατικοί εβραίοι εξαιρούνται της στράτευσης προκαλώντας αντιδράσεις στο εσωτερικός της ισραηλινής κοινωνίας.

Ο στρατός, αντιμετωπίζοντας πιθανή έλλειψη στρατευμάτων, σχεδιάζει να επεκτείνει την υποχρεωτική θητεία στον μόνιμο στρατό και να αυξήσει το ανώτατο όριο ηλικίας για τους εφέδρους.

«Νιώθω ότι η κυβέρνηση με κάνει να ζητήσω από τη γυναίκα μου να πάμε ένα Σαββατοκύριακο στο Λας Βέγκας, αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να πάω για εβδομάδες στον Λίβανο για να υπερασπιστώ τη χώρα», είπε ένας έφεδρος που υπηρέτησε στις ειδικές δυνάμεις για σχεδόν 300 μέρες.

«Ποτέ δεν φανταζόμασταν έναν πόλεμο τέτοιας έντασης που θα συνεχιζόταν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε. «Και επίσης, ότι δεν υπάρχει κανείς να μας αντικαταστήσει».

Οι στρατιώτες αναφέρουν ότι κάποιες σύζυγοι απειλούν με διαζύγιο, ενώ η υπομονή κάποιων εργοδοτών εξαντλείται. Πολλές γυναίκες αγωνίζονται μόνοες τους να μεγαλώσουν τα παιδιά, μειώνοντας τις ώρες εργασίας τους για να καλύψουν τις ανάγκες φροντίδας των παιδιών, καθώς η παραγωγικότητα πέφτει κατακόρυφα.

Κατάρρευση οικονομίας
Την ίδια στιγμή, η οικονομική ανάπτυξη του Ισραήλ μειώθηκε κατά 2% πέρυσι και αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,5% το 2024, δήλωσε ο Μπέντζαμιν Μπένταλ, πρόεδρος του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής στο Taub Center for Social Policies στο Ισραήλ.

Ενώ πριν τον πόλεμο, δεν παρουσιάζονταν στα στρατιωτικά τους καθήκοντα  κατά μέσο 3.200 εργάτες τον μήνα, συνήθως μόνο για ένα μέρος της εβδομάδας, τον διάστημα Οκτώβριος-Δεκέβριος 2023, ο μέσος αριθμός ήταν περίπου 130.000 ανά μήνα, με τους περισσότερους εργαζομένους να απουσιάζουν πλήρως σύμφωνα με έρευνα του Ισραηλινού Ινστιτούτου Δημοκρατίας στην Ιερουσαλήμ.

Οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις χάνουν κεφάλαια και οι δυνητικά επιτυχημένες εταιρείες σκέφτονται να μετεγκατασταθούν.

«Υπάρχει εξουθένωση», είπε ο Σμούλικ Μόσκοβιτς, σύμβουλος επιχειρήσεων και έφεδρος. Ο Μοσκόβιτς έχασε πελάτες αφού στρατολογήθηκε υποστηρίζοντας ότι τα προγράμματα κρατικής βοήθειας ήταν ανεπαρκή. Ωστόσο, «η στρατολόγηση ήταν πιο σημαντική από το να είσαι στο σπίτι», κατέληξε. «Είμαστε η πατρίδα», είπε ο Μόσκοβιτς. «Αν δεν εμφανιστούμε, δεν υπάρχει χώρα» κατέληξε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: