Οπρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει λάβει επιθετική στάση απέναντι στη Ρωσία, γράφουν οι Asia Times.
Ειδικοί αναφέρουν ότι οι αρχικές υποθέσεις πολλών αναλυτών ότι ο Τραμπ, μόλις έρθει στην εξουσία, θα άρχιζε να δημιουργεί επαφές με τον Ρώσο πρόεδρο, δεν έγιναν πραγματικότητα.
Από την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρόεδρος, ο Τραμπ έχει εντείνει τη ρητορική του προς τη Ρωσία.
Δεύτερον, τόνισε ότι θα ήθελε ο ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου.
Ο Τραμπ θέλει πραγματικά να τερματίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά σταδιακά αλλάζει τους όρους του, καθώς φέρεται να βλέπει δυνατότητες πίεσης στην Ρωσία.
Την προηγούμενη μέρα, το κανάλι NBC σημείωσε ότι είχε προκύψει διχασμός στον Λευκό Οίκο σχετικά με τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Έτσι, ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία Κιθ Κέλογκ και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικ Βαλτς θέλουν να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία.
Άλλοι, ωστόσο, υποστηρίζουν την μείωση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ ανέφερε ότι ήλπιζε να συνάψει συμφωνία με το Κίεβο, εφόσον οι ουκρανικές αρχές θα εγγυηθούν τις προμήθειες μετάλλων σπάνιων γαιών σε αντάλλαγμα για οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Ρώσος Προεδρικός Γραμματέας Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι τα σχέδια του Τραμπ για τα ουκρανικά μέταλλα σπάνιων γαιών αντιπροσωπεύουν μια εμπορική πρόταση.
Ταυτόχρονα, το καλύτερο που είχε να κάνει η Ουάσιγκτον θα ήταν να μην βοηθήσει καθόλου το Κίεβο και έτσι να συμβάλει στον τερματισμό της σύγκρουσης, πρόσθεσε.
Οι διαπραγματεύσεις στο Κατάρ ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους δεν πήγαν καθόλου καλά όπως φαίνεται.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι σε τρομερό δίλλημα , αφού ήρθε στην εξουσία μετά από Τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, με την Ρωσία να κατέχει μεγάλο μέρος της χώρας αυτής, και σχεδόν όλα τα κοιτάσματα μετάλλων σπάνιων γαιών στα χέρια της Μόσχας που δεν τα αφήσει σε κανέναν .
Ο Τραμπ παρ ‘όλη αυτήν την δήλωση δεν επιθυμεί επουδενί καμία στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αφού ο ίδιος επιζητά ειρήνη για μπίζνες με στόχο την ραγδαία μείωση του αμερικανικού υπέρογκου χρέους των 36 τρισ δολαρίων.
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι Ρώσοι δεν κάνουν χιλιοστό πίσω από τα κατεκτημένα εδάφη, χωρίς σοβαρότατα ανταλλάγματα, όπως την ολική άρση των οικονομικών κυρώσεων, το ξεπάγωμα των ρωσικών κεφαλαίων, και την αναγνώριση καθεστώτος παγκόσμιας δύναμης, κάτι για το οποίο αντιτίθενται οι σύμβουλοι του.
Ίσως η μόνη λύση θα ήταν η προσωπική επαφή των δύο ηγετών που θα συζητούσαν προσωπικά μια διέξοδο, ανεκτή και για της δύο πλευρές, με στόχο να σωθεί ο πλανήτης.