Η Μαρίν Λεπέν αποφάσισε να ρίξει την κυβέρνηση Μπαρνιέ αποσύροντας την ανοχή της λόγω του προωθούμενου προϋπολογισμού λιτότητας στη Γαλλία. Όμως με την υποστήριξη της πρότασης μομφής, ο απώτερος στόχος της – εξ αρχής – δεν είναι η ανατροπή μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, αλλά η πτώση του Εμανουέλ Μακρόν.
Και το πολιτικό παράδοξο είναι πως ήταν ο Γάλλος Πρόεδρος που της έδωσε τη δυνατότητα να το κάνει, παραχωρώντας της ρόλο kingmaker, αποκλείοντας τη συμμαχία Αριστεράς – Κεντροαριστεράς (Λαϊκό Μέτωπο) από την κυβέρνηση και μάλιστα κόντρα στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βαθιά πολιτική κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας θα μπορούσαν να εξαπλωθούν σε όλη την ΕΕ. Εξάλλου πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομίας της Ευρώπης και το γεγονός πως τα επιτόκια δανεισμού της ξεπέρασαν αυτά της Ελλάδας είναι ένα εξαιρετικά δυσοίωνο μήνυμα. Η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (πάνω από 6%) και καλείται να εφαρμόσει έναν προϋπολογισμό λιτότητας για τον περιορισμό του στο όριο του 3%, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς της ΕΕ. Αυτό μεταφράζεται σε μέτρα ύψους 60 δισ. ευρώ.
Η στρατηγική της Λεπέν
Παρά τις παραχωρήσεις του Μπαρνιέ για να βρει μια «χρυσή τομή» με την Λεπέν, η επικεφαλής της ακροδεξιάς ζητούσε περισσότερα. Μάλιστα σύμφωνα με τον απερχόμενο πρωθυπουργό, όπως είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, η Λεπέν ουδέποτε είχε διάθεση να καταλήξει σε μια συμφωνία. Από το κυβερνητικό περιβάλλον αναφέρεται πως επιδίωξής της ήταν να προκαλέσει μεγαλύτερο πολιτικό χάος.
«Η Μαρίν Λεπέν θέλει να γίνει πρόεδρος και οργανώνει το χάος», ανέφερε στο Reuters ο Γιανίκ Νόιντερ, βουλευτής της κεντροδεξιάς, ενώ ο Έρικ Γουέρθ, πρώην υπουργός και βουλευτής του κόμματος του Μακρόν σημείωσε πως η Λεπέν «κάνει λάθος που ανατρέπει την κυβέρνηση γιατί θα φέρει την ευθύνη». «Θα είναι αυτή που θα έχει πατήσει το κουμπί. Κανείς άλλος. Το RN δείχνει ότι δεν είναι ένα κυβερνητικό κόμμα», τόνισε.
Σχεδιάζοντας το τέλος του Μακρόν
Ο «απώτερος στόχος» φαίνεται πως δεν είναι άλλος από τον Εμανουέλ Μακρόν. Η Μαρίν Λεπέν επιδιώκει να τον οδηγήσει σε παραίτηση. Μέχρι στιγμής η επικεφαλής της ακροδεξιάς δεν έχει ζητήσει επίσημα την αποχώρησή του από την προεδρία, όμως τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα. «Το Σύνταγμά μας είναι σαφές», είπε η Λεπέν τη Δευτέρα: «Σε περίπτωση σοβαρής πολιτικής κρίσης, ο πρόεδρος της δημοκρατίας έχει τρεις επιλογές: Ανασχηματισμός της κυβέρνησης, διάλυση της κυβέρνησης ή παραίτηση του ίδιου».
Με τις δύο πρώτες επιλογές να έχουν ήδη εξαντληθεί το μόνο που απομένει είναι η παραίτηση του Μακρόν. Ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος τονίζει πως δεν έχει τέτοια πρόθεση: «Εκλέχτηκα δύο φορές από τον γαλλικό λαό», είπε σύμφωνα με το Politico και πρόσθεσε: «Είμαι εξαιρετικά περήφανος για αυτό και θα τιμήσω την εμπιστοσύνη τους με όλη μου την ενέργεια μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της θητείας μου για να υπηρετήσω τη χώρα».
Ο Πάτρικ Βάιλ, ιστορικός της ακροδεξιάς, υπογράμμισε στο Reuters πως οι επιδιώξεις της Λεπέν είναι ξεκάθαρες. «Θέλει πρόωρες προεδρικές εκλογές», είπε και προβλέπει πως το επόμενο διάστημα θα απορρίψει όλους τους προτεινόμενους πρωθυπουργούς από τον Μακρόν, εξωθώντας τον σε παραίτηση. «Είναι μια κίνηση “ματ”. Αν απορριφθούν όλες οι κυβερνήσεις που προτείνει, τι άλλο μπορεί να κάνει;».
Η επιδίωξη της Λεπέν έχει ισχυρή βάση
Οι επικριτές της Λεπέν ισχυρίζονται πως το παιχνίδι της είναι υψηλού ρίσκου, καθώς «θα χρεωθεί την πυροδότηση μιας χαοτικής κατάστασης» και μάλιστα σε σύμπραξη με την Αριστερά, την οποία η ίδια έχει χαρακτηρίσει ως «εθνικό κίνδυνο». Άλλοι πάλι τονίζουν πως ακόμη κι αν αναλάβει την προεδρία, τελικά θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα ίδια δημοσιονομικά προβλήματα.
Η ίδια από την πλευρά της επισημαίνει πως ο προϋπολογισμός λιτότητας του Μπαρνιέ δεν είναι μονόδρομος και η άρνησή του να ακούσει τα αιτήματα του RN, ήταν αυτή που οδήγησε στις τρέχουσες εξελίξεις. Επιπλέον, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι επιδιώξεις της Λεπέν έχουν ισχυρή βάση.
Η αποδοχή του Γάλλου Προέδρου είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η πλειονότητα επιθυμεί την παραίτησή του και εννιά στους δέκα πολίτες συμφωνούν πως η χώρα βρίσκεται σε παρακμή. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα κοινής γνώμης που δημοσιεύθηκε στο CNews, το 62% των ερωτηθέντων δηλώνει πως ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να παραιτηθεί εάν ο Μπαρνιέ ανατραπεί. Μεταξύ των ψηφοφόρων της Εθνικής Συσπείρωσης, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 87%.
Φωνές για παραίτηση και στον συντηρητικό χώρο – «Ο Μακρόν θα πέσει, εκλογές το 2025»
Το Λαϊκό Μέτωπο έχει ζητήσει εδω και καιρό την παραίτησή του Εμανουέλ Μακρόν μετά την απόφαση του να το αποκλείσει «πραξικοπηματικά» από την κυβέρνηση, καταγγέλλοντάς τον για «κλοπή του εκλογικού αποτελέσματος». Το χειρότερο για τον Μακρόν είναι πως το σενάριο της παραίτησής του δεν συζητείται πλέον μόνο από την «ακραία», όπως την χαρακτηρίζει, αντιπολίτευση.
Ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ, ένα πρόσωπο με κύρος στον γαλλικό συντηρητικό χώρο που υποστήριξε τη συνεργασία του κόμματός του Les Républicains με τον Μακρόν, σύμφωνα με το Politico, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως οι νέες προεδρικές εκλογές ενδεχομένως να είναι «η μοναδική λύση» στην τρέχουσα κρίση. Υπενθυμίζεται επίσης πως ο πρώην πρωθυπουργός του Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε «προβλέψει» πως ο Γάλλος Πρόεδρος «θα αναγκαστεί να παραιτηθεί σε λίγους μήνες». Έσπευσε μάλιστα να ανακοινώσει και την υποψηφιότητά του για την Προεδρία εκτιμώντας ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν την άνοιξη του 2025.
Ο Μακρόν επιμένει πως θα ολοκληρώσει τη θητεία του, ωστόσο, όπως σημειώνει σε σημείωμά του το EuroIntelligence, «έχει δείξει στο παρελθόν πως μπορεί να αιφνιδιάζει και να μετατοπίζεται ριζικά από τις προηγούμενες θέσεις του». Η παραίτηση Μακρόν, που έχει ακόμη δυόμισι χρόνια θητεία, θα είναι ένας πολιτικός σεισμός για τη Γαλλία. Κανένας πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της χώρας δεν έχει παραιτηθεί πλην του Σαρλ Ντε Γκωλ μετά τα γεγονότα του 1968. Θα είναι όμως παράλληλα και η μεγαλύτερη ευκαιρία για τη Μαρίν Λεπέν να πετύχει αυτό που πάντα επιδίωκε: να γίνει Πρόεδρος της Γαλλίας.
κοιτα μη σου γυρισει μπουμερανγκ. αν πανε τα επιτοκια δανεισμου στο θεο οταν παρεις την εξουσια θα φας εσυ ολο το σκατο.
Η Κρίσις στην Γαλλία δεν ξεκινάει τώρα. Ξεκίνησε όταν η Δασκάλα κατάφερε να ανεβάσει τον Μαθητή της στο ανώτερο σκαλοπάτι της Εξουσίας. Τα “παραλειπόμενα”, ας τα αφήσουμε παραλειπόμενα. Τα προέβαλαν για να γίνουν “γνωστοί”, συμπαθείς ως “απελευθερωμένοι, διότι δεν είχαν να επειδείξουν κάτι άλλο. Όπως ο νέος παρ’ ολίγον Ιδιοκτήτης “κόμματος” σε εμάς και εάν δεν το κρατήσει ας διαλυθεί, φτειάχνουμε άλλο τώρα που γίναμε γνωστοί. Η Ουσία είναι αυτή. Είχε στόχευση, είχε “παραδοχές”, είχε “υποχωρήσεις”, Πολιτικές και “ένδοτισμό” απέναντι σε απαιτήσεις άλλων δυνάμεων. Τα ίδια και γύρω – γύρω μέχρις εδώ σε εμάς. Ακόμη και τώρα που έπεσαν δεν αποχωρούν. Τέτοια “λύσσα” να πλησιασουν τους στόχους που τους έβαλαν.ΠΡάγματική Κρίσις Αξιών, Πολιτικού ήθους, Οικογενείας, Πίστεως, Έθνους, Ιστορίας, Περιουσίας, Εργασίας και ότι άλλο μπορούν να να διαλύουν,ν α μείνει ο άνθροπος χωρίς τίποτε.