WorkTok: Ποια είναι η νέα τάση που κατακλύζει το TikTok

Κοινοποίηση:
brooke-cagle-g1Kr4Ozfoac-unsplash-scaled

ο TikTok δεν είναι μόνο viral συνταγές, χορογραφίες και social medium που influencers έχουν την ευκαιρία να προωθήσουν ένα ακόμη προϊόν.

 Το κοινωνικό δίκτυο έχει και μια άλλη πλευρά, καθώς αποτελεί μέσο επικοινωνίας πολιτικών που επιδιώκουν να μοιραστούν τις ιδέες τους αλλά και ειδικών που επιθυμούν να παρέχουν συμβουλές.
 Σε όλο αυτόν τον διαδικτυακό κόσμο, υπάρχουν και εκείνοι που μιλάνε για τις δικές τους εμπειρίες στον χώρο εργασίας.
 Όταν στο TikTok μιλούν για τα επαγγελματικά τους

Εκεί, λοιπόν, που κάποιος χαζολογά με ένα viral χορευτικό, ο αλγόριθμος του «πετάει» έναν λογαριασμό με μια επαγγελματική συμβουλή.

 Το hashtag #worktok έχει εκτοξευτεί, συγκεντρώνοντας πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια προβολές και μετατρέπει το TikTok σε χώρο συζητήσεων για την εργασία. Ο καθένας έχει την ευκαιρία να περιγράφει δικά του βιώματα, δίχως να διστάζει να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων οι οποίοι μετέδωσαν live την παραίτησή τους και άρχισαν να χτίζουν τη φήμη τους ως career coach. Μιλούν για τις δουλειές των ονείρων τους και εξηγούν τις αλλαγές των μισθών τους, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το BBC, δεν πρόκειται για κάποιους brand ambassadors που πληρώνονται για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους σε χώρους εργασίας, αλλά για καθημερινούς ανθρώπους που παρέχουν μη εγκεκριμένες συχνά αφιλτράριστες ματιές στο εργασιακό τους περιβάλλον.

«Το worktok προέκυψε επειδή οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν το TikTok σε μια εποχή αβεβαιότητας στον εργασιακό χώρο», σχολιάζει η Σάρα ΜακΚορκντέιλ, ιδρύτρια της βρετανικής επιχείρησης CORQ που δραστηριοποιείται στον τομέα της πληροφόρησης για τους influencers.

Τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι η χρήση του TikTok εκτοξεύτηκε το 2020, στο αποκορύφωμα της πανδημίας, με 100 εκατ. ενεργούς μηνιαίους χρήστες στις ΗΠΑ και η πορεία του συνεχίστηκε ανοδικά. Τον Μάρτιο του 2023, οι χρήστες στις ΗΠΑ είχαν αυξηθεί στους 150 εκατ..

Το κενό που έρχεται να καλύψει το #worktok

Τα υβριδικά μοντέλα εργασίας, όπως υποστηρίζει η ΜακΚορκντέιλ, έχει δημιουργήσει ένα κενό αναφορικά με τις σχέσεις που δημιουργούνται σε έναν εργασιακό χώρο. «Αν εργάζεσαι από το σπίτι δεν έχεις στιγμές επαφής με τους συναδέλφους. Αν βρήκες μια δουλειά εν μέσω πανδημίας, ενδεχομένως να μην έχεις συναδέλφους με τους οποίους είσαι πολύ κοντά».

Αυτές οι ελλείψεις έχουν ωθήσει εργαζομένους στην αναζήτηση μιας κοινότητας και η συζήτηση οδηγεί στα social media και τη δημιουργία του #worktok.

Η Μίτσι Νγκουιέν, που εργαζόταν ως υπεύθυνη μάρκετινγκ προϊόντων στη Meta, είδε το TikTok ως διέξοδο.

Στην αρχή πόσταρε δημοσίευε βίντεο χωρίς να δείχνει το πρόσωπό της, ωστόσο, μία μέρα αποφάσισε να μιλήσει για τη μισθολογική της διαδρομή και τους ρόλους που είχε στην επαγγελματική της πορεία. Το βίντεο συγκέντρωσε 650.000 προβολές και ο αριθμός των followers της εκτινάχθηκε εν μία νυκτί.

