Ζελένσκι: «Κόκκινη γραμμή» η μη αναγνώριση εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία – «Εκλογές όταν αρθεί ο στρατιωτικός νόμος»

Κοινοποίηση:
ΖΕΛΕΝΣΚΙ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε δηλώσεις του από το Κίεβο, χαιρέτισε ως «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες που είχε με αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει την πιθανή κατάπαυση του πυρός των 30 ημερών ως ευκαιρία για την κατάρτιση ενός μόνιμου ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας.

«Θα πρέπει να το συζητήσουμε λεπτομερέστερα εάν πρόκειται να έχουμε μια εκεχειρία 30 ημερών. Αυτές οι 30 ημέρες θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να τεθούν ορισμένα θέματα στο χαρτί», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ξεκαθάρισε ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τα εδάφη της που έχει κατακτήσει η Ρωσία. «Αυτή είναι η πιο σημαντική κόκκινη γραμμή. Δεν θα αφήσουμε ποτέ κανέναν να ξεχάσει αυτό το έγκλημα κατά της Ουκρανίας», είπε ο Ζελένσκι, καθώς ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο είπε νωρίτερα σήμερα ότι υπήρξαν συζητήσεις για παραχωρήσεις εδαφών.

Πρόσθεσε ότι «όλοι» θα πρέπει να «ενωθούν» για να αναγκαστεί η Ρωσία να αποδεχθεί την ειρήνη, υπογραμμίζοντας ότι «τα πάντα εξαρτώνται από το αν η Ρωσία είναι πρόθυμη να το κάνει».

Σχετικά με την πιθανότητα να επισκεφθεί ξανά τον Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί για τις χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα τον ξανακαλέσει στις ΗΠΑ, μετά την επεισοδιακή συνάντησή τους την τελευταία φορά στο Οβάλ Γραφείο.

Ωστόσο, είπε ότι η επανέναρξη της στρατιωτικής βοήθειας και της ανταλλαγής πληροφοριών των ΗΠΑ είναι «πολύ θετική».

Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να υπογράψει μια συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά με τις ΗΠΑ.

Όσον αφορά τις εκλογές στην Ουκρανία, ο Ουκρανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι θα διεξαχθούν μόνο μετά την άρση του στρατιωτικού νόμου στη χώρα, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Εν μέσω αναφορών ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν πλήρως από την πόλη Σούτζα στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας, ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι «τα στρατεύματά μας στην περιοχή του Κουρσκ συνεχίζουν να εκτελούν τις αποστολές τους, ενώ η Ρωσία ασκεί πίεση. Η διοίκηση μας κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, μεγιστοποιώντας τις προσπάθειες για τη διατήρηση της ζωής των στρατιωτών μας».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response