Washington Post: Το ξανασκέφτεται η Τεχεράνη για επίθεση στο Ισραήλ

Κοινοποίηση:
Iran-780x440

Προσπάθειες να αποτρέψουν την «έκρηξη» στη Μέση Ανατολή γίνονται τα τελευταία 24ωρα από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου να εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν να καταφέρουν τις αντιμαχόμενες πλευρές του Ιράν και του Ισραήλ να μην κλιμακώσουν την ένταση, όπως γράφει σήμερα η Washington Post.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν -αναφέρει το δημοσίευμα- αγωνίζεται να αποτρέψει μια έκρηξη βίας στη Μέση Ανατολή και τον υψηλό κίνδυνο που απειλεί να εκτροχιάσει μια πολυαναμενόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η υποψήφιος των Δημοκρατικών για πρόεδρος, συναντήθηκαν με τους κορυφαίους συμβούλους τους στην αίθουσα διασκέψεων του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα 05/08 για να συζητήσουν μια ενδεχόμενη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ .

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να μεταφέρουν πρόσθετα στρατιωτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης μιας μοίρας αεροσκαφών F-22 και ναυτικών αντιτορπιλικών, πιο κοντά στο Ισραήλ για να βοηθήσουν στην άμυνα της περιοχής ενάντια σε μια επικείμενη επίθεση από την Τεχεράνη, ως αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken την ίδια ώρα ηγείται ενός διπλωματικού μαραθώνιου για την άσκηση έμμεσης πίεσης στο Ιράν, ζητώντας από κορυφαίους αξιωματούχους στο Κάιρο, τη Βαγδάτη και άλλες αραβικές πρωτεύουσες να συμβάλλουν για να περιοριστεί οποιαδήποτε επιθετική απάντηση από την Τεχεράνη και, ενδεχομένως, τους μαχητικούς συμμάχους της.

«Κανείς δεν πρέπει να κλιμακώσει αυτή τη σύγκρουση», είπε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους την Τρίτη. «Βρίσκεται σε εξέλιξη έντονη διπλωματική δραστηριότητα με συμμάχους και εταίρους, μεταφέροντας αυτό το μήνυμα απευθείας στο Ιράν. Κοινοποιήσαμε αυτό το μήνυμα απευθείας στο Ισραήλ».

Η περιοχή παρέμεινε πάντως, σε δύσκολη θέση την Τρίτη 06/08 καθώς οι αεροπορικές εταιρείες συνέχισαν να ακυρώνουν πτήσεις προς το Τελ Αβίβ και τη Βηρυτό και οι δυτικές κυβερνήσεις συμβούλευσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν αμέσως τον Λίβανο. Την ένταση μεγάλωσαν οι δηλώσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ Νασράλα σε ομιλία του την Τρίτη όπου είπε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να απαντήσουμε όλοι αμέσως, ή ίσως ο καθένας από εμάς να απαντήσει στη δική του ώρα, με τον δικό του τρόπο, με τους δικούς μας στόχους».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: