Τελωνειακούς δασμούς στο επίπεδο του 25% όχι μόνο στα αυτοκίνητα, αλλά «σε όλα τα αγαθά» με πηγή την ΕΕ, θα εισαγάγουν οι ΗΠΑ, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump… που προανήγγειλε άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Ρωσία…
Ειδικότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη λάβει απόφαση να επιβάλουν δασμούς 25% στα εμπορεύματα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και η ανακοίνωση αυτής της απόφασης αναμένεται στο άμεσο μέλλον.
Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του.
«Έχουμε πάρει μια απόφαση. Θα την ανακοινώσουμε πολύ σύντομα. Οι δασμοί θα φτάνουν στο ύψος του 25% και θα αφορούν τα αυτοκίνητα, αλλά και οτιδήποτε άλλο εισάγουμε από την ΕΕ», είπε ο Trump, απαντώντας σε ερώτηση για το αν είχε ήδη ληφθεί απόφαση σχετικά με τους δασμούς σε σχέση με την Ε.Ε.
«Μου αρέσουν οι ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για να εκμεταλλευτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ας είμαστε ειλικρινείς: η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για να εκμεταλλευτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ουάσιγκτον.
Να υπενθυμιστεί πως, μετά την ορκωμοσία του πριν από τέσσερις εβδομάδες, ο Trump επέβαλε δασμό 10% σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα, επιπλέον των υφισταμένων. Ανακοίνωσε επίσης, και στη συνέχεια τους ανέβαλε για ένα μήνα, δασμούς 25% σε προϊόντα από το Μεξικό και σε εισαγωγές μη ενεργειακών προϊόντων από τον Καναδά.
Την περασμένη εβδομάδα, έδωσε εντολή στην οικονομική του ομάδα να εκπονήσει σχέδια για την επιβολή αμοιβαίων δασμών που θα αντιστοιχούν στους δασμολογικούς συντελεστές κάθε χώρας ανά προϊόν.
Να σημειωθεί ότι ένας δασμός 25% για τα αυτοκίνητα θα άλλαζε τα δεδομένα για μια παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία που ήδη ταλανίζεται. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί το 2018 και το 2019 κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Trump, όταν το υπουργείο Εμπορίου διεξήγαγε έρευνα εθνικής ασφάλειας σχετικά με τις εισαγωγές αυτοκινήτων και διαπίστωσε ότι αποδυναμώνουν την εγχώρια βιομηχανική βάση.
Ο Trump είχε απειλήσει τότε με δασμούς αυτοκινήτων ύψους 25%, αλλά τελικά δεν έλαβε κανένα μέτρο. Ωστόσο, ορισμένες από τις έρευνες που προηγήθηκαν στην έρευνα του 2018 ενδέχεται να επαναχρησιμοποιηθούν ή να επικαιροποιηθούν στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας για την επιβολή δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία.
ΕΕ: Θα απαντήσουμε άμεσα και αποφασιστικά στους δασμούς 25% του Trump
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει σύντομα και αποφασιστικά στους δασμούς 25% στα ευρωπαϊκά προϊόντα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump.
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανταποκριθεί άμεσα και αποφασιστικά στους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς», αναφέρει η απάντηση της Commission.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχολίασε επίσης τις δηλώσεις Trump ότι η ΕΕ «δημιουργήθηκε για να εκμεταλλευτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και το έκανε με επιτυχία».
Οι Βρυξέλλες ισχυρίζονται ότι η ΕΕ είναι «η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο» και πως ήταν «μια μεγάλη επιτυχία για τις ΗΠΑ».
Έξυπνος ο Putin, oι Ουκρανοί να ξεχάσουν το ΝΑΤΟ
Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην Ουκρανία… Όπως σημείωσε, «ο Putin είναι πολύ έξυπνος πολιτικός» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία ειρήνης».
«Όταν εκλέχτηκα, μιλήσαμε με τον Putin. Και νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία [για την Ουκρανία]. Δεν μπορώ να το εγγυηθώ. Ξέρετε, μια συμφωνία είναι συμφωνία. Πολλά τρελά πράγματα συμβαίνουν στις συμφωνίες, σωστά; Αλλά νομίζω ότι θα πετύχουμε μια συμφωνία» είπε ο Trump.
Σε αυτό το πλαίσιο, «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να άρουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά μόνο αφού εδραιωθεί η ειρήνη».
Σύμφωνα με τον Trump, «η Ουκρανία μπορεί να ξεχάσει τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ).
Ερωτηθείς για το ποιες παραχωρήσεις θα ζητούσε η Ουάσιγκτον από τη Μόσχα προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, είπε: «Λοιπόν, δεν θέλω να σας το πω τώρα. Αλλά μπορώ να σας πω ότι η Ουκρανία πρέπει να ξεχάσει το ΝΑΤΟ. Μάλλον αυτή ήταν η αιτία του πολέμου».
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν σκοπεύει να προσφέρει στις ουκρανικές αρχές νέες εγγυήσεις ασφαλείας, καθώς θεωρεί ότι αυτό είναι υπόθεση της Ευρώπης.
«Δεν πρόκειται να παρέχω νέες μεγάλες εγγυήσεις ασφαλείας. Ας το κάνει η Ευρώπη, γιατί το θέμα είναι ότι η Ουκρανία είναι ο γείτονάς της», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη να καταλήξει σε συμφωνίες με τη Μόσχα και το Κίεβο σχετικά με τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου.
Και με τα τελευταία άρθρα ξεγυμνώθηκαν
Η πράσινη ανάπτυξη και η αύξηση του ρεύματος λόγω του πολέμου ήταν η δικαιολογία.
Ο στόχος ήταν μόνο η έξτρα φορολογία των πολιτών μέσω της τιμής της ενέργειας.
Θα χαρώ που η Ελλάδα πάει στον πάτο.
Κακομαθημένοι απλά.
Αγαπώ την χώρα σαν χώματα όχι όμως το κράτος και τους διεφθαρμένους ψηφοφόρους
Να αποχωρησουν ολοι οι ευρωπαιοι απο το νατο και να βαλουν διπλασιους δασμους στους αμερικλανους δλδ 50% και να δεις πως θα κανει κωλοτουμπα ο τραμπας.
Γιατι οταν ο πουτιν θελησε να πληρωνεται σε ρουβλια κι οχι σε δολλαρια το πετρελαιο εκει δεν αντισταθηκε ο τραμπας πατολο που τον ετσουξε για τα καλα
Ο μόνος παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει είναι μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας…Ο γελωτοποιός που ονομάζεται ΕΕ είναι το απόλυτο τίποτα…Το μόνο που είναι ικανή να κάνει είναι να φορολογεί τους πολίτες της για να κερδοσκοπεί η ελίτ της…