ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ: ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΑΠΟ ΙΣΧΥΡΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Κοινοποίηση:
τσουναμι

Έδωσαν εντολή να προετοιμαστεί η χώρα για την πιθανότητα να αντιμετωπίσει τσουνάμι

Το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού από το μπαράζ των σεισμικών δονήσεων που γίνεται στο τρίγωνο ΣαντορίνηςΑμοργούΑνάφης και ετοιμάζονται όλες οι υπηρεσίες για την πιθανότητα τσουνάμι από έναν μεγάλο σεισμό που αναμένεται να γίνει στην περιοχή των Κυκλάδων.

Όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, σήμερα Τετάρτη (5/2) ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας συγκάλεσε επείγουσα σύσκεψη για το θέμα των σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων , κατά την οποία φορείς έκτακτης ανάγκης και διάφορα κυβερνητικά Υπουργεία, συμπεριλαμβανομένων των:

  • Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας,
  • Ισραηλινός Στρατός,
  • Ισραηλινή Αστυνομία και
  • Υπουργείο Εξωτερικών,

έδωσαν εντολή να προετοιμαστεί η χώρα για την πιθανότητα να αντιμετωπίσει τσουνάμι.

Το Υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ είναι έτοιμο να ελαχιστοποιήσει πιθανές ζημιές στις υποδομές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, να αντιμετωπίσει πιθανές επιπτώσεις στις εγκαταστάσεις αφαλάτωσης και να εκκενώσει τους εργαζομένους εάν είναι απαραίτητο, καθώς ο μέγιστος χρόνος προειδοποίησης για την άφιξη του τσουνάμι θα είναι δύο ώρες.

Το Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας και η Αστυνομία του Ισραήλ, ως Αρχές που είναι αρμόδιες για τη διοίκηση σε περίπτωση καταστροφής, έχουν λάβει οδηγίες να πραγματοποιήσουν μια δομημένη διυπηρεσιακή αξιολόγηση για να ενημερώσουν ολόκληρο το σύστημα.

Ζητήθηκε επίσης από την Αστυνομία του Ισραήλ να ορίσει περιοχές ως ζώνες συγκέντρωσης σε περίπτωση που χρειαστεί να αναπτυχθούν δυνάμεις βοήθειας για την υποστήριξη πολιτών.

Το Ισραήλ προετοιμάζεται επίσης για μια πιθανή αναμενόμενη αποστολή, ανταποκρινόμενο σε ένα σενάριο στο οποίο γίνεται σεισμός χωρίς να προκαλέσει τσουνάμι: ένα αίτημα για βοήθεια από την ελληνική κυβέρνηση.

Εάν αυτό το σενάριο υλοποιηθεί, θα διενεργηθεί ειδική αξιολόγηση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού αποστολής διεθνών αποστολών βοήθειας.

Η Μεσόγειος είναι μια από τις πιο επιρρεπείς σε τσουνάμι περιοχές στον κόσμο, με περίπου το 25% όλων των καταγεγραμμένων τσουνάμι να συμβαίνουν στην περιοχή.

Κατά μέσο όρο, ένα σημαντικό τσουνάμι συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο κάθε 100 χρόνια.

Ένα τσουνάμι πλήττει την ακτογραμμή του Ισραήλ περίπου μία φορά κάθε 250 χρόνια, ενώ ένα καταστροφικό τσουνάμι συμβαίνει στην περιοχή περίπου μία φορά κάθε 700 χρόνια.

Ανακοίνωση ΕΚΠΑ: Ενδεχόμενο για εντονότερες κατολισθήσεις

Έκτακτη Ανακοίνωση εκδόθηκε την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου από τη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ, αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες.

Από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 7,700 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης, εκ των οποίων άνω των 6,100 με μεγέθη Μ³1.0. Στις 4 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,300 σεισμοί με Μ³1.0 (συγκριτικά λιγότεροι απ’ ότι στις 3 Φεβρουαρίου που καταγράφηκαν ~1,450 σεισμοί με Μ³1.0). Το μέγιστο μέγεθος έφτασε το 4.9-5.0, ενώ εκδηλώθηκαν 21 σεισμοί με μεγέθη Μ³4.0 και 9 σεισμοί με Μ³4.5.

Η κατανομή των σεισμικών επικέντρων στις 4 Φεβρουαρίου ήταν παρόμοια με εκείνη της 3ης Φεβρουαρίου, με τους περισσότερους σεισμούς να εντοπίζονται πλησίον της Ανύδρου. Η εικόνα γίνεται ευκρινέστερη προς το τέλος της ημέρας, κατά το οποίο τα επίκεντρα ευθυγραμμίζονται σε διεύθυνση ΝΔ-ΒΑ στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου. Μέρος της δραστηριότητας διαχέεται βόρεια της Ανύδρου με περισσότερο διάσπαρτα επίκεντρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, στις 5 Φεβρουαρίου η σεισμικότητα συνέχισε να μεταναστεύει προς τα βορειοανατολικά με περίπου τον ίδιο ρυθμό όπως και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί (M³4.0) εντοπίζονται βόρεια της Ανύδρου, σε επικεντρικές αποστάσεις έως ~6 km. Στις 5 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 120 σεισμοί, εκ των οποίων 19 με M³4.0, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=5.1. Κατά τις πρώτες ώρες της 6ης Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 30 σεισμοί, εκ των οποίων 11 με μεγέθη M³4.0 και 5 με Μ³4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος 4.6, με τους περισσότερους σεισμούς να σημειώνονται νοτιοδυτικά της Ανύδρου.

Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Αμοργός-Ίος). Η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (επεξήγηση επάνω δεξιά), ενώ τα μεγέθη σεισμών μεγαλύτερα ή ίσα του 4.5 σημειώνονται με αστέρι. Ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά).

Εκτός από τον σεισμικό κίνδυνο, η ευρύτερη περιοχή αλλά κυρίως η Σαντορίνη καταγράφει πιθανότητα για εκδήλωση συνοδών των σεισμών γεωκινδύνων, όπως οι κατολισθήσεις. Οι κατολισθήσεις που έχουν εκδηλωθεί κατά καιρούς στη Σαντορίνη, η οποία είναι ιδιαίτερα επιδεκτική στα φαινόμενα αυτά, ποικίλλουν στον τύπο και τον όγκο των ασταθών υλικών που κινητοποιούνται. Περιλαμβάνουν καταπτώσεις και ανατροπές βραχωδών τεμαχών, και ολισθήσεις εδαφών.

Από πρόσφατη έρευνα επί των κατολισθήσεων σε εθνικό επίπεδο από τον Τομέα Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΕΚΠΑ διαπιστώνεται ότι το ιστορικό των κατολισθήσεων από σεισμούς στη Σαντορίνη είναι αξιόλογο. Κατολισθήσεις έχουν καταγραφεί στα πρανή της καλδέρας ήδη από τους ιστορικούς χρόνους, και ειδικότερα από το 1507 και μετά. Οι κατολισθήσεις αυτές προέρχονται τόσο από ιστορικούς σεισμούς όσο και από πρόσφατους, με τους σημαντικότερους κατά τα έτη 1507, 1508, 1870, 1926 και 1956.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι κατολισθήσεις αυτές δεν έχουν προέλθει από σεισμούς εντός της καλδέρας της Σαντορίνης, αλλά από σεισμικά γεγονότα των οποίων τα επίκεντρα έχουν προσδιοριστεί και έξω από το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης, π.χ. από την Κρήτη και τη Ρόδο στα νότια και νοτιοανατολικά του νησιού αντίστοιχα.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην περίπτωση της τρέχουσας σεισμικής ακολουθίας. Η καλδέρα της Σαντορίνης έχει υποστεί κατολισθητικά φαινόμενα που έχουν πυροδοτηθεί από τη σεισμική ακολουθία που λαμβάνει χώρα στον υποθαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά του νησιού. Από τις 27 Ιανουαρίου 2025 μέχρι σήμερα έχουν ήδη καταγραφεί περιορισμένες κατολισθήσεις σε διάφορες τοποθεσίες, όπως η Κόκκινη Παραλία, η Παραλία Βλυχάδας, ο Όρμος Αθηνιού, περίπου 1,5 χιλιόμετρο βόρεια του λιμανιού στην περιοχή Άκρα Αλωνάκι, ο Όρμος Αθηνιού στην περιοχή του λιμανιού, το Παλιό Λιμάνι Φηρών, η περιοχή του Ημεροβιγλίου (θέση Σκάρος) και άλλες θέσεις κατά μήκος των πρανών της καλδέρας.

Οι κατολισθήσεις, που προαναφέρθηκαν, αποδίδονται στο συνδυασμό και τη συνέργεια πολλών παραγόντων και διεργασιών που σχετίζονται με τη γεωμορφολογία, τη γεωλογία, την τεκτονική και την ηφαιστειότητα στο χώρο αυτό των Κυκλάδων. Ο πρώτος από αυτούς τους παράγοντες είναι η λιθολογία των γεωλογικών σχηματισμών, που περιλαμβάνει ηφαιστειακά πετρώματα ποικίλης σύστασης, κυμαινόμενης συνεκτικότητας, και διακυμάνσεων στους βαθμούς αποσάθρωσης, εξαλλοίωσης και διάρρηξης. Τα χαρακτηριστικά αυτά σε συνδυασμό με τις εναλλαγές συνεκτικών και μη συνεκτικών σχηματισμών διαμορφώνουν μια αλληλουχία γεωλογικών πετρωμάτων με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά, που συμβάλλουν στην επιδεκτικότητα σε κατολισθήσεις. Επιπλέον, σε αρκετές περιοχές οι σχηματισμοί αυτοί είναι έντονα διαρρηγμένοι και παραμορφωμένοι από ρήγματα και ζώνες ρηγμάτων που κατανέμονται ακτινικά προς τον ηφαιστειακό κώνο, αυξάνοντας την πολυπλοκότητα της ηφαιστειακής δομής και την ευστάθεια των πρανών της καλδέρας.

