15/01/2025 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Το «snowball effect» της οικονομίας που προκαλεί ανησυχία – Ο πόλεμος Ιράν – Ισραήλ και οι συνέπειες για την Ελλάδα

Η «ευαίσθητη» ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να απορροφήσει την διεθνή ύφεση – Πόσο κοντά είμαστε σε μία νέα κρίση

Η περίοδος του Covid – 19 έφερε πολλές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού κράτους σε τέτοιο επίπεδο που προκάλεσε και έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Έφερε όμως και πολλές επενδύσεις στην χώρα. Πολυεθνικές εταιρίες «ήρθαν» στην Ελλάδα να επενδύσουν λόγω των ευρωπαϊκών χρημάτων που μπήκαν στα ελληνικά ταμεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αυτό, δημιούργησε μία επίπλαστη εικόνα για την πορεία και την δυναμική της οικονομίας μας. Επιδόματα, καλάθια, αυξήσεις του κατώτατου μισθού και λοιπές παρεμβάσεις «ενέσεις» για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια έδιναν την εικόνα πως «λεφτά υπάρχουν» και ήταν αλήθεια, μόνο που ήταν εφήμερα και δανεικά.

Σήμερα πόσο δυνατή είναι η οικονομία μας; Είμαστε καλά οχυρωμένοι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίση στις διεθνείς αγορές; Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι αρνητική.

Οικονομικοί  αναλυτές προβλέπουν ακόμα πιο άσχημες εξελίξεις στις αγορές, που θα φέρουν συνέπειες στην Ευρωζώνη και ασφαλώς και στην Ελλάδα.

Η πρώτη συνέπεια για την χώρα μας θα έρθει στο μέγεθος του χρέους, λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού.

Η κρίση αυτή αναδεικνύει τις αδυναμίες που έχει η κάθε οικονομία. Τις πρώτες μέρες, θύματα της κρίσης έπεσαν τα ομόλογα της Γαλλίας, λόγω της πολιτικής αστάθειας και της Ιταλίας, λόγω της δυσκολίας εξυπηρέτησης τους χρέους της, αφού η γειτονική μας χώρα θα πρέπει να δανειστεί φέτος από τις αγορές περίπου 600 δις ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της με τα υψηλά επιτόκια που διατηρεί ακόμη η ΕΚΤ .

Μια ενδεχόμενη ύφεση στην Ευρωζώνη, θα επηρεάσει άμεσα και την Ελλάδα. Οι εξαγωγές αγαθών θα περιοριστούν εκ των πραγμάτων λόγω της κλιματικής κρίσης, αλλά και της χαμηλότερης ζήτησης από τους εταίρους μας στην ΕΕ, όπου εξάγεται το 55% των ελληνικών προϊόντων.

Σε αυτή την εξίσωση οφείλουμε να προσμετρήσουμε τα έσοδα από τον τουρισμό. Παρά την αισιοδοξία ότι ο τουρισμός πάει για νέο ρεκόρ εισπράξεων που θα ξεπεράσουν για φέτος τα 20 δισ., όλο και πληθαίνουν οι φωνές από επαγγελματίες του κλάδου κυρίως της εστίασης ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά όσο φαίνονται λόγω οικονομικής στενότητας και των ξένων τουριστών.

Ο πιο σοβαρός κίνδυνος, θα είναι να επανέλθει πλήρως μια ενεργειακή κρίση αφού ήδη οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πάρει την ανιούσα.

Αν ξεσπάσει ένας γενικευμένος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, ακόμη και το πετρέλαιο που βρίσκεται σε χαμηλά τριετίας, μπορεί να πιέσει τον προϋπολογισμό λόγω της ανάγκης επιδοτήσεων για τους οικονομικά ευάλωτους, κάτι που θα γίνει για το Ιούλιο και τον Αύγουστο για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που θυμίζει την οικονομική κρίση της δεκαετίας 2000 – 2010 εξαιτίας του φαινομένου «snowball effect» οδήγησαν την χώρα μας στα «μαύρα» χρόνια των μνημονίων… Κοινός παρανομαστής το χρέος…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Σιγά μην μας υπολογίζουν εμάς. Κατάντησαν την Ελλαδα κομπάρσο σε γειτονιά γεμάτη πρωταγωνιστές

Comments are closed.