Ποιο είναι στην πραγματικότητα το ΝΑΤΟ

Κοινοποίηση:
nato

Μερικά ιστορικά στοιχεία

4 Απριλίου 1949: Ιδρύθηκε με 12 κράτη μέλη: ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Δανία, Καναδάς, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισλανδία.
1952: Η Τουρκία και η Ελλάδα γίνονται δεκτές.
1955: Η Γερμανία γίνεται μέλος (μετά τη σύναψη της Συμφωνίας του Παρισιού).
1966: Η Γαλλία αποχωρεί. Ο πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ  αναπτύσει πλέον τα δικά του πυρηνικά όπλα.
1982: Η Ισπανία προσχωρεί (μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο).
1999: Ακολουθούν η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία.
2008: Επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά μέσω Βουλγαρίας, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας και Σλοβενίας.
2009: Η Αλβανία και η Κροατία εντάσσονται στο ΝΑΤΟ και η Γαλλία επανεντάσσεται.
2017: Εντάσσεται το Μαυροβούνιο.
2020: Η Βόρεια Μακεδονία είναι το νεότερο μέλος μέχρι στιγμής.

Αρχικές Στρατηγικές

Αρχικός στόχος ήταν η  αποτροπή ανανεωμένης γερμανικής επιθετικότητας.
1948/49: Μετά την ανατροπή στην Τσεχοσλοβακία και τον αποκλεισμό του Βερολίνου, εστίαση  στους πιθανούς κινδύνους του κομμουνιστικού ανατολικού μπλοκ.
1955: Ίδρυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας (ΕΣΣΔ, Πολωνία, ΛΔΓ, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Ουγγαρία και Τσεχοσλοβακία) ως αντισυμμαχία στο ΝΑΤΟ.
Δεκαετία 1960: Στρατηγική μαζικών αντιποίνων – Άμεση χρήση πυρηνικών όπλων κατά του Συμφώνου της Βαρσοβίας σε μια συμβατική επίθεση σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
Τέλη δεκαετίας του 1960: Στρατηγική βαθμονομημένης αντίδρασης – τακτικά πυρηνικά όπλα, συμβατικές δυνάμεις και πολιτική εκτόνωσης.

Ο χρόνος κατά τη διάρκεια και μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

1979: Διπλή απόφαση του ΝΑΤΟ – ο εκσυγχρονισμός των όπλων, ο επανεξοπλισμός και οι προσφορές για διαπραγμάτευση με την ΕΣΣΔ οδηγούν σε διαμαρτυρίες από το ειρηνευτικό κίνημα και σε κούρσα εξοπλισμών και από τις δύο πλευρές.
1988: Οι μεταρρυθμίσεις του Γκορμπατσόφ στην ΕΣΣΔ διευκολύνουν τη διεθνή κατάσταση, η Συνθήκη INF (Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων μεσαίου Βεληνεκούς), τα πυρηνικά όπλα μεσαίου βεληνεκούς αποσύρονται από την Ευρώπη έως το 1991.
1992: Ετοιμότητα του ΝΑΤΟ για αποστολές «εκτός περιοχής» για λογαριασμό του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή του ΟΑΣΕ, όπως οι μάχιμες αποστολές στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
1997: Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας) – βάση για μετέπειτα επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά το 2008.
1997: Η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας) θεωρείται η βάση για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.
1999: Αμφιλεγόμενες αεροπορικές επιδρομές χωρίς εντολή του ΟΗΕ από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου.

Κρίση μετά την 11η Σεπτεμβρίου

2001: Πρώτη αλλά αμφιλεγόμενη υπόθεση συμμαχίας μετά τις επιθέσεις στις ΗΠΑ, αφού κανένα άλλο κράτος δεν είχε επιτεθεί στις ΗΠΑ. Συμμετοχή πολλών κρατών μελών στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.
2003:
Κρίση στο Ιράκ – Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πείσουν τον ΟΗΕ να επιτεθεί στο Ιράκ, η Γερμανία, η Ρωσία και η Γαλλία, μεταξύ άλλων, την απορρίπτουν. Ο «συνασπισμός των πρόθυμων» ηγείται του πολέμου στο Ιράκ και της κρίσης εντός του ΝΑΤΟ.
2010: στρατηγικής “Active Layered Theatre Ballistic Missile Defence” (ALTBMD) – το επίκεντρο είναι η πυρηνική αποτροπή, ο κυβερνοπόλεμος και η δημιουργία ασπίδας προστασίας πυραύλων, αρχικά σε στενή συνεργασία με τη Ρωσία. Λόγω της αυξανόμενης έντασης, ωστόσο, η συνεργασία τερματίζεται και η Ρωσία απειλεί να αναπτύξει πυραύλους στο Καλίνινγκραντ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΤΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ??ΜΑ ΤΗ ΑΛΛΟ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΙΩΝΙΣΤΩΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΣΤΡΑΤΟ ΝΤΖΑΜΠΑ…………ΚΑΙ ΒΕΡΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ…..ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΔΩ ΣΤΟ ΚΟΥΛΙΣΤΑΝ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΡΑΤΟΙ ΩΣ ΓΝΗΣΙΟΙ ΚΑΡΠΑΖΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ………ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ………………..

Comments are closed.