Επιπρόσθετα, η παρουσία των σχηματισμών αυτών στα απότομα πρανή της καλδέρας, των οποίων η μορφολογική κλίση φτάνει μέχρι και τις 80 μοίρες, καθιστούν την καλδέρα ιδιαίτερα επιδεκτική σε φαινόμενα κατολισθήσεων. Πολλά από τα πρανή αυτά κάτω από την επίδραση εξωγενών διεργασιών, όπως η αιολική δράση (ισχυροί άνεμοι), η κυματική δράση (θαλάσσια κύματα), η ραγδαία βροχόπτωση και η επιφανειακή απορροή, αποσταθεροποιούνται περαιτέρω με αποτέλεσμα να αστοχήσουν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ενός σεισμού ή κατά τη διάρκεια μιας σεισμικής έξαρσης, όπως η τρέχουσα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα ενδέχεται να οδηγήσει σε εντονότερα κατολισθητικά φαινόμενα, ειδικότερα στην περίπτωση εκδήλωσης ισχυρότερου σεισμού.

Με βάση τις πολυετείς έρευνες και αναλύσεις του Τομέα Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και του Εργαστηρίου Τηλεανίχνευσης του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, τις πρόσφατες επιτόπιες έρευνες τον τελευταίο χρόνο μετά από την εκδήλωση κατολισθήσεων στα πρανή της καλδέρας (κατολίσθηση Θηρασιάς 27 Απριλίου 2024), αλλά και την τελευταία εβδομάδα, διαπιστώθηκε ότι η κατανομή των φαινομένων αυτών δεν είναι τυχαία, αλλά εντοπίζεται σε ζώνες υψηλής επιδεκτικότητας.

Οι ζώνες αυτές περιλαμβάνουν τον Παλαιό Λιμένα Φηρών και τα ανάντη πρανή της διαδρομής του τελεφερίκ, όπου διέρχονται πάνω από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως, την περιοχή του οικισμού Κόρφου στη Θηρασιά και το ανάντη μονοπάτι, το λιμάνι του Αθηνιού και τα πρανή του Όρμου Αθηνιού, τις περιοχές Αρμένης και Αμμούδι στη βάση των πρανών κάτω από την Οία, που παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλή διακινδύνευση. Τονίζεται ότι το επίπεδο του κατολισθητικού κινδύνου διατηρείται υψηλό σε μεγάλο τμήμα της καλδέρας.

Οι κατολισθήσεις αποτελούν σοβαρή απειλή για τις υποδομές, τις κρίσιμες εγκαταστάσεις, τα δίκτυα, την ανθρώπινη ζωή και την τοπική οικονομία, ιδιαίτερα στις περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας του νησιού αλλά και θέσεις κρίσιμων υποδομών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Στο εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ανήκει το γεωδυναμικο ινστιτούτο (σεισμοί) διότι το ένα έχει σχέση με το άλλο,,με όλα αυτά τα φυντανια που δεν ξέρουν τι τους γίνεται και ακόμα ψάχνουν για στατιστικά κάτω στη γη για να προβλέψουν το μέλλον,,ενω ,από τα αρχαία χρόνια οι πρόγονοι μας έψαχναν την αιτία σεισμών και εκρήξεων ηφαίστειων στα αστέρια και στους πλανήτες και την ενέργεια που ασκούσαν στην γη ,μέσα στο Φεβρουάριο έχουν ξεκινήσει να ευθυγραμμίζονται και οι 7 πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος μετά από χιλιάδες χρόνια.αυτα.

  2. Ετσι κανουν τα σοβαρα κρατη. Εχουμε εμεις προετοιμαστει στα νησια ή την αττικη για ενδεχομενο τσουναμι που σε εμας θα φτασει σε μερικα μονο λεπτα; Θα γινουν ολα γης μαδιαμ και μετα οι ηλιθιοι της κυβερνησης θα μας λενε οτι ειναι καταστροφικα φαινομενα που δεν μπορουμε να αντιμετωπισουμε…

  3. ΜΑΚΑΡΙ ΕΝΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΝΑ ΠΝΙΞΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ, ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

  4. Πειτε στους εβραιους οτι αν το κυμα αφου χτυπησει σε ολα τα εμποδια που ειναι στο ενδιαμεσο και αφου στριψει 90 μοιρες για να χτυπησει το Ισραηλ μετα απο 1000 χιλιομετρα θα πρεπει να εξαφανησει τη μιση Ελλαδα τα παραλια της Τουρκιας την Κρητη ολοσχερως και Αιγυπτο,Λιβυη. Μιλαμε για κυμα πανω απο 100 μετρα υψος για να φτασει εκει 10 μετρα. Μιλαμε για Αρμαγεδωνα οχι για τσουναμι.

Leave a Response