Τα περισσότερα από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας βρίσκονται στο Βέλγιο και την Ελβετία.
«Μόνο περίπου το 2% αυτών των κεφαλαίων βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα περισσότερα από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας βρίσκονται στο Βέλγιο και την Ελβετία. Υπάρχει αντίσταση στην Ευρώπη, ειδικά στο Βερολίνο, σχετικά με το εάν αυτή η κίνηση δικαιολογείται από το διεθνές δίκαιο και εάν θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο ευρώ», αναφέρει η Washington Post, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για αυτό το θέμα.
«Χωρίς ευρωπαϊκή υποστήριξη, αυτό το σχέδιο δεν θα λειτουργήσει. Αυτό είναι αλήθεια» τόνισε η Washington Post.
Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία, κινδυνεύει να χάσει την ικανότητα να «επιβιώσει ως λειτουργική» χώρα.
Στις 28/12/2023 εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη πηγές, ανέφερε ότι η Γερμανία, η Γαλλία , η Ιταλία και η ΕΕ αμφέβαλλαν για τα σχέδια των ΗΠΑ να κατάσχουν τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θεωρώντας ότι είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί πρώτα προσεκτικά η νομιμότητα αυτού του μέτρου.
Νωρίτερα, ο συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι είναι πρόωρο να μιλήσουν για τη δυνατότητα χρήσης παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για να βοηθήσουν την Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε προηγουμένως ότι η χρήση από την Ευρώπη παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας θα μπορούσε να θέσει μακροπρόθεσμα κινδύνους για τη φήμη του ευρωπαϊκού νομίσματος.
Κάλεσαν τις Βρυξέλλες «να κοιτάξουν πέρα από αυτή τη σύγκρουση» και να αναζητήσουν άλλους τρόπους χρηματοδότησης της Ουκρανίας.
Η Ρωσία δήλωσε ότι η λήψη τέτοιων αποφάσεων «θα ήταν ένα ακόμη βήμα για την παραβίαση όλων των κανόνων του διεθνούς δικαίου».
Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε κλοπή το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η ΕΕ στοχεύει όχι μόνο τα κεφάλαια των ιδιωτών, αλλά και τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία.
Μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η ΕΕ και οι χώρες της G7 πάγωσαν σχεδόν το ήμισυ των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων ύψους περίπου 300 δισ. ευρώ. Περίπου 200 δισεκατομμύρια βρίσκονται στην ΕΕ, κυρίως στους λογαριασμούς του βελγικού Euroclear, ενός από τα μεγαλύτερα συστήματα διακανονισμού και εκκαθάρισης στον κόσμο.
Στα τέλη Οκτωβρίου, η Euroclear ανέφερε ότι το εννεάμηνο του 2023 κέρδισε περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ από επενδύσεις σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που υπόκεινται σε κυρώσεις.