ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΡΑΜΑ – ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΣΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΜΠΕΚΤΑΣΗΔΕΣ – ΕΔΩΣΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ;

Κοινοποίηση:
erdogan-rama

Tο πρώτο ανεξάρτητο κρατίδιο ισλαμιστών στα Τίρανα, με έκταση περίπου το ένα τέταρτο του Βατικανού, ονειρεύεται να κάνει πραγματικότητα ο Έντι Ράμα.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Hurriyet τα σχέδια του Ράμα αφορούν τους «Μπεκτασήδες», μια σύγχρονη έκφραση του ισλαμισμού, και βασίζονται πάνω στο πρότυπο του Βατικανού.

huriet-rama

Όπως σημειώνεται οι Bektashi, είναι ένα σιιτικό σουφικό τάγμα που ιδρύθηκε στην Τουρκία τον 13ο αιώνα.

Ο Ράμα, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο «τουρκικό σπίτι» στη Νέα Υόρκη, μίλησε στους New York Times και υποστήριξε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν το 2025 με στόχο «την προώθηση ενός ανεκτικού Ισλάμ για το οποίο η Αλβανία θα είναι υπερήφανη».

Ο σχεδιασμός προβλέπει την δημιουργία κράτους σε μια έκταση 109 στρεμμάτων στα Τίρανα με κατοίκους που θα έχουν τη δική τους διοίκηση και τα δικά τους διαβατήρια, όπως συμβαίνει με το Βατικανό.

Το σχετικό διάταγμα έχει αναλάβει να συντάξει, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, μια ομάδα δικηγόρων – ανάμεσά τους και ειδικοί στο διεθνές δίκαιο – με στόχο να εγκριθεί στη Βουλή.

Αν γίνει πραγματικότητα, το νέο κράτος θα διοικείται από τον δερβίση των Bektashi, Έντμοντ Μπραχιμάζ, γνωστό και ως Baba Mondi.

Κύριο χαρακτηριστικό του νέου κράτους θα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η ανεκτικότητα. Όπως δηλώνει «ο Αλλάχ δεν απαγορεύει τίποτα. Δεν θα υπάρχει απαγόρευση του αλκοόλ, οι γυναίκες θα ντύνονται όπως θέλουν, θα υπάρχει μια μικρή ομάδα ασφαλείας αλλά όχι στρατός, δικαστήρια και συνοριοφύλακες. Αξίζουμε ένα κράτος. Εμείς είμαστε οι μόνοι που λέμε την αλήθεια για το Ισλάμ».

Αντιδρούν οι Τούρκοι Μπεκτασήδες

Την αντίδραση εκπροσώπων της σέκτας των Μπεκτασήδων (ή Μπεκτασί) στην Τουρκία προκαλεί το σχέδιο του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα να ιδρύσει εντός της επικράτειας της χώρας του ένα κυρίαρχο μουσουλμανικό κράτος Μπεκτασήδων στο πρότυπο του Βατικανού.

Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων των Αλεβιτών-Μπεκτασήδων από την Τουρκία, σε δηλώσεις τους που δημοσιεύονται στο αζερικής ιδιοκτησίας τουρκικό δίκτυο Haber Global, λένε ότι Μπεκτασισμός και «θρησκευτικό κράτος» είναι έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεβιτών Τουρκίας Ζεϊνέλ Αμπιντίν Κοτς δήλωσε: «Ως Αλεβίτες που ζούμε στην Τουρκία, διατηρούμε τη θέση μας υπέρ της κοσμικότητας. Ο μπεκτασισμός είναι ένα σύστημα πίστης που προέρχεται από την Τουρκία. Ωστόσο και στην Αλβανία ζουν περίπου 115 χιλιάδες Μπεκτασήδες. Κι αυτό αντιπροσωπεύει το 5% του πληθυσμού της Αλβανίας. Δεν καταλαβαίνω ακριβώς γιατί υπάρχει ανάγκη για ένα τέτοιο κράτος. Εντάσσεται σε αυτό ο Μπεκτασισμός της Τουρκίας ή μήπως πρόκειται για μια υπόθεση της Αλβανίας; Εμείς σε καμία περίπτωση δεν εγκρίνουμε ένα κράτος που βασίζεται σε μια πίστη».

Αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεβιτών Μπεκτασήδων και συγγραφέας Αλί Μπακίζ θεωρεί ότι η πίστη των Μπεκτασήδων δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα θρησκευτικό κράτος. «Ο τρόπος των Αλεβιτών Μπεκτασήδων ζει σε αυτά τα χώματα εδώ και αιώνες. Αργότερα, με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, εξαπλώθηκε στα Βαλκάνια, φτάνοντας μέχρι την Ουγγαρία. Και η Αλβανία είναι η πιο σημαντική χώρα από αυτές. Η φιλοσοφία των Αλεβιτών Μπεκτασήδων θεωρεί τα 72 έθνη ως ένα, συμβουλεύει να είναι καθείς κυρίαρχος των πράξεών του, των ερωτικών ορμών του και των λόγων του, και τάσσεται στο πλευρό των καταπιεσμένων. Ένα θρησκευτικό κράτος δεν είναι κάτι το σωστό. Το κάθε κράτος έχει εξουσία, ενώ στην πίστη των Αλεβιτών Μπεκτασήδων υπάρχει η ελευθερία», δήλωσε ο Αλί Μπακίζ.

Από την πλευρά του, ο νυν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεβιτών Μπεκτασήδων στην Τουρκία Χουσεΐν Γκιουζέλγκιουλ φέρεται να δηλώνει μεν ότι βρίσκει γενικώς θετικά τα διάφορα βήματα που κάνουν τα κράτη όσον αφορά την αναγνώριση της πίστης των Αλεβιτών Μπεκτασήδων ανά τον κόσμο, υποστηρίζει όμως και αυτός την άποψη ότι η πίστη των Μπεκτασήδων και το θρησκευτικό κράτος δεν μπορούν να συμβαδίσουν. «Δεν θεωρούμε σωστό ένα κράτος που βασίζεται στη θρησκεία. Δεν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο όπου υπάρχει ανεκτικότητα, ειρήνη και αγάπη», τόνισε ο Γκιουζέλγκιουλ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Δεν τον παίζω τον Ράμα το παλιόπαιδο, θα στείλω επιστολή στην Ούρσουλα Φον Ντερ Αλιεν να μην τον παίζει ούτε αυτή, θα δείτε τι θα πάθει.

Leave a Response