Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε απόψε στους βουλευτές του κόμματός της ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες γενικές εκλογές, όπως ανέφερε ένας βουλευτής που ήταν παρών στη συνάντηση αυτή.
Η Μέι τόνισε επίσης ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, καθιστώντας σαφές ότι προτίθεται να εξαντλήσει τη θητεία της και να ολοκληρώσει το έργο που ανέλαβε.
Μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής 1922, η Μέι είπε ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι “πολύ πολύ άσχημη” για να προχωρήσει το κόμμα σε αντικατάσταση της ηγεσίας του, καθώς θα πρέπει να ολοκληρώσει με επιτυχία και εγκαίρως τη διαδικασία του Brexit.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που έχει κατατεθεί σε βάρος της ηγέτιδας των Συντηρητικών. Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8 ώραω Ελλάδας και θα διαρκέσει δύο ώρες. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις 23.00 (ώρα Ελλάδας).
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τουλάχιστον 200 Βρετανοί βουλευτές δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την Τερέζα Μέι.
Νωρίτερα, το BBC είχε δημοσιεύσει άρθρο, σύμφωνα με το οποίο η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε εξασφαλίσει 158 ψήφους στο κοινοβούλιο. Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία στην πράξη, τότε η Τερέζα Μέι θα βγει αλώβητη από τη διαδικασία της πρότασης μομφής εναντίον της και θα συνεχίσει την πορεία που έχει χαράξει, οδηγώντας τη Βρετανία στο Brexit.
«Είμαι έτοιμη να αντιμετωπίσω «με κάθε τρόπο» την πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι βουλευτές του κόμματός μου», δηλώνει ενόψει της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί απόψε στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Και πρόσθεσε:«Η χώρα είναι πολύ κοντά στη λύση του προβλήματος. Η αμφισβήτηση θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας και εξυπηρετεί το κόμμα των εργατικών και την αντιπολίτευση».
Για την Μέι, αν αλλάξει ο πρωθυπουργός της χώρας , «θα καθυστερήσει η διαδικασία του Brexit» και τόνισε με έμφαση πως σκοπεύει να ολοκληρώσει αυτό που έχει αναλάβει.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής των Τόρις, Γκέιαμ Μπρέιντι, που θα διοργανώσει την ψηφοφορία τόνισε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός «δεν μπορεί να εξεπλάγη» από την ενεργοποίηση της πρότασης μομφής εναντίον της και πως θέλει να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία.
Ερωτηθείς πως αντέδρασε η Μέι όταν της τηλεφώνησε χθες το βράδυ για να της ανακοινώσει ότι θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία, ο Μπρέιντι, απάντησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC: «Δεν θέλω να αναφερθώ στη διάθεση της πρωθυπουργού, αλλά πιστεύω ότι έχει επαγγελματική συμπεριφορά και ότι θέλει να προχωρήσει (η διαδικασία) το ταχύτερο δυνατό».
Η διαδικασία
Έχοντας κατατεθεί τουλάχιστον 48 σχετικές επιστολές από βουλευτές των Τόρις, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 20.00 έως τις 22.00 (ώρα Ελλάδας), οι ψήφοι θα καταμετρηθούν άμεσα και θα ακολουθήσει η ανακοίνωση του αποτελέσματος.
Πριν την ψηφοφορία η ίδια θα μιλήσει στους Τόριδες προκειμένου να τους πείσει να συσπειρωθούν και να μην την ανατρέψουν.
Η Μέι θα χρειαστεί την υποστήριξη τουλάχιστον 158 βουλευτών σε σύνολο 315 Συντηρητικών για να ξεπεράσει την πρόταση μομφής. Εάν τα καταφέρει, η θέση της στην ηγεσία του κόμματος θα είναι διασφαλισμένη για τους επόμενους 12 μήνες, καθώς οι κανονισμοί των Συντηρητικών δεν επιτρέπουν άλλη αμφισβήτηση της ηγεσίας πριν περάσει αυτό το διάστημα.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα μιλήσει στους βουλευτές των Συντηρητικών στις εννέα ώρα Ελλάδας και αμέσως μετά θα αρχίσει η ψηφοφορία. Σύμφωνα με το BBC, αυτό της δίνει πλεονέκτημα καθώς δεν θα ακολουθήσει ομιλία από το στρατόπεδο των επικριτών της.
Σύμφωνα πάντως με στελέχη της κυβέρνησης, εάν καταψηφιστεί η Μέι θα πρέπει να παγώσει και η διαδικασία του Brexit καθώς η εκλογή νέου ηγέτη του κόμματος- και επομένως και πρωθυπουργού- δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναμένεται να ανακοινωθούν στις 23.00. ώρα Ελλάδας.
Οι επίδοξοι διάδοχοι της Μέι
Προτού γίνει η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, στον βρετανικό Τύπο κυκλοφορούν ονόματα με τους πιθανούς διεκδικητές για την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία.
Ανάμεσα σε αυτούς ο πρώην υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Ζαβίντ, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ και η υφυπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Πένυ Μορντόντ.Ο νέος πρωθυπουργός θα χρειαστεί τη διεξαγωγή εκλογών, εάν δεν καταφέρει να βρει συμμαχία στο σημερινό κοινοβούλιο.