ΕΝΤΑΦΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΝΕΙΡΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ: ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ IDF ΚΑΙ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΤΟ ΓΚΟΛΑΝ – ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Κοινοποίηση:
AP24349553001923

Πάνω από εξήντα ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έβαλαν στο στόχαστρο συριακές στρατιωτικές εγκαταστάσεις μέσα σε μερικές ώρες σ’ όλη τη Συρία, σχεδόν μια εβδομάδα μετά την κατάληψη της Δαμασκού από τη συμμαχία ενόπλων οργανώσεων η οποία ανέτρεψε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφερε χθες Σάββατο μη κυβερνητική οργάνωση.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για «61 πλήγματα μέσα σε λιγότερες από πέντε ώρες» χθες Σάββατο το βράδυ από πλευράς των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, οι οποίες εντείνουν τους ρυθμούς των βομβαρδισμών τους μετά την πτώση του Άσαντ, έχουν προχωρήσει σε «συνολικά 446» από την 8η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

«Το Ισραήλ συνεχίζει την εντατικοποίηση των αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον του συριακού εδάφους, κυρίως για να καταστρέψει εντελώς σήραγγες σε ορεινές περιοχές όπου βρίσκονται αποθήκες βαλλιστικών πυραύλων», σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Στις σήραγγες βρίσκονταν «αποθήκες βαλλιστικών πυραύλων, πυρομαχικών, οβίδων για ολμοβόλα και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός», ανέφερε η ΜΚΟ, που έχει έδρα τη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.

Οι αποθήκες όπλων που έγιναν στόχοι βρίσκονταν σε περιοχές όπως η Καλαμούν, κοντά στη Δαμασκό· κοντά στη Ντεράα και τη Σουάιντα στον νότο και αλλού· νωρίτερα χθες, χτυπήθηκε επίσης «ινστιτούτο επιστημονικής έρευνας» στην Μπαρζέ, στα βορειοανατολικά όρια της Δαμασκού.

Στους στόχους συγκαταλεγόταν ακόμη «στρατιωτικό αεροδρόμιο», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά το οποίο τα πλήγματα σε «στρατιωτικές εγκαταστάσεις του προηγούμενου καθεστώτος» έχουν σκοπό να καταστραφεί ό,τι απομένει από τις στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας, ακόμη και του «μελλοντικού» στρατού της.

Προχθές Παρασκευή βομβαρδίστηκε «βάση πυραύλων στο όρος Κασιούν της Δαμασκού» και στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Σουάιντα και «εργαστήρια έρευνας και άμυνας στη Μασιάφ», στην επαρχία Χάμα.

Παράλληλα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, ο Ισραέλ Κατς, διέταξε τον στρατό του να «προετοιμαστεί να παραμείνει» όλο τον χειμώνα στην ουδέτερη ζώνη στα όρια του τμήματος του συριακού υψιπέδου του Γκολάν που κατέχει και έχει προσαρτήσει η χώρα του.

Ισραηλινά στρατεύματα μπήκαν στη ζώνη αμέσως μετά την πτώση του Άσαντ. Ο ΟΗΕ έκανε λόγο για «παραβίαση» της συμφωνίας απεμπλοκής του 1974 ανάμεσα στη Συρία και το Ισραήλ.

Ο Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζουλάνι -πλέον χρησιμοποιεί το πραγματικό του όνομα, Άχμαντ αλ Σάρεχ-, επικεφαλής της συμμαχίας με επικεφαλής τη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία) που ανέτρεψε τον Άσαντ, κατήγγειλε χθες την ισραηλινή εισβολή, προσθέτοντας ωστόσο πως η χώρα είναι υπερβολικά «εξαντλημένη» από τον πόλεμο που ξέσπασε το 2011 για να εμπλακεί σε νέα σύρραξη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. αχ αυτοι οι εβραιοι τιποτε σε αυτον τον κοσμο δεν προκεται να αφησουν ορθιο…….

  2. Το μόνο καλό είναι πως το Ισραήλ υποστηρίζει την δημιουργία κρατών από τους Δρούζους στον νότο και μέχρι την Δαμασκό, από τους Αλεβίτες στην περιοχή της Λατάκιας (στα παράλια) και των Κούρδων στις περιοχές που ήδη κατέχουν. Ήδη οι Δρούζοι δέχονται τις ισραηλινές δυνάμεις στα εδάφη τους χωρίς να προβάλουν αντίσταση. Στόχος των Ισραηλινών είναι βέβαια η αποκοπή των Ιρανών αλλά την ίδια ώρα και ο περιορισμός των Τούρκων. Δέλεαρ για τους Δυτικούς είναι η παράκαμψη επικίνδυνων κρατών για μια κοινή διαδρομή εμπορευμάτων μέσω της Ινδίας, των Αραβικών εθνών, του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας κ.ο.κ που θα παρακάμψει τις επικίνδυνες για το εμπόριο χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, την Τουρκία κλπ κλπ. Το παρουσίασε πριν λίγους μήνες ο Νετανιάχου στον ΟΗΕ και τώρα με τον Τραμπ θα έχει και υποστήριξη από τις ΗΠΑ.

Comments are closed.