Μετά το Snapchat, το Instagram και τη Signal και η WhatsApp δίνει έμφαση στην ιδιωτική και -κυρίως- εφήμερη διαδικτυακή επικοινωνία των χρηστών της
H WhatsApp η οποία ανήκει στον όμιλο εταιρειών της Facebook αναμένεται να παρουσιάσει μία νέα πολλά υποσχόμενη δυνατότητα στους χρήστες της αυτόν τον μήνα.
Η δυνατότητα αυτή θα διαγράφει αυτόματα αναρτήσεις χρηστών, οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί στις συνομιλίες τους, μετά από 7 μέρες, μιμούμενη άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες οι οποίες έχουν ήδη υιοθετήσει την πρακτική αυτή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Signal.
Η συγκεκριμένη λειτουργία στοχεύει στην ακόμη μεγαλύτερη προστασία των συνομιλίων των χρηστών της WhatsApp. Οι χρήστες θα νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια με αυτή τη δυνατότητα, υποστήριξε η Facebook σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.
Για τους εργοδότες οι οποίοι προσπαθούν να καταγράψουν τα κινητά των εργαζομένων που πλέον δουλεύουν από το σπίτι, η καινούργια εφαρμοφή αναμένεται να τους δυσκολέψει.
Οι οικονομικές επιχειρήσεων όπως είναι οι τράπεζες και οι εμπορικές εταιρείες πασχίζουν να ελέγξουν τους εργαζομένους τους, οι οποίοι χρησιμοποιούν ιδιωτικές γραμμές που είναι πλήρως κρυπτογραφημένες. Οι συνομιλίες τους είναι πιθανό να περιέχουν ακόμη και ακατάλληλο περιεχόμενο ή περιεχόμενο που μπορεί να είναι από προσβλητικό έως και άκρως εμπιστευτικό.
Τον Μάρτιο, τραπεζίτης φέρεται να κοινοποίησε στη Μ. Βρετανία εμπιστευτικά δεδομένα στο WhatsApp και ένα μήνα αργότερα η JPMorgan Chase & Co τιμώρησε πάνω από 12 traders για τη χρήση του Whatsapp απολύοντας μάλιστα έναν από αυτούς.
Τον προηγούμενο μήνα, δύο από τα ανώτερα στελέχη του τμήματος συναλλαγών της Morgan Stanley απολύθηκαν μετά από παραβιάσεις συμμόρφωσης που συνδέονται με την επικοινωνία μέσω της εφαρμοφής Whatsapp.
Η Facebook έχει ξεκινήσει να λανσάρει περισσότερες δυνατότητες στους χρήστες της για να εξαφανίζουν τις αναρτήσεις τους στα διάφορα κοινωνικά του δίκτυα.
Πρώτο εισήγαγε τη δυνατότητα αυτή το Snapchat, το οποίο επέτρεψε στους χρήστες του να στέλνουν φωτογραφίες και βίντεο τα οποία εξαφανίζονται αμέσως μετά από το άνοιγμά τους. Οι δυνατότητες αυτές έρχονται ως απάντηση στις ανησυχίες των χρηστών για την ιδιωτικότητά τους. Το τελευταίο διάστημα ακούμε όλο και περισσότερο να κοινοποιούνται στο διαδίκτυο προσωπικές φωτογραφίες και στιγμές χρηστών κάτι που τις περισσότερες φορές γίνεται εν αγνοία τους και χωρίς τη θέλησή τους.
Αυτές οι κινήσεις ματ από την WhatsApp την καθιστούν άξιο αντίπαλο άλλων μεγάλων ανταγωνιστών όπως είναι η Signal, μία εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ανταλλάσουν μηνύματα προκαθορισμένης και περιορισμένης διάρκεια ζωής. Διαγράφονται δηλαδή αυτόματα μετά από μία προκαθορισμένη χρονική περίοδο, σε αρκετές περιπτώσεις μετά από 7 ημέρες.
O Mark Zuckerberg είχε αφήσει να εννοηθούν οι εξελίξεις αυτές όταν τον περασμένο έτος ανέφερε πως η εταιρεία δίνει έμφαση στην κρυπτογραφημένη, ιδιωτική και εφήμερη διαδικτυακή επικοινωνία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ιδιότητα του Instagram να διαγράφει τις ιστορίες των χρηστών του μετά το πέρας 24 ωρών.