ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ στην ΕΥΒΟΙΑ: Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς η φωτιά είναι εκτός ελέγχου!

    Κοινοποίηση:
    fwtia__31-m

    Εκτός ελέγχου είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα στον δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων στην Εύβοια, με χωριά και οικισμούς να απειλούνται, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής, καθώς επιχειρούν 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα. Πριν λίγο μάλιστα ανακοινώθηκε ότι στη μάχη κατά της πυρκαγιάς ρίχνονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

    Παράλληλα ένα νέο πύρινο μέτωπο ξεκίνησε, εξαιτίας των ανέμων, από το βουνό πάνω από το Αφράτι, και κινείται απειλητικά προς το χωριό Καμάρι, τη στιγμή που οι πυροσβέστες με επίγεια και εναέρια μέσα δημιουργούσαν ζώνες για να αντιμετωπίσουν τις πυρήνες φλόγες που κινούταν απειλητικά προς το χωριό Αφράτι.

    Αυτή τη στιγμή έχουμε ανασύνταξη στις πυροσβεστικές δυνάμεις για να ενισχύσουν τις ζώνες που δημιουργούνται πριν το χωριό Καμάρι αλλά και πριν το χωριό Πούρνος, καθώς το πύρινο μέτωπο κινείται με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα αλλά σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής απέχει από κατοικημένες περιοχές περίπου στα 3 χιλιόμετρα.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Πυροσβεστική δίνει μάχη με τις φλόγες για να περιορίσει το πύρινο μέτωπο το οποίο είναι μεγάλο και καίει στην πλαγιά Αλωνάκι, ενώ κατευθύνεται προς Ερέτρια.

    Οι ριπές των ανέμων φτάνουν τα 7 μποφόρ, ενώ τα πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας δημιουργούν διαρκώς κηλιδώσεις και νέες εστίες νοτιότερα της πυρκαγιάς.

    Νωρίτερα εκκενώθηκε το χωριό Αφράτι στην Εύβοια, καθώς και άλλοι οικισμοί στον δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων στην Εύβοια, μέσω μηνυμάτων του 112, καθώς μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης (31/7).

    Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 120 πυροσβέστες, πέντε ομάδες πεζοπόρων, 40 οχήματα, 11 αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα.

    Υπάρχει επίσης συνδρομή από υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, ενώ έχουν αναπτυχθεί και δυνάμεις της ΕΛΑΣ.

    Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η φωτιά ξεκίνησε να καίει καλαμιές και επεκτάθηκε σε δασική έκταση στον Πισσώνα του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων.

    Οι άνεμοι είναι βόρειοι, πολύ ισχυροί και οι ριπές τους στην περιοχή φτάνουν και τα 7 μποφόρ και γι’ αυτό και έχουμε πολλές κηλιδώσεις που δημιουργούν νέες εστίες.

    Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

    Έχουν εκδοθεί δύο sms από το 112, το πρώτο ενημερωτικό στις 14:55 για ενημέρωση και το δεύτερο στις 16:02 για απομάκρυνση από τον οικισμό Αφράτι προς Βασιλικό.

    Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στο Αφράτι  καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν κλοιό προστασίας του χωριού. Οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στην γέφυρα Αφρατίου με οδηγίες της Αστυνομίας.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: