Η Ελλάδα φθάνει στο τέλος του δρόμου προειδοποιεί η Wall Street Journal, τονίζοντας η τύχη της χώρας παραμένει
μετέωρη…
«Είναι πασιφανές πως η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα, καθώς εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές, δεν θα καταβάλλει τις δόσεις του Ιουνίου προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ» επισημαίνει ευθύς εξ αρχής η αμερικανική εφημερίδα.Άλλωστε, εξηγεί χαρακτηριστικά, ο μόνος λόγος, ο οποίος εξηγεί γιατί η Ελλάδα κατάφερε να αποπληρώσει τις δόσεις του Μαΐου προς το ΔΝΤ, έγκειται στην αξιοποίηση των χρημάτων του ΔΝΤ στην Τράπεζα της Ελλάδας.Ουσιαστικά, τονίζεται, η Ελλάδα δανείστηκε από το ΔΝΤ για να πληρώσει το ΔΝΤ.
Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές τράπεζες ξεμένουν από ρευστό, καθώς ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί τα 74 δισ. από τα συνολικά 80 δισ. ευρώ του ELA.Άλλωστε, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι εβδομαδιαίες εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες ανέρχονται στα 1,5 με 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν collaterals, τα οποία δύνανται να εξασφαλίσουν ρευστότητα έως 95 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ – ήτοι έως τα τέλη Ιουνίου.Η ελληνική κυβέρνηση πάντως, ξεκαθάρισε σήμερα πως δεν πρόκειται να υπάρξει λύση, ανάλογη της Κύπρου, για την Ελλάδα.«Δεν θα υπάρξει bail in στους καταθέτες» σημείωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όλα καταδεικνύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόλις 1,5 μήνα προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία.Ωστόσο, επί της ουσίας, ο διαθέσιμος χρόνος είναι μερικών εβδομάδων.
Από την πλευρά της Ελλάδα, καθίσταται σαφές πως οι μειώσεις συντάξεων, η υιοθέτηση ενός αναπτυξιακού πλάνου και η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θεωρούνται κόκκινες γραμμές.Από την πλευρά των δανειστών, αξιώνεται η – λίγο πολύ – συνέχιση του προηγούμενου προγράμματος.
«Αυτό υποδηλώνει αδιέξοδο, σωστά;» ερωτά η Wall Street Journal, δίνοντας ωστόσο, αρνητική απάντηση.«Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πως ο χρόνος και τα χρήματα εξαντλούνται, γεγονός που συνεπάγεται τη χρεοκοπία της Ελλάδας» σημειώνει το δημοσίευμα.
Επομένως, η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να συμπεριφέρεται πιο σοβαρά και να επιδείξει μία «χαλαρότητα» στις κόκκινες γραμμές, από τη στιγμή μάλιστα, όπου οι δανειστές έχουν δεσμευτεί, σε ορισμένα ζητήματα, για ευελιξία.
«Μία συμφωνία εντός της τρέχουσας εβδομάδας, θα συνάγεται την απελευθέρωση των απαιτούμενων χρημάτων για την Ελλάδα» καταλήγει η Wall Street Journal, σημειώνοντας πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Ελλάδα θα έχει φθάσει στο χείλος του γκρεμού, δίχως ωστόσο να πέσει μέσα