Με αφορμή τις προειδοποιητικές πινακίδες για τσουνάμι που έχουν αναρτηθεί σε διάφορες περιοχές της Κωνσταντινούπολης, επανήλθε στο προσκήνιο η συζήτηση για τον μεγάλο σεισμό που αναμένεται να «χτυπήσει» την πόλη – και θα είναι «μεγάλος» όπως χαρατηριστικά λέει ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, διότι θα έπρεπε να είχε εκδηλωθεί ως το 2020, και όσο τα χρόνια περνούν τόσο συσσωρεύονται οι τάσεις.
«Ανά πάσα στιγμή το ξέσπασμα του μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, μπορεί σήμερα, μπορεί αύριο, μπορεί σε πέντε χρόνια» λέει ο Λέκκας
Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνει o Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, μιλώντας στην ERTnews. Όπως σημείωσε «μόνο το 1/3 των κτιρίων δεν έχει μεγάλη τρωτότητα στην πόλη των 20 εκατ. κατοίκων», ενώ για τα υπόλοιπα 2/3 υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να υποστούν σοβαρές ζημιές σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.
Τι συμβαίνει με το ρήγμα της Ανατολίας – Γιατί υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι
«Δεν ξέρουμε εάν θα εκδηλωθεί άμεσα, μπορεί και σε πέντε χρόνια» σημείωσε και εξήγησε «έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο ρήγμα, το ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο έχει ένα μήκος της τάξεως των 1.500 χιλιομέτρων από την Κασπία μέχρι το Αιγαίο, χωρίζεται σε 13 μεγάλα κομμάτια, τα 12 κομμάτια έχουν σπάσει και έχουν δώσει μεγάλους σεισμούς. Το τελευταίο κομμάτι που αναμένεται να σπάσει είναι αυτό που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης, στον κόλπο του Μαρμαρά. Διαπιστώθηκε ότι έπρεπε ήδη να έχει γίνει ένας σεισμός μέχρι το 2020, όμως δεν έγινε ο σεισμός αυτός. Όσο περνάει ο χρόνος οι πιθανότητες αυξάνουν και αυξάνει και η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο μέγεθος γιατί συσσωρεύονται οι τάσεις».
Όπως σημείωσε στην Κωνσταντινούπολη κατοικούν 20 εκατ. άνθρωποι και το 1/3 των κτιρίων είναι παλιά και ιδιαίτερα ευάλωτα. Το 1/3 είναι καινούργια αλλά και έχουν και τον καλύτερο αντισεισμικό κανονισμό (στην Αντιόχεια στον περσινό σεισμό καταστράφηκαν όλα τα καινούργια κτίρια) και μόνο το 1/3 των κτιρίων έχουν αντισεισμική θωράκιση. Οπότε η τρωτότητα είναι μεγάλη και γι’ αυτό και οι Τούρκοι παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα».
«Υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι, γιατί το ρήγμα είναι πολύ μεγάλο, γύρω στα 60 χιλιόμετρα, και ο κόλπος του Μαρμαρά είναι ένας κλειστός κόλπος και έχουμε ανακλάσεις θαλάσσιων κυμάτων και μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι της τάξης των 10 μέτρων».
Πάντως, εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως «δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται στην Τουρκία επηρεάζει τον ελληνικό χώρο. Εάν δεν γίνει πρώτα ο σεισμός, κάθε συσχέτιση είναι λανθασμένη».
Πινακίδες για τσουνάμι σε όλη την Κωνσταντινούπολη
Σε πολλές περιοχές της Κωνσταντινούπολης έχουν τοποθετηθεί προειδοποιητικές πινακίδες για τσουνάμι, οι οποίες ξεκίνησαν να τοποθετούνται το διάαστημα 2019-2020. Τα τελευταία δύο χρόνια τα έχουν βάλει σε πάρα πολλά σημεία στην παραλία, για να ενημερώσουν τον κόσμο σε περίπτωση μεγάλου σεισμού και κινδύνου για τσουνάμι, πού και πάει και που να κατευθυνθεί.
Θα ορμηξουν μετά τα ντουβαριατενεκεδοκεφαλοφορα θρησκοληπτα ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΟΣΧΑΡΙΑ να πουν για παϊσιους και πράσινα άλογα,για γέροντες της Αριζόνα και τυφλες γεροντισσες,για τόσο ΖΩΑ μιλάμε,για πιθήκους και μχιμπατζηδες
Εδώ δεν μπορούμε να μαντέψουμε τον καιρό, θα μαντέψουμε τους σεισμούς?
Όταν μεγαλώσω θα γίνω είτε σεισμολόγος ή χαρτορίχτρα.
Πίπες
Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε?
Για την Αθήνα ετοιμαστείτε η τιμωρία για τα εγκλήματα των 300 της Βουλής θα είναι μεγάλη
Από πότε οί σεισμολόγοι είναι ικανοί νά προβλέπουν σεισμούς ; Πολέμησαν τό Σύστημα πρόβλεψης ΒΑΝ τών Φυσικών Βαρώτσου, Αλεξόπουλου και Νομικού , μέ νύχια καί με δόντια επειδή άλλοι εκτός Σεισμολογιας μπήκαν στά χωράφια τους ! Άσε τί σέρνουν μεταξύ τους προσπαθώντας νά απαξιώσουν ό ένας τόν άλλο .
Την Αγιά Σοφιά φοβάμαι μόνο, έτσι που την έχουν καταντήσει οι τουρκαλάδες…
Τζαμι ειναι και καλα θα κανει να ισοπεδωθει.
Δεν θα έλεγα όχι σε μια ολική ισοπέδωση της Πόλης.
Εγώ βλέπω αυτές τις μέρες περίεργο καιρό στη χώρα μας και μια αφύσικη ζέστη.. Μην γίνει τελικά εδώ κανένας μεγάλος σεισμός και ψαχνομαστε !!