WSJ: Οι Έλληνες εισαγωγείς στη «μέγγενη» των capital controls

Κοινοποίηση:
ATM3

Αρκετές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και μάλιστα σε τουριστικές περιοχές όπως η Κέρκυρα, βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα μεγάλο πρόβλημα: δεν μπορούν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους και κυρίως αυτούς που βρίσκονται στο εξωτερικό, λόγω της επιβολής των capital controls και ταυτόχρονα σε πολλές περιπτώσεις τους ζητούν πλήρη αποπληρωμή πριν τους στείλουν οποιαδήποτε παραγγελία.

Κλασσικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του κυρίου Αντώνη Ταρταρά, ο οποίος έχει κατάστημα οπτικών τόσο στην Αθήνα όσο και στην Κέρκυρα και αυτή τη στιγμή το stock του φθάνει μόνο για μία εβδομάδα.

Όπως παραδέχεται, μιλώντας στην εφημερίδα, οφείλει σε ξένους προμηθευτές το ποσό των 20.000 ευρώ, το οποίο δεν μπορεί να πληρώσει, καθώς η επιβολή των capital controls το καθιστά αδύνατον. «Εάν οι τράπεζες δεν ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα ή έστω εντός των επόμενων 10 ημερών, τότε θα μου είναι πολύ δύσκολο να κρατήσω τα καταστήματά του ανοικτά».

Με δεδομένο ότι – σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία της Wall Street Journal – η Ελλάδα εισάγει προϊόντα αξίας 64 δισ. δολαρίων ετησίως, η επιβολή των capital controls έχει δυσχεράνει την ήδη δύσκολη θέση αρκετών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αρκετές ξένες τράπεζες και εταιρείες ασφάλισης πληρωμών, ζητούν πλέον οι όποιες υποχρεώσεις των ελληνικών επιχειρήσεων να πληρώνονται σε μετρητά, όπως υποστηρίζει ο Michael Spiegel, στέλεχος της Deutsche Bank.

Υπάρχουν, πάντως και ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Nestle, που δηλώνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις αποστολές προϊόντων προς την Ελλάδα. «Σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση συνεχίζουμε να προμηθεύουμε τους πελάτες μας και τους καταναλωτές. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και φυσικά θα αναπροσαρμόσουμε την στάση μας», δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του, ελβετικού ομίλου.

Ταυτόχρονα εταιρίες ιδιωτικών ασφαλίσεων, όπως οι Euler Hermes Group και Atradius NV, δήλωσαν την Παρασκευή ότι περιμένουν πρώτα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Φυσικά οι εταιρείες που εξάγουν προϊόντα στην Ελλάδα σε πολλές περιπτώσεις έχουν και την ευχέρεια του γεγονότος ότι τα δικά τους κράτη εγγυώνται τις εξαγωγές τους. Αυτό ισχύει σε χώρες όπως Ιταλία, Λουξεμβούργο, Βρετανία και Γαλλία. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να «κόψουν» αυτήν την πολιτική προστασίας.
Επίσης υπάρχουν και κάποιοι κλάδοι που έχουν… συνηθίσει να μην πληρώνονται, όπως αυτός των φαρμακοβιομηχανιών. Αρκετές μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες δεν έχουν αποπληρωθεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου, αλλά έχουν δεσμευθεί ότι δεν θα «κόψουν» τις προμήθειες φαρμάκων προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών έως τα τέλη Μαΐου η Ελλάδα χρωστούσε σε φαρμακευτικές εταιρείες το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: