ΠΩΣ Η ΜΟΣΑΝΤ ΞΕΚΑΝΕ ΤΗ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ – ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΕ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ ΣΤΑ ΜΠΙΜΠΕΡ

Κοινοποίηση:

Η Χεζμπολάχ αποτελεί έναν από τους βασικούς αντιπάλους του Ισραήλ και αναζητούσε τον τρόπο για την εξόντωσή της. Η επίθεση που σημειώθηκε την Τρίτη με τους παγιδευμένους βομβητές και κινητά, η Μοσάντ έκανε τον στόχο της πραγματικότητα, σκορπώντας παράλληλα τον τρόμο παγκοσμίως.

Η Μοσάντ τοποθέτησε εκρηκτικά μέσα σε 5.000 βομβητές που είχε προμηθευτεί η οργάνωση Χεζμπολάχ μήνες πριν οι οποίοι πυροδοτήθηκαν σε ολόκληρο τον Λίβανο ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα εννέα νεκρούς  και τουλάχιστον 3.000 τραυματίες, μεταξύ των οποίων μαχητές της οργάνωσης αλλά και ο απεσταλμένος του Ιράν στη Βηρυτό.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν, Χεζμπολάχ μετά την επίθεση ορκίστηκε να προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ, ενώ ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει τις εκρήξεις.

Η Χεζμπολάχ ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη: «Η αντίσταση θα συνεχίσει σήμερα, όπως και κάθε άλλη μέρα, τις επιχειρήσεις της για την υποστήριξη της Γάζας, του λαού της και της αντίστασής της, η οποία αποτελεί ξεχωριστό δρόμο από τη σκληρή τιμωρία που πρέπει να περιμένει ο εγκληματικός εχθρός (Ισραήλ) σε απάντηση στη σφαγή της Τρίτης».

Το σχέδιο φαίνεται ότι προετοιμαζόταν για πολλούς μήνες, δήλωσαν αρκετές πηγές στο Reuters.

Μόνο που το Ισραήλ δεν σταμάτησε σε αυτές τις επιθέσεις. Προχώρησε σε μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων, τις σφοδρότερες των τελευταίων μηνών, στο νότιο Λίβανο, ενώ ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν θέσεις της Χεζμπολάχ καταστρέφοντας εκατοντάδες εκτοξευτές ρουκετών που ήταν έτοιμοι να χρησιμοποιηθούν σε επίθεση κατά του Ισραήλ. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε διάγγελμά του, κατηγόρησε το Τέλ Αβίβ πως χτύπησε αθώους πολίτες και παιδιά, και προειδοποίησε ότι ο Λίβανος θα απαντήσει στην τρομοκρατική αυτή πράξη, με δίκαιη τιμωρία.

 

Από τα τηλέφωνα στους βομβητές και τα γουόκι – τόκι

Οι ταυτόχρονες εκρήξεις χιλιάδων βομβητών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο συνιστούν μία πρωτοφανή επίθεση, κυρίως χάρη στην έκτασή της, αλλά και καθώς ήρθε απέναντι σε μία οργάνωση, που υπερηφανευόταν για τα συστήματα ασφαλείας της και πίστευε ότι έχει απολύτως θωρακισμένη την επικοινωνία της. Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που συσκευές επικοινωνίας μετατρέπονται σε φονικές μηχανές.
Αν και το Ισραήλ έχει αποφύγει το οποιοδήποτε δημόσιο σχόλιο για την επίθεση και δεν προβλέπεται να αναλάβει ποτέ επισήμως την ευθύνη, τα διεθνή μέσα αποδίδουν το όλο σχέδιο και την εκτέλεσή του στη Μοσάντ, με τη συνεργασία της ομάδας κυβερνο-πολέμου 8200. Οι Ισραηλινοί κατάσκοποι έχουν παρελθόν πολλών δεκαετιών στη χρήση τηλεφώνων – και τους τεχνολογικούς διαδόχους τους – για να παρακολουθούν και να δολοφονούν τους εχθρούς τους.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα νέα αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, την επομένη ενός πολύνεκρου βομβαρδισμού εναντίον της λιβανικής ισλαμιστικής οργάνωσης στην πρωτεύουσα Βηρυτό.

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο δύο ηγετικών στελέχών της, κατά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, μεταξύ αυτών και ο Άχμεντ Μαχμούντ Ουάχαμπι που διοικούσε ως τις αρχές της χρονιάς επιχειρησιακή μονάδα της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν του στρατιωτικού της βραχίονα. Η μονάδα αυτή δρα για να υποστηρίξει τη Χαμάς, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα σε πόλεμο με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023.

Τουλάχιστον 31 νεκροί, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών και επτά γυναικών από τη χθεσινή επιδρομή των Ισραηλινών στη Βηρυτό δήλωσε ο Λιβανέζος υπουργός Υγείας.

Στο μεταξύ ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν δήλωσε ότι το Ισραήλ διαπράττει “ξεδιάντροπα εγκλήματα” κατά παιδιών και όχι κατά ενόπλων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Κάποιος καθαρίζει μουσλίμια, μπράβο του, σειρά τώρα να τους πετάξουμε έξω από την Ευρώπη.

Leave a Response