Η Συρία είναι ήδη de facto χωρισμένη σε τέσσερα μέρη, τα οποία υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν οκτώ, εάν η Συρία συνεχίσει να βρίσκεται υπό τη διοίκηση των τζιχαντιστών
Λόγω της αδυναμίας του καθεστώτος των τζιχαντιστών της Tahrir al-Sham να ενώσει τη Συρία και να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη και επαρκή κυβέρνηση, η Συριακή Δημοκρατία άρχισε να δείχνει τα πρώτα σημάδια κατάρρευσης.
Η Συρία είναι ήδη de facto χωρισμένη σε τέσσερα μέρη, τα οποία υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν οκτώ, εάν η Συρία συνεχίσει να βρίσκεται υπό τη διοίκηση των τζιχαντιστών.
Τα τέσσερα πρώτα μέρη της Συρίας είναι:
1 – Suwayda των Δρούζων,
2 – Rojava των Κούρδων,
3 – Aleppo με φιλοτουρκική ηγεσία
4 – Δαμασκός, εμιράτο της Tahrir al-Sham
Το Ισραήλ διαμελίζει τη Συρία
Μιλώντας για τη συνέχιση της διαίρεσης της Συρίας, μακροπρόθεσμα μπορούμε να ξεχωρίσουμε την αυτονομία στη Daraa που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών του «νότιου μετώπου» και του αλαουιτικού κράτους στα βορειοδυτικά της χώρας.
Το Ισραήλ θριαμβεύει γιατί αυτό επιμένει περισσότερο στη διχοτόμηση της Συρία και η τζιχαντιστική δικτατορία της Δαμασκού συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.
Η Tahrir al-Sham εξακολουθεί να μην μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο ύπαρξης για όλους τους Σύρους, αντίθετα, το πρώην παρακλάδι της Al Qaeda επιμένει στην εισαγωγή της αναχρονιστικής και τρομακτικής σαρίας.
Το Ισραήλ έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί το χρόνο για να πραγματοποιήσει το μακροχρόνιο όνειρό του να διαμελίσει τη Συρία.
Εκτός από την επιμονή στη διεθνή κοινότητα να δοθεί ανεξαρτησία στους Κούρδους και τους Δρούζους, το Ισραήλ έχει δημιουργήσει μυστικές επαφές με την ομάδα των Αλαουιτών στην Tartus.
Η σύνδεση μεταξύ Ισραήλ – Αλαουιτών περνά από δύο κανάλια, τους εγχώριους Shirazi, (μια αίρεση οπαδών του Ayatollah Shirazi, που υποστηρίζουν μια αντι-ιρανική ατζέντα) και τα υπολείμματα του καθεστώτος Baath τα οποία έχουν εδώ και καιρό κανάλια επικοινωνία με το Τελ Αβίβ.
Έτσι, ο κατάλογος των αυτόνομων καντονιών, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς αυξάνεται.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι Αλαουίτες δεν έχουν ζητήσει ακόμη επίσημα βοήθεια από το Ισραήλ αλλά έχει καταγραφεί έκκληση προς τους Γάλλους και τους ομοθρήσκους τους στην Τουρκία.
Αναβιώνουν παλιές κόντρες στον Περσικό Κόλπο
Αλλά πέρα από τις επιθυμίες του Ισραήλ, τον σεχταρισμό και τις φιλοδοξίες των ηγετών των αυτονομιστικών τάσεων, υπάρχει ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στη συνεχιζόμενη κρίση.
Η παλιά κόντρα μεταξύ των κρατών του Κόλπου ήρθε ξανά στην επιφάνεια.
Με την έλευση του Trump στον Λευκό Οίκο, η παλιά κόντρα μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων -Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ αναβιώνει.
Οι δύο πρώτες χώρες είναι παλιοί σύμμαχοι των Ρεπουμπλικάνων και, αν κρίνουμε από το πώς τα Εμιράτα ασκούν την πολιτική τους στη Συρία, έχει τεθεί η αρχή της μάχης με το Κατάρ στο έδαφος που ελέγχει η Tahrir al-Sham.
Το γεγονός ότι οι φατρίες του Νοτίου Μετώπου της πρώην συριακής αντιπολίτευσης δεν έχουν καταθέσει τα όπλα τους στο πλαίσιο του προγράμματος της Tahrir al-Sham για διάλυση των ενόπλων οργανώσεων αποδεικνύει την επιρροή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αφού η κορυφή των ανταρτών έχει άμεσους δεσμούς με το Abu Dhabi.
Λαμβάνοντας υπόψη τους παλιούς δεσμούς του Κατάρ με τους τζιχαντιστές βλέπουμε την πρώτη γραμμή σύγκρουσης συμφερόντων των απολυταρχιών του Κόλπου.
Αν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδικάζουν την επέκταση του Ισραήλ στη Συρία, εντούτοις υποστηρίζουν πρόθυμα τους αντάρτες του νότου σε αντίθεση με το καθεστώς Tahrir al-Sham, το οποίο στην πραγματικότητα αντανακλά την προσέγγιση του Τελ Αβίβ στην αραβική χώρα.
Η δικαιολογία για μια τέτοια υποστήριξη είναι η απαίτηση από τους τζιχαντιστές να ξεκινήσουν τη διαδικασία «εκδημοκρατισμού του συριακού πολιτικού συστήματος».
Όμως, πίσω από το παραπέτασμα των επίσημων διεκδικήσεων, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπαθούν απλώς να επιβάλουν την επιρροή τους στη νέα Συρία, όπου ο κύριος αντίπαλος είναι η Τουρκία και το Κατάρ.
Σε περίπτωση εγκαθίδρυσης ενός πραγματικού δημοκρατικού συστήματος στη Συρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ θα αρχίσουν να παίζουν με νέους κανόνες, δημιουργώντας πολιτικές συμμαχίες πιστές ο ένας εναντίον του άλλου, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
H Oρθόδοξη Εκκλησία και η Ελλάδα τι κάνουν;;; Να φέρουν στην Ελλάδα τα αδέρφια μας τους Χριστιανούς της Συρίας!!! Μας φέρνετε τους μουσουλμάνους εδω και οι Χριστιανοί υποφέρουν;;; Παλαιστίνη, Λίβανος, Συρία…Φέρτε εδω τ’αδερφια μας!!!