Σε εξέλιξη βρίσκονται στοχευμένες επιδρομές των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στον νότιο Λίβανο, με μικρής κλίμακας διεισδύσεις, συγκεντρώνοντας πληροφορίες, σε μία προετοιμασία πριν από μία πιθανή ευρύτερη χερσαία εισβολή που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόλις αυτή την εβδομάδα, αποκαλύπτει η Wall Street Journal.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι επιδρομές, περιελάμβαναν την είσοδο στις σήραγγες της Χεζμπολάχ, ενώ ο χρόνος οποιασδήποτε επίγειας δράσης θα μπορούσε να αλλάξει, όπως ανέφεραν πηγές. Το Ισραήλ δέχεται μεγάλη πίεση από τις ΗΠΑ να μην πραγματοποιήσει μεγάλη εισβολή. Δεν ήταν αμέσως σαφές πόσο καιρό το Ισραήλ θα είχε ως στόχο να κρατήσει εδάφη ή αν η εισβολή θα έμοιαζε περισσότερο με μια σειρά από μεγαλύτερες επιδρομές.
Ισραηλινές προετοιμασίες ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γκάλαντ, μιλώντας σε ταξιαρχίες πεζικού και αρμάτων μάχης στο βορρά τη Δευτέρα, είπε ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να εισέλθει στον Λίβανο χρησιμοποιώντας πεζικό, τανκς, πλοία και αεροπορική δύναμη.
«Η εξάλειψη του Νασράλα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι το τελικό. Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε ο Γκάλαντ. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που μπορεί να απαιτηθούν—τις δυνάμεις σας, άλλες δυνάμεις, από τον αέρα, από τη θάλασσα και την ξηρά».
Μια ευρύτερη χερσαία εισβολή θα ήταν άκρως προκλητική στην περιοχή και ένα περαιτέρω πλήγμα σε μια χώρα που σημαδεύτηκε από προηγούμενες εισβολές που έληξαν το 2000 και το 2006.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ βρίσκεται υπό πίεση να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας για να σταματήσει τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ που ανάγκασαν περίπου 60.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον βορρά και να αποτρέψουν επιθέσεις αντίστοιχες με αυτή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Η Χεζμπολάχ έχει απειλήσει εδώ και χρόνια ότι θα εισβάλει σε περιοχές του βόρειου Ισραήλ.
Ο λιβανέζικος στρατός ανέφερε στον ΟΗΕ την παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων σε μια περιοχή μεταξύ της Χανίτας από την ισραηλινή πλευρά και της Άλμα Ελ Τσάαμπ στην πλευρά του Λιβάνου, κοντά στη Μπλε Γραμμή—ένα όριο που χάραξε ο ΟΗΕ μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον νότιο Λίβανο το 2000.
Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι ο ισραηλινός στρατός είπε στον διοικητή της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο, μιας πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης που σταθμεύει στο νότιο Λίβανο από το 1978 για να βοηθήσει στην ασφάλεια των συνόρων και να αποτρέψει νέα σύγκρουση, ότι εκτελούσε μηχανολογικά έργα και τελικά αποσύρθηκε.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα ήλπιζε να αποφύγει μια χερσαία εισβολή. Ωστόσο, έχει αναπτύξει τις δυνάμεις της στον βορρά με τη μετατόπιση στον αγώνα με τη Χεζμπολάχ και τώρα έχει περισσότερα σε αυτό το μέτωπο από οπουδήποτε αλλού στη χώρα.
Οι ΗΠΑ και οι αραβικές χώρες έχουν δηλώσει ότι θέλουν μια διπλωματική λύση στην κρίση, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ενός περιφερειακού πολέμου.
Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν επίσης τις δυνάμεις τους στην περιοχή για να αποτρέψουν χώρες όπως το Ιράν από το να εμπλακούν και να είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε κλιμάκωση.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα κρατήσει το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln και τα συνοδευτικά του πλοία κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα. Είναι ασυνήθιστο για τις ΗΠΑ να διατηρούν δύο αερομεταφορείς στην περιοχή.
Μια χερσαία επιχείρηση θα ακολουθήσει δύο εβδομάδες περίπλοκων επιχειρήσεων πληροφοριών, στοχευμένων δολοφονιών και σφοδρών βομβαρδισμών που στοχεύουν στην υποβάθμιση της διοίκησης και ελέγχου και των αποθηκών όπλων της χαρακτηρισμένης από τις ΗΠΑ τρομοκρατικής ομάδας. Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε περισσότερους από 2.000 στόχους την περασμένη εβδομάδα, στον πιο σφοδρό βομβαρδισμό του Λιβάνου εδώ και χρόνια, δήλωσε ο στρατός.
Το Ισραήλ έσπρωξε τους βομβαρδισμούς του στο κατώφλι της Βηρυτού το Σαββατοκύριακο, στοχεύοντας τοποθεσίες στα νότια προάστια όπου η Χεζμπολάχ έχει έντονη παρουσία.
Νωρίς τη Δευτέρα, επιτέθηκε στην ίδια τη Βηρυτό με αεροπορική επιδρομή σε πολυκατοικία 11 ορόφων στην Κόλα.
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων τρεις ηγέτες του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ανακοίνωσε η ένοπλη ομάδα.
Το Ισραήλ σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Νασράλα την Παρασκευή, ισοπεδώνοντας τμήμα μιας γειτονιάς για να εξοντώσει τον ιερέα που ηγήθηκε της οργάνωσης για τρεις δεκαετίες και την έφτιαξε σε έναν τρομερό εχθρό. Ο αναπληρωτής του είπε τη Δευτέρα ότι η ομάδα θα επέλεγε νέο αρχηγό σύντομα.
Οι εισβολές του Ισραήλ στον Λίβανο
Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εισβάλει στον Λίβανο δύο φορές, το 1978 και το 1982 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της χώρας, για να πολεμήσουν την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η οποία εξαπέλυσε επιδρομές στο Ισραήλ από λιβανέζικο έδαφος.
Τα στρατεύματα πολιόρκησαν τη Βηρυτό το 1982 και στη συνέχεια υποχώρησαν για να καταλάβουν μια ουδέτερη ζώνη κατά μήκος των συνόρων. Η Χεζμπολάχ εμφανίστηκε για να αντιταχθεί στην παρουσία τους, η οποία τελικά έληξε το 2000 όταν αποσύρθηκαν εντός των συνόρων του Ισραήλ.
Το Ισραήλ εισέβαλε ξανά το 2006, αφού η Χεζμπολάχ συνέλαβε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες και τους πήρε πίσω στον Λίβανο. Ο πόλεμος κράτησε περίπου ένα μήνα.
Τις εβδομάδες πριν από την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα στα τέλη Οκτωβρίου, στρατιώτες πραγματοποίησαν επιδρομές μικρής κλίμακας στη Γάζα που συχνά διήρκησαν λιγότερο από 12 ώρες πριν επιστρέψουν στο Ισραήλ, για να καθαρίσουν την περιοχή κοντά στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων των τούνελ, σύμφωνα με εφέδρους που συμμετείχαν σε αυτές τις επιδρομές και ένας Ισραηλινός αξιωματούχος.