Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΔΙΑΔΟΧΩΝ ΤΟΥ ΝΑΣΡΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ – “ΣΩΣΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ” ΕΙΠΕ ΣΤΟΥΣ ΛΙΒΑΝΕΖΟΥΣ – ΣΥΝΕΧΗ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ

Κοινοποίηση:
2024-07-24T194100Z_1133453831_RC2T19AONZPW_RTRMADP_5_ISRAEL-PALESTINIANS-USA-NETANYAHU-1024x682-1

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξόντωσαν τους πιθανούς διαδόχους του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, δήλωσε απόψε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, χωρίς να τους κατονομάσει.

«Υποβαθμίσαμε τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ. Εξοντώσαμε χιλιάδες τρομοκράτες, μεταξύ των οποίων τον ίδιο τον Νασράλα και τον αντικαταστάτη του Νασράλα και τον αντικαταστάτη του αντικαταστάτη», ανέφερε ο Νετανιάχου στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε ότι ο Χασέμ Σαφιεντίν, ο άνθρωπος που εμφανιζόταν ως ο πιθανότερος διάδοχος του Νασράλα, πιθανότατα «εξοντώθηκε». Δεν είναι σαφές προς το παρόν ποιον εννοούσε ο Νετανιάχου όταν αναφέρθηκε στον «αντικαταστάτη του αντικαταστάτη».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε σήμερα τους Λιβανέζους να «σώσουν» τη χώρα τους, απελευθερώνοντάς την «από τη Χεζμπολάχ». Σε αντίθετη περίπτωση, απείλησε ότι η χώρα θα βιώσει «καταστροφές και δεινά όπως αυτά που βλέπουμε στη Γάζα».

Στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της ομιλίας του ο Νετανιάχου απευθυνόταν στους Λιβανέζους, προτρέποντάς τους να ανακτήσουν τον έλεγχό της χώρας τους από τη Χεζμπολάχ. «Τώρα εσείς, ο λιβανέζικος λαός, βρίσκεστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι. Είναι δική σας επιλογή» είπε, προσθέτοντας: «Μπορείτε να επαναφέρετε τη χώρα στο μονοπάτι της ειρήνης και της ευημερίας».

«Απελευθερώστε τη χώρα σας από τη Χεζμπολάχ, ώστε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Απελευθερώστε τη χώρας σας από τη Χεζμπολάχ ώστε οι μελλοντικές γενιές των παιδιών του Λιβάνου και του Ισραήλ να μην γνωρίσουν ούτε πόλεμο ούτε αιματοχυσία αλλά να ζήσουν επιτέλους μαζί εν ειρήνη», κατέληξε.

Ο Λίβανος τις τελευταίες ώρες δέχεται ισχυρά χτυπήματα, καθώς οι χερσαίες δυνάμεις έχουν επεκτείνει τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στις παράκτιες περιοχές του νοτιοδυτικού Λιβάνου, ενώ τα ισραηλινά μαχητικά δεν σταματούν να βομβαρδίζουν τη πρωτεύουσα Βηρυτό.

Με συνεχείς εκτοξεύσεις ρουκετών απαντά η Χεζμπολάχ, αναγκάζοντας το Ισραήλ να εκκενώσει τα χωριά που βρίσκονται κοντά στα βόρεια σύνορά του. Παράλληλα, κορυφώνεται η αγωνία για τα αντίποινα στο Ιράν, με όλα τα σενάρια στο τραπέζι, ακόμα και του πλήγματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Από χθες τη νύχτα, η γη έτρεμε από βομβαρδισμούς στο νοτιοδυτικό Λίβανο, εκεί που επεκτείνει το μέτωπο το Ισραήλ.

Σχετικά με το επιχειρησιακό κομμάτι ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η ξακουστή στο Ισραήλ, Ταξιαρχία Γκολανί, πήρε τον έλεγχο του οικισμού Maroun El Ras που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολαχ και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από χωριά του Ισραήλ στον Βορρά.

Χτύπημα και στη Συρία

Κτίριο που βρίσκεται στο κέντρο της Δαμασκού έπληξε αργά το απόγευμα της Τρίτης η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Πληροφορίες από τη Συρία κάνουν λόγο για εκρήξεις. Το χτύπημα επιβεβαιώνουν και πηγές από το Ισραήλ.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response