Το «Μακελειό» έχει γράψει πολλές φορές για τις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Τουρκία και τους αξιωματούχους της. Και επειδή προεκλογικά είχαν σημειωθεί κάποιες “διαφορές” στη Θράκη (αν θυμάστε η Ντόρα επισκέφθηκε την… Ροδόπη για να αλλάξει το «κλίμα»). Τότε, κάποιοι νόμιζαν ότι θα «πείραζαν» τους βουλευτές που εκλέγονται στην Θράκη, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί! Γιατί από πίσω,
βρίσκεται μια ισχυρή τράπεζα, η Ζιράτ (ZIRAAT BANKASI AS), η οποία ανήκει στον «στενό πυρήνα» των… εκλεκτών του Ταγίπ Ερντογάν.
Έχει σαρώσει την Θράκη με… «ένεση» 1,6 δις δολάρια του Ταγίπ
Ας πούμε αλήθειες σε αυτή τη ζωή, γιατί τα πετσοταϊσμένα ΜΜΕ αποκρύβουν τα πάντα για το χρήμα. Η τράπεζα Ζιράτ εθεωρείτο και ως «πολιορκητικός κριός» της Άγκυρας στην χώρα μας. Ξεκίνησε την δράση της στην Θράκη, όμως έχει απλώσει τα πλοκάμια της στην Ελλάδα. Ωστόσο, αυτό που την κάνει… ξεχωριστή, είναι η χορήγηση με ευνοϊκούς όρους στεγαστικών και επισκευαστικών δανείων μόνο σε… μουσουλμάνους!
Έχει φυσικά λογική, αφού ο στόχος είναι π.χ. στην Θράκη το τοπικό μειονοτικό στοιχείο.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι διάφορου τουρκογενείς κάτοικοι στον Έβρο, έχουν μπει στην διαδικασία να αγοράζουν με κάθε ευκαιρία σπίτια και κτήματα επί το πλείστον χριστιανών σε ερειπωμένα χωριά, με χαμηλότοκα δάνεια που λαμβάνουν από την εν λόγω τράπεζα.
Εξάλλου, πριν τις εκλογές στην Τουρκία (φέτος), ο Ερντογάν προκειμένου να ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας του που βρισκόταν ένα βήμα πριν την πλήρη κατάρρευση, διέθεσε προς την Ziraat Bankasi το ιλιγγιώδες ποσό των 1,6 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα δε με το πρακτορείο Bloomberg το ποσό αυτό ερχόταν να προστεθεί στα 2 δισ. δολάρια κεφαλαιακής ενίσχυσης στο κρατικό fund της Τουρκίας, Turkiye Varlik Fonu.
Όπως προαναφέρθηκε, η απόφαση της Άγκυρας είχε άμεση συσχέτιση με τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 14 Μαΐου φέτος καθώς ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρούσε να ενισχύσει τον δανεισμό της οικονομίας του που δοκιμάζεται από τον πληθωρισμό και τις πιέσεις που δέχεται η λίρα στην αγορά συναλλάγματος.
Παντού! Ξάνθη, Κομοτηνή, Ερμού και Βόρεια… Κύπρο!
Η Τράπεζα Ζιραάτ, κατ’ αρχήν, έχει 1.700 καταστήματα στην Τουρκία ενώ δραστηριοποιείται σε 18 χώρες του εξωτερικού με πάνω από 80 καταστήματα. Ειδικότερα, ασκεί δραστηριότητα στη Μεγάλη Βρετανία, στη Βουλγαρία, στη Γεωργία, στο Αζερμπαϊτζάν, στο Κόσοβο, στη
Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στη Γερμανία, στη Ρωσία, στη Σαουδική Αραβία, στο Ιράν, στο Ιράκ, στο Τουρκμενιστάν, στο Καζακστάν, στο Μπαχρέιν, στο Ουζμπεκιστάν και στην… Βόρεια Κύπρο (όπως την αναφέρει στην ιστοσελίδα της!!!)
Η Ζιράτ, ανήκουσα στα κρατικά ιδρύματα της γειτονικής χώρας που εδώ και έξι χρόνια έχουν ενταχθεί στο Μετοχικό Ταμείο Διαχείρισης Πλούτου της Τουρκίας, λειτουργεί κατάστημα στην πόλη της Ξάνθης (επί της οδού Μιχαήλ Καραολή) και υποκαταστήματα στην Κομοτηνή (στην πλατεία Ειρήνης) και στο κέντρο της Αθήνας, κάτω από την πλατεία Συντάγματος, στην αρχή της οδού Ερμού.
Το κατάστημα στον Ρόδο που έφερε… αντιδράσεις
Βέβαια, είχε ανοίξει υποκατάστημα και στην πόλη της Ρόδου (επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη 16 και Αμερικής) αλλά διέκοψε τις εργασίες του στις 31 Ιανουαρίου 2018… Υπήρξαν αντιδράσεις, καθώς φημολογούνταν πως εκτός από το κατάστημα της Ρόδου, ετοιμαζόταν να ανοίξει υποκαταστήματα και σε άλλα νησιά του Αιγαίου τα οποία θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της χώρας μας!!!
Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ, το 2011 ο τότε γενικός διευθυντής της Ziraat Ακίν Τσαγλάρ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Άρμπιλ του Βορείου Ιράκ, όπου μετείχε στην τελετή εγκαινίων υποκαταστήματος, δήλωνε πως «εκδηλώσαμε μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, με την έννοια να ανοίξουμε υποκαταστήματα και να εξαγοράσουμε τράπεζες, αλλά συναντάμε αντιδράσεις».
