«Είναι λυπηρό να ασχολούνται όλα τα μέσα ενημέρωσης με το ατύχημα από τη σκοπιά πού συμφέρει όλους όσους πουλούν τέτοια κατασκευάσματα.
Μιά πλευρά πού επιμελώς δεν ερευνάται:
Ποιά είναι άραγε η ευθύνη της εταιρείας που πουλά τό παιχνίδι; Το έχει μελετήσει επαρκώς; ; Έχει υπολογίσει την επίπτωση ενός ανέμου (τούτο είναι δυνατόν να γίνει από ειδικό πολιτικό μηχανικό) στό κατασκεύασμα; Έχει προβλέψει τις αγκυρώσεις στο έδαφος, που πρέπει να υπάρχουν, ώστε ούτε ανεμοστρόβιλος να μήν μπορεί να το παρασύρει; Έχει μελετήσει την αντοχή των χρησιμοποιηθέντων υλικών έτσι ώστε να μήν αποσπώνται ακόμα και τμήματα από το παιχνίδι από τυχόν δυνατό άνεμο; Έχει προβλέψει επαρκή αντοχή στη σύνδεση των τμημάτων του κατασκευάσματος με τα αγκύρια έτσι ώστε να μήν είναι δυνατόν κανένα παιδί να μήν μπορεί να ανυψωθεί και να πέσει κάτω στό έδαφος σε περίπτωση διάλυσης της κατασκευής; Το παιχνίδι συνοδεύεται από επαρκείς προδιαγραφές (manual) που θα εκθέται τον τρόπο ασφαλούς εγκατάστασής του;
Μερικά για το Δήμο
Γιατί αναλαμβάνει να δώσει άδεια σέ κατασκευάσματα πού δεν μπορεί να ελέγξει; Μήπως παρόμοιο δεν θα συνέβαινε αν αναποδογύριζε μια ψηλή τσουλήθρα με πλήθος παιδιών επάνω; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένας ελεγκτής μηχανικός που να ελέγχει την ασφάλεια των παιχνιδιών σε ανύποπτο χρόνο και να υπογράφει σε κάποιο βιβλιαράκι που θα έχει ο ιδιοκτήτης; Μιλάμε για μηχανικό με εμπειρία. Ποτέ για μια κυρία που πήρε το πτυχίο πρίν από 11 χρόνια και κάποτε θυμήθηκε να διοριστεί στο Δήμο μιάς και υπάρχει παρακοιμώμενος στον νύν Δήμαρχο. Ίσως για κάποιον (ή κάποια) ελeύθερο επαγγελματία μηχανικό, που θα πιστοποιεί το ΤΕΕ, με κάποιο μηχανισμό που θα καθιερώσει η πολιτεία, την επάρκειά του και θα πληρώνεται από τον ιδιοκτήτη του παιδότοπου.
Άραγε δεν ήταν προτιώτερο να μήν υπάρχει άδεια αλλά να είχαν τηρηθεί οι προδιαγραφές, άν υπήρχαν;
Η πολιτεία τι κάνει για την ασφάλεια των παιχνιδότοπων;
Σας διαβεβαιώ ότι και σήμερα δεν θα κάνει τίποτα, παρ’ όλα τα δάκρυα που θα χυθούν. Ούτε θα τολμήσει να θεσπίσει νομοθεσία που να προβλέπει την πιστοποίηση της ασφάλειας των πωλουμένων. Ούτε η ΕΕ θα αγγίξει με οδηγία αυτήν την πλευρά αυτή, μιας και θα θίξει κάποιες αλυσίδες πολυεθνικών. Γενικά μας μένει η ευχή και η προσευχή ¨ο Θεός να μάς φυλάει¨.»
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