Η ίδια εκτιμά ότι το να μοιραστεί πληροφορίες για τη δουλειά της, που αφορά δεν έναν τεχνολογικό κολοσσό, οδήγησε στη δημοτικότητα του βίντεό της. «Είδα τα βίντεό σας, παρακολούθησα τις συμβουλές σας και πήρα την πρώτη μου πρακτική άσκηση στο μάρκετινγκ», ήταν ένα από τα σχόλια που έλαβε.

Τα σχόλια αυτά την ώθησαν σε περισσότερες #worktok συζητήσεις και μοιράζεται περισσότερα.

«Οι άνθρωποι βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. Θέλουν να μιλήσουν γι’ αυτό. Το βλέπουν ως κάτι που είναι υπό τον έλεγχό τους. Αν θέλω να μιλήσω γι’ αυτό, θα το κάνω και απευθυνθώ στους άλλους και θα νιώσω καλύτερα», ανέφερε η ΜακΚορκντέιλ.

Τον απέλυσαν επειδή έκανε TikTok στη δουλειά, έχει πλέον τη δική του επιχείρηση
Το BBC δεν παραλείπει να τονίσει ότι το #worktok είναι δημόσιο, εκτός αν κάποιος χρήστης έχει ιδιωτικό λογαριασμό. Οι εργοδότες μπορούν να δουν αυτά τα βίντεο.

Ο Τόνι Πιλοσένο είχε μια γλυκόπικρη εμπειρία. Ήταν το 2019, όταν εργαζόταν σε ένα κατάστημα της Sherwin-Williams και έδειχνε στο TikTok πειράματα που έκανε με την ανάμειξη χρωμάτων. Τα βίντεό του άρεσαν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας το κοινό του αυξήθηκε.

Το καλοκαίρι του 2020 είχε φτάσει τους 1 εκατ. ακολούθους.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι της εταιρείας δεν είδαν με θετικό μάτι τις πράξεις του και τον απέλυσαν. Όπως υποστήριξαν, ο Πιλοσένο είχε «ανάρμοστη συμπεριφορά», καθώς διαπίστωσαν ότι έκανε τα βίντεο εν ώρα εργασίας, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό της εταιρείας.

Ο άνδρας δεν πτοήθηκε, ωστόσο, και δημοσίευσε στο TikTok την απόλυσή του, η οποία ξεπέρασε τις 35,8 εκατ. προβολές. «Μια εβδομάδα μετά την ανάρτηση του βίντεο με την απόλυση, άρχισαν να λαμβάνω προτάσεις εργασίες από εταιρείες χρωμάτων σε όλες τις ΗΠΑ».

Από τότε ο Piloseno μετακόμισε στο Ορλάντο της Φλόριντα για να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία, την Tonester Paints. Και παρόλο που λέει ότι στεναχωρήθηκε όταν η εταιρεία τον απέλυσε, δεν μετανιώνει που έκανε περιεχόμενο σχετικό με τη δουλειά του στο TikTok.

Σύμφωνα με την ΜακΚορκντέιλ, οι ειδικοί αλλά και οι δημιουργοί του #worktok συμφωνούν ότι αποτελεί μια σημαντική και ουσιαστική διέξοδο για τους χρήστες του TikTok. Η ίδια αναφέρει ότι η κοινότητα αυτή θα συνεχίζει να ευδοκιμεί. Εργαζόμενοι θα συνεχίζουν να μοιράζονται τις επαγγελματικές τους εμπειρίες πάρα τους όποιους κινδύνους, καθώς στον πυρήνα της η κοινότητα αφορά την ταυτότητα και την αυτοέκφραση.

«Σε ποιον ανήκω; Σε ποιον ανήκει η ταυτότητά μου; Δεν είναι η επιχείρηση για την οποία εργάζομαι», τονίζει η ΜακΚορκντέιλ. Το συναίσθημα αυτό υπογραμμίζει μια αλλαγή γενεών, όπου οι νεότεροι εργαζόμενοι, ιδίως η gen Z, δίνουν προτεραιότητα στους εαυτούς τους και την αυτοέκφραση έναντι της εταιρικής ταυτότητας.

Όπως υπογραμμίζει, παρά τη νευρικότητα που έχει προκαλέσει το #worktok σε επιχειρήσεις, αυτές μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή. Στην εποχή της remote εργασίας «οι χώροι πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή την εξέλιξη» ειδικά αν θέλουν και τους αφορούν τα συναισθήματα των εργαζομένων και το πώς περνούν στη δουλειά τους.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: