ΜΕΙΝΑΜΕ ΜΕ ΤΑ RAFALE ΣΤΟ… ΧΕΡΙ – ΜΑΣ ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ: ΠΥΡΑΥΛΟΙ METEOR ΚΑΙ EUROFIGHTER ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – ΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΔΕΝΔΙΑ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΥΠΕΡΟΠΛΙΑ ΚΑΠΟΥ ΕΔΩ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ

Κοινοποίηση:
4dc2f25aca09350056e58a3d2e72ca19_XL

Αντιμέτωπη με έναν γηράσκοντα αεροπορικό στόλο και παρατεταμένες καθυστερήσεις στην απόκτηση νέων F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία επιταχύνει τις προσπάθειές της για την προμήθεια αεροσκαφών Eurofighter Typhoon.

Στο πλαίσιο επείγοντος σχεδίου για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της αεροπορίας της, η γείτων φέρεται να ετοιμάζεται να αγοράσει ακόμα και μεταχειρισμένα Eurofighter.
Η στρατηγική προμηθειών της Τουρκίας περιλαμβάνει την αρχική απόκτηση 20 μεταχειρισμένων Eurofighter Typhoon Tranche 1 από το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούμενη από επιπλέον 20 νέα αεροσκάφη Tranche 4.
Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα La Razon, οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το 2026 και να ολοκληρώνονται το 2030.
Παλαιότερες αναφορές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης περιελάμβαναν μη επιβεβαιωμένους ισχυρισμούς ότι τα Eurofighters που θα αποκτήσει η Τουρκία μπορεί να περιλαμβάνουν αεροσκάφη που είχαν προηγουμένως πωληθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο σε χώρες του Κόλπου.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στις 6 Φεβρουαρίου, πηγή από το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η αεροπορία της χώρας συνεχίζει τις προσπάθειές της για την προμήθεια 40 αεροσκαφών Eurofighter Typhoon για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών.

Η πηγή τόνισε ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια, και δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις σε αυτό το στάδιο.
Το Έγγραφο Ορισμού Αναγκών, το οποίο συνετάχθη μετά από διαπραγματεύσεις, έχει υποβληθεί τόσο στο Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και στην εταιρεία παραγωγής.
Το υπουργείο αναμένει επί του παρόντος την πρόταση τιμολόγησης. Η πηγή σημείωσε επίσης ότι ενώ προτιμάται η πρώτη παρτίδα αεροσκαφών να είναι νέα, η τελική συμφωνία θα εξαρτηθεί από την προσφορά που θα ληφθεί.

Ο ρόλος της Γερμανίας

Στις 13 Νοεμβρίου 2024, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Yaşar Güler ανακοίνωσε ότι η Γερμανία είχε άρει τη μακροχρόνια αντίρρησή της στην πώληση Eurofighter Typhoon από την Τουρκία.
Προηγουμένως είχε μπλοκάρει την πώληση, επικαλούμενη γεωπολιτικές ανησυχίες όπως η απόκτηση από την Τουρκία ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και οι καθυστερήσεις στην έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Οκτωβρίου 2024 ότι η Γερμανία είχε δώσει έγκριση εντέλει και ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στις 18 Δεκεμβρίου 2024, δύο αεροσκάφη Eurofighter Typhoon από τη Βασιλική Αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Mürted στην Άγκυρα μετά τη συμμετοχή τους στην άσκηση Ferocious Falcon V στο Κατάρ.
Τούρκοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν λεπτομερή αξιολόγηση των αεροσκαφών.
Η Eurofighter GmbH, η πολυεθνική κοινοπραξία που είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την παραγωγή του Typhoon, αποτελείται από την Airbus Defence and Space (46%), τη BAE Systems (33%) και τη Leonardo (21%).
Οι εταίροι της κοινοπραξίας εδρεύουν στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Ιταλία.

Meteor

Εν τω μεταξύ, τα σχέδια της Τουρκίας να εξοπλίσει τα Eurofighter Typhoon που σκοπεύει να αποκτήσει με πυραύλους Meteor έχουν προκαλέσει ανησυχίες στην Ελλάδα, δεδομένου του στρατιωτικού ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή του Αιγαίου.
Η Ελλάδα έχει εκφράσει αντιρρήσεις και φέρεται να καταβάλλει διπλωματικές προσπάθειες για να εμποδίσει την Τουρκία να εξασφαλίσει αυτά τα όπλα.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan προκάλεσε αίσθηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 10 Ιανουαρίου όταν χαρακτήρισε τη Γαλλία “μικρή χώρα”, ένα σχόλιο που αποτελεί ειρωνεία της τύχης, δεδομένου ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται τώρα την απόκτηση γαλλικής κατασκευής πυραύλων Meteor.
Ο πύραυλος Meteor, που αναπτύχθηκε από την MBDA, είναι ένας από τους πιο προηγμένους πυραύλους αέρος-αέρος παγκοσμίως.
Με εμβέλεια άνω των 100 χιλιομέτρων, χρησιμοποιεί έναν κινητήρα ramjet που του επιτρέπει να διατηρεί υψηλές ταχύτητες σε μεγάλες αποστάσεις.
Το σύστημα στόχευσης με καθοδήγηση ραντάρ το καθιστά εξαιρετικά αποτελεσματικό εναντίον στόχων και ικανό να εμπλέξει πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα.
Η Άγκυρα αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στην άμεση προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 έναντι του εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος στόλου της.
Μιλώντας στο κοινοβούλιο στις 26 Νοεμβρίου 2024, ο Υπουργός Άμυνας Güler επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία έχει εγκαταλείψει το σχέδιό της να αποκτήσει κιτ εκσυγχρονισμού για τα αεροσκάφη που κατέχει επί του παρόντος.

“Στο πλαίσιο του έργου προμήθειας F-16 Modern, οι προσπάθειές μας συνεχίζονται για να εισαχθούν προηγμένα, σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη στο απόθεμά μας μέχρι να τεθούν σε λειτουργία τα εγχώρια αναπτυγμένα αεροσκάφη μας HÜRJET και πέμπτης γενιάς KAAN.
Έχουμε πραγματοποιήσει την αρχική πληρωμή για την προμήθεια αεροσκαφών F-16 Block 70, ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτή η αγορά περιλαμβάνει 40 αεροσκάφη F-16 Block 70 Viper. Αρχικά σχεδιάζαμε να εκσυγχρονίσουμε 79 αεροσκάφη με κιτ αναβάθμισης, αλλά τώρα έχουμε εγκαταλείψει αυτό το σχέδιο.”
Αντί να προμηθευτεί αυτά τα κιτ αναβάθμισης από τις ΗΠΑ, η Άγκυρα έχει επιλέξει να μεταφέρει τις ευθύνες εκσυγχρονισμού στην Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ).
Υπενθυμίζεται πως το 2021 η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκδίωξε επίσημα την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 Joint λόγω της αγοράς εκ μέρους της Άγκυρας του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 το 2017.
Η εκδίωξη κόστισε στην Τουρκία 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από εξαγωγές, καθώς ορισμένα από τα εξαρτήματα για τα F-35 δεν θα κατασκευάζονταν πλέον στην Τουρκία.
Ωστόσο, η Άγκυρα ελπίζει να επιστρέψει στο πρόγραμμα F-35 με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
Ο Guler δήλωσε προηγουμένως ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν επιδείξει μια αλλαγή στην προσέγγισή τους για την πώληση F-35 στην Τουρκία, επηρεασμένοι από την ανάπτυξη από την Τουρκία του ιθαγενούς μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, του KAAN.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμη συγκεκριμένη πρόοδος σε αυτό το μέτωπο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. ΣΙΓΑ ΤΑ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΚΑΠΠΟΤΕ ΤΟ 1974 ΕΙΧΑΜΕ ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΕ ΤΑ MIRAGE 2000 ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΤΟΤΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΑΧΑΝ ΑΡΑΓΜΕΝΑ ΣΤΙΝ ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΤΑ ΜΟΓΓΟΛΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΟΙ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ ΤΗ ΜΙΣΗ ΚΥΠΡΟ…ΤΗ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΑ ΥΠΕΡΣΥΝΓΧΡΟΝΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΙΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ????

  2. Ο/Η ΠΑΥΛΟΣ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ ΝΤΕ ΛΟΥΓΚΡΕΣ - ΤΟ ΚΛΕΦΤΡΟΝΙ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ λέει:

    Μας ΓΚΑΣΤΡΩΣΑΤΕ με τα όπλα. Δεν κοιτάμε λέω εγώ σοβαρότερα θέματα όπως η υγεία και η παιδεία που ο αλήτης ο ΚΟΥΛΗΣ διέλυσε.

    1. ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΙΛΥΣΕ Η ΚΟΥΛΑ …???ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΟΥ Η ΦΑΜΗΛΙΑ ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΑ ΚΛΕΦΤΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΦΗΝΕΣ ΝΤΕ ΛΟΥΓΚΡΕΣ…..

  3. Οι δικοί μας δεν μπήκαν ποτέ σε μια τέτοια κοινοπραξία, όχι μόνο για να αποκτήσουν εμπειρία και τεχνογνωσία Έλληνες μηχανικοί αλλά ακριβώς για να έχουμε εν μέρει μια αυτονομία αλλά και τον έλεγχο πώλησης σε σημαντικά όπλα. Αντίθετα, πάντα έκαναν τις χάρες σε πλασιέ όπλων και σε μεσάζοντες που δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να εισπράττουν μίζες. Αυτά είναι τ’ αποτελέσματα! Έχουμε κατάρρευση του πληθυσμού της χώρας, αθρόα εισβολή λαθρομεταναστών και στο βάθος διαμελισμό αν όχι ολοκληρωτική εξαφάνιση του Ελληνικού κράτους και έθνους, κι όλα αυτά για 4-5 οικογένειες που διοικούν την Ελλάδα τα χρόνια μετά την κατοχή!

  4. ποτε ηταν οι Γαλλοι συμμαχοι; στην Ανδριανουπολη δεν μας εγκατελειψαν; να μην πω για το Β’ ΠΠ… καπιοι νομιζουν πως τρωμε σανο

  5. Γκρέμισμα το καθεστώς, πούλημα τα πανάκριβα σάπια αεροπλάνα και αγορά SU30SM2 (multirole) και SU35 (αεροπορικής υπεροχής) από το Ρωσία χτες, όπως η Ινδία.
    Με 4δις έχουμε καινούργια αεροπορία 150 αεροσκαφών. Πήγαν τις προάλες στον Άραξο οι Ινδοί με SU30SM για κοινές ασκήσεις και έκλαιγαν οι Έλληνες Ίκαροι όταν είδαν το αεροπλάνο από κοντά.

    Και πριν πει κάποιος που θα βρούμε 4δις για μία και έξω αγορά, από εκεί που θα αναγκαστεί να βρει ο Μητσοτάκης 12δις για το ΝΑΤΟ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ από φέτος. Εκτός αν ζείτε κάτω από πέτρες και δεν ξέρετε τί σκτ γίνεται με τα λεφτά σας.

Leave a Response