Συνεχίζουμε. Ωστόσο, Έλληνες βουλευτές είχαν καταθέσει ερώτηση έλεγχο της τράπεζας, αν δηλαδή η τράπεζα λειτουργεί εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδος. Μαξίμου, Σκέρτσος, Παπασταύρου και Βορίδης δεν απάντησαν ποτέ! Μεταξύ των βουλευτών που είχαν καταθέσει ερώτηση, ήταν ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Χήτας.
Σε αυτή, ο βουλευτής (ρωτούσε τον Σταϊκούρα) τόνιζε τα εξής: «…Όπως έχει ήδη δημοσιευθεί, η Γερμανική Ομοσπονδία Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (“BaFin”) διενήργησε έρευνα, που αφορά στην «Ziraat Bank Internatinal AG», τουρκικών συμφερόντων, η οποία εδρεύει στην Φρανκφούρτη, για αποκλίσεις δανείων και εισπράξεις καταθέσεων. Της επιβλήθηκαν αυστηρές κυρώσεις, μεγάλα πρόστιμα και παραλλήλως, απερρίφθησαν τέσσερις υποψήφιοι για την θέση του Γενικού Διευθυντή, τους οποίους είχε προτείνει η Τουρκία. Ουσιαστικά, με τα ανωτέρω μέτρα, περιορίζονται σημαντικότατα οι κινήσεις της ανωτέρω τουρκικής τράπεζας, η οποία στην Τουρκία χρηματοδοτεί εξοπλιστικά προγράμματα.
Η ανωτέρω τράπεζα διαθέτει κατάστημα στην πλατεία Συντάγματος και άλλο ένα στην Θράκη και παρέχει δάνεια, κατά βάση, σε μουσουλμανικού θρησκεύματος Έλληνες πολίτες, με όποια ψηφολογία απορρέει εξ’ αυτού του γεγονότος. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
– Προτίθεσθε, ως αρμόδια πολιτική ηγεσία, καθώς και η Τράπεζα Ελλάδος, να ελέγξετε το αν και κατά πόσο εξυπηρετούνται σκοποί ενάντια στα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας από τις δραστηριότητες της ως άνω τουρκικής τράπεζας «Ziraat Bank» στην Ελλάδα και ιδιαίτερα, στην Θράκη;»…
Και θυμίζουμε: Πριν σχεδόν 10 χρόνια (2014), ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, είχε πει για την Ζιράτ ότι «…οι υφιστάμενοι εποπτικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, όπως η Τράπεζα της Ελλάδας, αποτελούν θεσμικές δικλείδες ασφαλείας και παρέχουν τα εχέγγυα για τη σύννομη και διαφανή λειτουργία αλλοδαπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη χώρα».
Είχε δε καταθέσει και στοιχεία της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος που έδειχναν ότι η Ziraat από την έναρξη της λειτουργίας της έως και την προσκόμιση των σχετικών εγγράφων στο Κοινοβούλιο, δεν είχε προβεί σε καμία κατάσχεση ή και πλειστηριασμό.
Ωστόσο και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στον ιστότοπο «greekcorruption.dk», πρέπει να γνώριζε τον πρώην διοικητή – πρόεδρο της Ζιράτ, τον Μουχάρε Καρσλί (βοηθός του Ερντογάν στο AKP με έδρα την Κωνσταντινούπολη, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για την Τουρκία και πρόεδρος του TOBB), καθώς ο ίδιος (ο πρόεδρος) είχε δώσει την «κάρτα» του σε «πράκτορες» που τον πλησίασαν (στο ξενοδοχείο SOFA στην Κωνσταντινούπολη) αλλά εν συνεχεία «κάηκαν». Γιατί άραγε;
Μήπως έμαθαν «μυστικά» για την εξάπλωση της Τράπεζας στην Ελλάδα ή άλλα (εθνικά) εξίσου ενδιαφέροντα; Μήπως έμαθαν το ύψος των καταθέσεων που είχαν ελληνικά ονόματα (επιχειρηματίες, βουλευτές, πολιτευτές, πρώην διοικητές Οργανισμών κοκ) στην Τράπεζα; Ποιος άλλος είχε συναλλαγές με την Τράπεζα (τότε) κύριε Ρουμπάτη;
Νυν και πρώην βουλευτές με… θυρίδες
Να σημειωθεί τέλος πως στη συγκεκριμένη τράπεζα έχουν «επενδύσει» τα λεφτά τους πρώην και νυν βουλευτές. Ειδικότερα, διαθέτει θυρίδα ο Έλληνας βουλευτής Ιλχάμ Αχμέτ από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Σύμφωνα με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που έδωσε στη δημοσιότητα η Βουλή των Ελλήνων και αφορούν το οικονομικό έτος 2021 (χρήση του 2020), τόσο ο μειονοτικός βουλευτής κ. Αχμέτ όσο και η σύζυγός του Μπελγκίν, διαθέτουν θυρίδα στην Ziraat Bankasi αλλά και καταθέσεις με αμελητέα ποσά που συνολικά φθάνουν περίπου τις 5.000 ευρώ.
Επίσης θυρίδα στην εν λόγω τράπεζα μισθώνει από το 2014 και η σύζυγος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος τον πριν από ένα χρόνο είχε προκαλέσει αντιδράσεις με τις δηλώσεις του περί τουρκικής (και όχι μουσουλμανικής) μειονότητας στη Θράκη και ότι «η Τουρκία είναι ένα κοσμικό κράτος, σε αντίθεση με την Ελλάδα που δεν είναι. Στην Τουρκία ποτέ δεν ξεκινούν τα σχολικά μαθήματα με το Κοράνι, ενώ στην Ελλάδα ξεκινούν με προσευχή».