Έντονες επικρίσεις και πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσε τοποθέτηση της Ντέμπορα Σερακιάνι, πρώην αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος και νυν περιφερειάρχη της περιοχής Φριούλι Βενέτσια Τζούλια.
«Ο βιασμός είναι πάντα μια πράξη μισητή και σιχαμερή. Γίνεται, όμως, ακόμη πιο απαράδεκτη όταν διαπράττεται από όποιον ζητά και εξασφαλίζει προστασία από τη χώρα μας, δηλαδή από πρόσφυγα», τόνισε η Σερακιάνι, από τους στενούς συνεργάτες του Ματέο Ρέντσι.
«Σε περιπτώσεις σαν και αυτή μπορώ να καταλάβω την αποστροφή που νιώθει, κανείς, προς άτομα που διαπράττουν τόσο φοβερά αδικήματα. Θεωρώ ότι η υποχρέωση ανθρωπιστικής υποδοχής δεν μπορεί να μην συνδέεται με άλλο τόσο υποχρεωτικό αίσθημα δικαιοσύνης, που πρέπει να ασκείται προς όποιον δεν σέβεται ένα σύμφωνο υποδοχής. Πράξεις σαν και αυτή, θεωρώ ότι πρέπει να προβλέπουν την απέλαση, αφού βέβαια ο υπεύθυνος έχει πρώτα εκτίσει την ποινή του. Και αν υπάρχει νομικό κενό, αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί», συμπλήρωσε η Σερακιάνι.
Η αφορμή
Οι δηλώσεις της έγιναν έπειτα από σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης γυναίκας, στην Τεργέστη, για την οποία θα δικαστεί Ιρακινός ο οποίος έχει ζητήσει άσυλο. Η άποψή, όμως, ότι το τρομερό αυτό αδίκημα, στην περίπτωση που διαπράττεται από ξένο, πρέπει να τιμωρείται αυστηρότερα, προκάλεσε πολλές έκπληκτες και οργισμένες αντιδράσεις.
«Η δηλώσεις αυτές μας αφήνουν άναυδους. Οι θέσεις υπέρ μιας επιπλέον τιμωρίας είναι απαράδεκτες. Ο βιασμός μιας γυναίκας είναι πάντα εξίσου μισητή πράξη που δεν πρέπει να ζυγίζεται», γράφουν δημοτικοί σύμβουλοι της κεντροαριστεράς στο Μιλάνο.
«Ελπίζω να της προσφέρει υποψηφιότητα ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι. Αν το πράξει και πάλι το Δημοκρατικό Κόμμα, σημαίνει ότι έχει γίνει σαν τη Λέγκα», έγραψε στο διαδίκτυο ο γνωστός συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο. Επικριτικά σχόλια έφτασαν από χιλιάδες άλλους χρήστες του ίντερνετ.
Ο εκπρόσωπος του αριστερού κινήματος «’Αρθο Ένα», Φραντσέσκο Λαφόρτζια, δήλωσε ότι «δεν πρόκειται μόνον για την εξτρεμιστική τάση ενός κόμματος», αλλά και για «και για μια κρίσιμη κατάσταση σε όλη τη χώρα, στο πεδίο του πολιτισμού». «Ελπίζω κάποιος να σταματήσει αυτό το παραλήρημα», ολοκλήρωσε ο Λαφόρτζια.