ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΥΡΑΥΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΙΡΑΝ – Ο Shahab-3 ΦΤΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Κοινοποίηση:
shahab-3

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν έφτασαν στο Ισραήλ μέσα σε 15 λεπτά κάτι που αποδεικνύει ότι πρόκειται για βαλλιστικούς πυραύλους.

Οι Φρουροί της Επανάστασης στην τελευταία τους ανακοίνωση ανέφεραν ότι στόχευσαν τρεις στρατιωτικές βάσεις γύρω από το Τελ Αβίβ και πως για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν υπερηχητικούς πυραύλους «Φατάχ».

Το «Φατάχ 2», ένας υπερηχητικός πύραυλος τελευταίας τεχνολογίας, είναι εξοπλισμένος με δυνατότητες ολίσθησης, κατατάσσοντάς τον στις κατηγορίες Hypersonic Glide Vehicle (HGV) «Υπερηχητικό όχημα ολίσθησης» και Hypersonic Cruise Missile (HCM). Αυτή η εξέλιξη τοποθετεί το Ιράν ανάμεσα σε τέσσερα μόνο κράτη παγκοσμίως ικανά να παράγουν τέτοια προηγμένα υπερηχητικά όπλα, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη στρατιωτική του ικανότητα, σύμφωνα με το iranpress.

Το πρώτο μοντέλο του Ιράν, το «Φατάχ 1», υποτίθεται ότι είχε αυτονομία 1.400 km και μπορούσε να επιτύχει ταχύτητες 13-15 Mach (16.000-18.500 χλμ/ώρα). Τα 5 Mach (σχεδόν 6.200 χλμ/ώρα) είναι το όριο ώστε να ονομαστεί ο πύραυλος υπερηχητικός, πετώντας πέντε φορές πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου (1.235 χλμ/ώρα). Οι πύραυλοι που μπορούν να επιτύχουν πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου, τότε ονομάζονται «υπερηχητικοί».

Το «Φατάχ 2», είναι ένας νέος υπερηχητικός πύραυλος, ο οποίος σύμφωνα με το Ιράν θα του επιτρέψει να χτυπά στόχους και να μην ανιχνεύεται. Η Τεχεράνη είπε επίσης ότι, σε αντίθεση με το Φατάχ 1, το Φατάχ 2 χρησιμοποιεί έναν κινητήρα υγρού καυσίμου.

«Φαίνεται ότι αυτός ο κινητήρας υγρού καυσίμου είναι μια νέα σχεδίαση που αναπτύχθηκε ειδικά για το «Φατάχ 2», λέει η ιρανική Tasnim. «Με τη βοήθεια αυτού του κινητήρα, το «Φατάχ 2» μπορεί να ταξιδέψει περίπλοκες και απρόβλεπτες διαδρομές στην ατμόσφαιρα, ενώ ο κινητήρας υγρού καυσίμου έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τη δύναμη ώσης, η οποία βοηθά στη βελτιστοποίηση της διαδρομής πτήσης και στην επίτευξη μεγαλύτερης εμβέλειας και καλύτερου ελέγχου του ταχύτητα πτήσης».

To Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) παρουσίασε επίσημα τον πύραυλο «Φατάχ» στις 6 Ιουνίου 2023. Σε αυτή την τελευταία επιχείρηση, το IRGC στόχευσε τα ισραηλινά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και συγκεκριμένα τα συστήματα «Arrow 2» και «Arrow 3».

Δεν είναι όμως, μόνο αυτοί οι πύραυλοι. Το Ιράν διαθέτει και ακόμα πιο ισχυρούς πυραύλους, όπως ο Shahab-3.

Αν και δεν είναι γνωστές μέχρι στιγμής περισσότερες πληροφορίες γύρω από αυτό το ζήτημα το παρακάτω γράφημα από την Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας δείχνει αναλυτικά την εμβέλεια του κάθε πυραύλου που έχει στη διάθεσή του το Ιράν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το γράφημα η εμβέλεια του πυραύλου τύπου Sahab-3 είναι τόσο μεγάλη που εκτείνεται στα 2.000 χλμ κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και μέχρι την Ελλάδα.

Να θυμίσουμε βέβαια, ότι η Σούδα βρίσκεται αρκετά κοντά στο Ιράν και πολύ μέσα στη ζώνη που μπορεί να χτυπήσει ένας τέτοιος πύραυλος. Η Ελλάδα στηρίζει το Ισραήλ, οι ΗΠΑ στηρίζουν το Ισραήλ, στη Σούδα υπάρχει η αμερικάνικη βάση οπότε…

pirauloi

«Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και του δικαιώματός του να ζει με ασφάλεια», γράφει σημειώνοντας πως η χώρα επαναβεβαιώνει την έκκλησή της για άμεση αποκλιμάκωση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Καποιος ηγετης να θελει ειρηνη υπαρχει στο πλανητη η”δεν τον αφηνουν ολοι οι αλλοι;

  2. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΕΧΟΥΜΕ?…. Η’ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ???……..
    ΧΜΜΜΜΜΜ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ ΡΕ ΜΑΓΚΕΣ.

Leave a Response